Slavná Rally Acropolis před startem

Marek Šteigr, 30. května 2007, 17:49 Google+

První polovina letošního seriálu Mistrovství světa v automobilových soutěžích se pomalu ale jistě chýlí ke konci. Osmým ze šestnácti závodů bude jedna z nejslavnějších rally vůbec – Rally Acropolis. Po té bude následovat dvouměsíční závodnická pauza.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally of Greece (GRC)

Rally of Greece (GRC) | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

Start letošního již 54. ročníku slavné šotolinové soutěže bude už zítra odpoledne, přesněji v osmnáct hodin našeho času. Slavnostní ceremoniál se odehraje těsně před startem první rychlostní zkoušky. Oproti minulému ročníku se divácká zahajovací speciálka nepojede na olympijském stadionu, ale na dostihovém závodišti – Hipodrome. Během celé soutěže se jezdci divákům na závodišti představí třikrát. Do každé etapy byl totiž zařazen jeden průjezd touto divácky atraktivní erzetou.

 

Co čeká na posádky?

 

Kromě tepla bude na posádky v Řecku čekat třiadvacet rychlostních zkoušek. Nejdelší z nich je 48,88 kilometrů dlouhá zkouška Agii Theodori. Tento test na jezdce čeká v sobotu, v rámci druhé etapy a aby toho posádky a vozy neměly málo, tak se zkouška pojede v sobotu hned dvakrát. Jedna z nejdelších rychlostních zkoušek v letošním šampionátu tak určitě řádně prověří připravenost vozů i jejich posádek.

 

Celkem na závodníky, kteří budou chtít dojet až do nedělního cíle čeká 357 ostrých soutěžních kilometrů. Kdo se s touto porcí písčitých tratí vypořádá nejlépe to se dozvíme v neděli kolem druhé hodiny, kdy by nejrychlejší posádka již měla být v cíli závodu.

 

Kde hledat favority?

 

Na tuto otázku zůstává prakticky stejná odpověď jako ve všech předešlých letošních soutěžích. Hlavními kandidáty na vítěze jsou Sebastian Loeb a Marcus Grönholm. Třetí místo v cíli by určitě nevadilo Mikko Hirvonenovi. Petter Solberg se Subaru Impreza WRC 2007 již letos s novým modelem zajel několik skvělých časů, ale vždycky ho zradila technika, která mu nedovolila dojet do cíle, nebo alespoň zasáhnout do pořadí na předních příčkách.

 

Týmy Stobart Motorsport i Munchi´s Ford přijedou POD Olymp bojovat v plném obsazení, zato OMV Kronos Citroen bude reprezentovat pouze Manfréd Stohl a to proto, že Daniel Carlsson již nemá dostatek peněz na absolvování dalšího podniku světového šampionátu. Navíc Mezinárodní automobilová federace FIA tohoto Švéda potrestala zákazem startů na světových podnicích. Důvodem bylo Carlssonovo neodstartování do předcházející Rally Sardinia.

 

Na Řeckou šotolinu se přijede svést i několik soukromých jezdců s vozy specifikace WRC. Mezi nimi jsou například Mads Ostberg se Subaru Impreza WRC S10, nebo domácí Aris Vovos startující rovněž s Imprezou WRC. Pro českého diváka bude určitě zajímavé sledovat a porovnávat výkony dvou jezdců, kteří v Řecku pojedou s Fabii WRC. Prvním z nich bude Jan Kopecký z týmu CRT Kopecký. Druhým přihlášeným jezdcem s vozem Škoda je Francois Duval. Otázkou však zůstává jestli Duval vůbec odstartuje. V letošním roce se totiž Belgičan s Fobií přihlásil již do několika světových podniků, do kterých nakonec vůbec neodstartoval.

 

Zajímavé srovnání se fanouškům bude moci naskytnout i díky dalším dvěma přihlášeným jezdcům. Jed o Urmo Aavu z Estonska, který pojede s Lancerem WRC a Guye Wilkse, startujícího s Focusem WRC. Tito dva jezdci se ještě v loňském roce potkávali na tratích světových soutěží v kategorii juniorů. Aava i letos bojuje v této třídě a jeho start v Řecku je spíše o poznávání pro něho nové techniky WRC. Naopak Wilks se už v letošním roce juniorského mistrovství neúčastní a i proto bude určitě chtít svým výkonem na sebe upozornit. V něděli už bude jasné který z mladíků si vedl lépe.

 

Acropolis Rally je letos vypsána i jako podnik PWRC, tedy šampionát produkčních vozů. Své průběžné první místo v šampionátu přijede do Řecka hájit Toshi Arai se Subaru Impreza WRX. Jenže ani tady to nebude mít jednoduché. Seznam přihlášených do této kategorie čítá plných třiadvacet jmen a žádný z jezdců jistě nepřijel do Řecka na dovolenou. Například Andrea Aigner, podporovaný Red Bullem vyhlásil před Rally Acropolis útok na přední pozice a s tím samým cílem do Řecka odcestoval i například Juho Hanninen, nebo Patrik Plodin.

 

Z našeho pohledu českého fanouška bude zajímavé sledovat počínání Martina Prokopa, který je rovněž přihlášen z produkčním vozem. V Řecku sice nepojede o body do PWRC do kterého není přihlášen, ale jeho časy bude možno srovnávat s absolutní světovou špičkou pilotů produkčních vozů.

 

Na závěr tedy nezbývá než popřát oběma Čechům co nejvíce zdaru a zdárné dojetí do cíle soutěže. A všem účastníkům bezproblémový průběh soutěže.

Oficiální stránky soutěže naleznete zde

Vytisknout

Diskuze: Slavná Rally Acropolis před startem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Labská Rallye – obrovský zájem - nový termín - anotační foto

Labská Rallye – obrovský zájem - nový termín

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud