Martin Prokop skončil v kotrmelcích

Marek Šteigr, 31. března 2007, 19:54 Google+

Martin Prokop s Janem Tománkem figurovali po první sekci Portugalské rally na druhém místě juniorské klasifikace za Estoncem Aavou. V závěru druhého průjezdu RZ5 Tavira však skončil jejich citroën v kotrmelcích. Oba členové posádky naštěstí vyvázli z hrůzostrašné havárie bez zranění.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prokop, Martin

Prokop, Martin | foto: Citroën Sport

Sdílejte článek

Portugalskou rally odstartovala ve čtvrtečním podvečeru superspeciálka na stadiónu Algarve. Martin Prokop narazil v přímém souboji na Estonce Pärse, které deklasoval, mezi juniory mu patřila čtvrtá příčka za Cortinovisem, Aavou a Anderssonem.


Páteční dopoledne už nabídlo klasické testy. Tempu špičky podle předpokladů nestačil Cortinovis, naopak jezdec týmu Jipocar Racing začal druhým časem za Aavou a před Anderssonem. Zmíněné pořadí se na vložkách úvodní sekce opakovalo jako přes kopírák. Aava byl třikrát nejrychlejší, Prokop získal tři cenné skalpy juniorského šampióna 2005 Anderssona. „Po domácím testu i shakedownu jsem byl výtečně naladěn. Věděl jsem, že jsme auto díky změnám nastavení razantně posunuli dále a to se na začátku soutěže potvrdilo. Navíc trať byla těžká a rozbitá, což přesně odpovídalo trnavskému testu. Výtečně seděl i rozpis, držela i technika, prostě vše bylo super a časy tomu odpovídaly,“ uvedl jihlavský jezdec.


Druhá sekce úvodní etapy začala pro posádku Prokop – Tománek smolně. Hned dva kilometry po startu prorazili při nájezdu na mostek levou přední pneumatiku a po chvíli ji museli na vložce měnit. „Stihli jsme to docela rychle a v dalším průběhu vložky jsme dojeli Kosciuszka, jenž startoval dvě minuty za námi. Bohužel jízda v prachu nebyla příjemná a nemohli jsme ho ani předjet. Přesto jsem byl s jízdou spokojen, po defektu jsem se rychle zklidnil a držel tempo,“ řekl Martin Prokop.


„Bohužel trať se v druhém průjezdu hodně změnila. Vložka byla hodně rozbitá a určitě chtělo trochu pozměnit nastavení a zvednout auto. To se nám stalo dvě zatáčky před cílem páté zkoušky osudné. Stejně jako v prvním průjezdu jsme zkracovali rychlou zatáčku, ale tentokrát se auto posadilo až na lyžinu a ta ho nadzvedla. Bylo to v úzkém místě, na jakoukoli korekci nebyl prostor a auto narazilo na skálu, která ho katapultovala do vzduchu. Další průběh už byl zcela nekontrolovatelný. Po pěti přemetech zůstal citroën stát pod úrovní trati,“ dodal Martin Prokop, jenž byl odvezen na vyšetření do nemocnice ve Faru, kde se naštěstí vyvrátila jakákoli vážná zranění.

Pro posádku Martin Prokop – Jan Tománek soutěž skončila už v polovině úvodního dne. Přesto byl jihlavský pilot Portugalskou rally nadšen. „Původně jsem měl o zdejší soutěži úplně jinou představu. Ale je extrémně náročná, zrádná na orientaci, často se střídají pomalé i rychlé pasáže. Nezaznamenali jsme ani jakékoli incidenty s pověstnými domácími fanoušky. Výtečné je i zázemí a servisní zóny v okolí stadiónu Algarve. Určitě si myslím, že Portugalsko má mít stálé místo v seriálu mistrovství světa,“  uzavřel Martin Prokop.

 

Zdroj: www.martinprokop.com

Vytisknout

Diskuze: Martin Prokop skončil v kotrmelcích

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Loeb, Sébastien

Portugalská rally: Loeb suverénem druhé etapy

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud