PWRC v Argentině

Marek Šteigr, 8. května 2007, 17:08 Google+

Argentinská rally se jako již tradičně i v letošním roce započítávala do šampionátu produkčních vozů (PWRC). Po dvou předchozích kláních ve Švédsku a v Mexiku se tentokrát do této kategorie přihlásilo plných 23 posádek. To samo o sobě slibovalo zajímavé souboje o vteřinky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Villagra, Federico

Villagra, Federico | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

Český jezdec Štěpán Vojtěch se v letošním roce společně s OMV Bixxol Rally Teamem do PWRC přihlásil a po třech bodech, které získal v Mexiku odjížděl i do Argentiny s bodovými ambicemi. Vojtěch se spolujezdcem Michalem Ernstem měli s touto soutěží zkušenosti již z minulého roku a tak si před startem dost věřili.

 

Celá soutěž začala diváckou speciálkou na stadionu River Plate v Buenos Aires. Zde byl v kategorii produkčních vozů nejrychlejší Polák Leszek Kuzaj s Imprezou WRX. Skvělého druhého času na této zkoušce dosáhla česká posádka, která startovala s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX. Ten stejně jako na předešlých soutěžích pro tým připravil rakouský Stohl Racing. Třetího času na speciálce dosáhl Brit Niall McShea s Imprezou.

 

Páteční první etapa byla z důvodů, které jsou popsány v článku „Chaotická Rally Argentina“ zrušena a v pátek se tak jela opět jen divácká speciálka, tentokrát již na stadionu ve městě Cordoba.

 

Tady se už bohužel Votěchovi s Ernstem tolik nedařilo a posádka dosáhla až sedmnáctého času ve své kategorii, když na vítěze testu ztratila 5,9 vteřiny. Tím byl Mirco Baldacci na voze Subaru Impreza WRX. O 0,4 sekundy pomalejší byl Marcos Ligato s Langerem a čtyři desetiny za ním dojel domácí Federico Villagra taktéž s Lancerem. Celkově byl rozestup mezi jezdci v této kategorii po dvou odjetých zkouškách jen 25,5 sekundy.

 

V sobotu se již začalo naplno závodit a o slovo mezi jezdci přihlášenými do PWRC se přihlásili papíroví favorité soutěže. Hned první klasickou rychlostní zkoušku vyhrál Kristian Sohlberg, následován Villagrou a Toshi Araiem. Toto pořadí se pak přeneslo i do průběžných výsledků soutěže, po této zkoušce.

 

Čtvrtého času dosáhl i v česku dobře známý Gabriel Pozzo, který jel tuto soutěž s Lancerem EVO IX. Za ním se pak seřadili jezdci Al-Attiyah, Ligato, Kuzaj a Pastrana. Štěpán Vojtěch dosáhl opět sedmnáctého nejrychlejšího času a tato pozice mu patřila i průběžně.

 

V následující rychlostní zkoušce se do čela průběžného pořadí dostal Federico Villagra a s každou další odjetou zkouškou po vteřinkách zvyšoval svůj náskok v čele PWRC. Dopředu se tlačil i další domácí jezdec Pozzo, ale ten po krátkém výletu mimo trať v RZ12 (pátá odjetá) nabral časovou ztrátu a propadl se do hlouby výsledkového pole.

 

Naopak velezkušený Japonec Toshi Arai se probojoval na druhé místo a po třinácté odjeté zkoušce měl již náskok na v tu dobu třetího Al-Attiyaha něco málo přes půl minuty. Al-Attiyah měl naopak těsně za zády dotírající Hanninena a Ligata.

 

V tu dobu již v soutěži nepokračoval jeden z favoritů této třídy Kristian Sohlberg, který musel v průběhu RZ12 svůj vůz odstavit pro blíže nespecifikovanou technickou závadu. Štěpán Vojtěch se naopak rozjížděl a po RZ13 již figuroval na celkovém třináctém místě mezi jezdci PWRC.

 

Po prvním dnu a celkem jedenácti odjetých rychlostních zkouškách vedl v kategorii PWRC stále Villagra před Araiem a Hanninenem. Hlavně boj o první místo byl stále velmi otevřený, protože tuto trojici dělilo jen 18,2 vteřiny.

 

Po vynikajícím a téměř nadlidském výkonu v průběhu odpolední části sobotní etapy se na čtvrtou příčku dotáhl Gabriel Pozzo. Ten odpoledne vyhrál tři rychlostní zkoušky a dvakrát dojel v testu třetí a stáhl tak svou ztrátu, kterou nabral na RZ12. Pouhých 0,7 sekundy za Pozzem byl McShea s Imprezou WRX. Šestým mužem průběžného pořadí PWRC po sobotní etapě byl Mirco Baldacci s pěkným náskokem třiceti vteřin na sedmého Ligata. Bodovanou osmičku v tuto chvíli uzavíral Rakouský mladík Andreas Aigner.

 

Posádka Vojtěch – Ernst měla v průběhu sobotní etapy problémy s předními tlumiči svého vozu a proto jejich časy zdaleka neodpovídali jejich původnímu plánu, zaútočit na bodovaná místa kategorie PWRC. Z tohoto důvodu patřilo české posádce v průběžném pořadí až šestnácté místo po první etapě.

 

Nedělní etapa znamenala pro jezdce nutnost absolvovat čtyři rychlostní zkoušky a závěrečnou diváckou speciálku, pokud chtěla spatřit cíl soutěže. To se nepovedlo Leszku Kuzajovi a Nasser Al-Attiyahovi, kteří museli po RZ18 odevzdat jízdní výkazy, kvůli technickým poruchám svých vozů.

 

Nedělní etapa se v kategorii PWRC odvíjela ve velmi zajímavém tónu, a to hlavně kvůli velkému množství odstoupivších posádek. Na předních příčkách se nic neměnilo a pořadí se ustálilo takto: 1. Villagra, 2. Arai a 3. Hanninen. Čtvrtou příčku si stále držel Pozzo a na pátou pozici se po RZ19 probojoval Mirco Baldacci. Za ním se pak seřadili již s poměrně značnými odstupy Ligato, McShea a Aigner.

 

Prvním odstoupivším v nedělní etapě byl Amjad Farrah s Imprezou WRX. Ve Dvacáté rychlostní zkoušce odstavil svůj vůz Loris Baldacci a Stefano Marrini. Na následujícím testu se soutěží musel rozloučit Japonec Nutahara a Kypřan Spyros Pavlides. A konečně v poslední klasické zkoušce odstavil svůj vůz i druhý z bratrů Baldacciových, Mirco.

 

Vítězem Argentinské rally v kategorii PWRC se tedy stal domácí jezdec Federico Villagra, když druhého Toshi Araie ze sebou nechal 9,3 sekundy a třetího Juhu Hanninena 28,2 vteřiny. Na čtvrtém místě do finiše dorazil Gabriel Pozzo s Lancerem deváté evoluce, následovaný Marcem Ligatem. Šestou příčku v posledních zkouškách Argentinské rally uhájil Niall McShea. Pěkné sedmé místo obsadil Andy Aigner a bodovanou osmičku jezdců v Argentině uzavíral Estonec Martin Rauam.

 

Český jezdec Štěpán Vojtěch obsadil v kategorii PWRC dvanácté místo a celkově mezi všemi vozy skončil pětadvacátý. To po sobotních problémech s tlumiči je vcelku dobré umístění a posádka hlavně díky dojetí do cíle celé soutěže získala mnoho dalších zkušeností s produkčním vozem a šotolinovou tratí.

 

V celkovém pořadí šampionátu PWRC si průběžnou první příčku s devatenácti body stále drží Toshi Arai se sedmi bodovým náskokem na Kristiana Sohlberga. Tři jezdci se s počtem deseti bodů dělí o místo třetí. Jsou jimi Oscar Svedlund, Mark Higgins a vítěz Argentinské rally Federivo Villagra.           

 

Příštím podnikem šampionátu produkčních vozů bude na začátku června startující Řecká Akropolis Rally.                                                                           

Foto: www.rallyargentina.com

Vytisknout

Diskuze: PWRC v Argentině

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Liška o Valdovi: Je mi hlavně líto mechaniků - anotační foto

Liška o Valdovi: Je mi hlavně líto mechaniků

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud