Rallyový jezdec Marek Gabko bronzový ve třídě

Miroslav Vebr, 25. listopadu 2015, 22:00 Google+

Již druhou sezonu se pohybuje v kolotoči automobilových soutěží vsetínský jezdec Marek Gabko. Zatímco vloni si rally lehce osahával, letos už sbíral poháry a na konci roku si došel při slavnostním zakončení sezony pro pohár za 3. místo ve třídě 14 v rámci rallysprintové série.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Gabko, Marek - Ščotková, Veronika

Gabko, Marek - Ščotková, Veronika | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Valašský jezdec začal sezonu při Valašské rally ve Škodě Felicia se spolujezdkyní Veronikou Ščotkovou. První start ovšem smíšené posádce nevyšel dle představ a místo užívání dobrých pocitů z jízdy se Marek s Verčou trápili s technickými problémy vozu. „Na prvním rallysprintu sezony jsme chtěli hlavně otestovat nový motor a veškeré změny, které jsme udělali přes zimní přestávku na autě. Musím přiznat, že nám tento start moc nevyšel a my se celý závod trápily s nefunkčním autem. Největší problém nám nadělalo ucpané palivové čerpadlo a s ním i nízký výkon vozu. Přesto jsme závod nezabalili a Valašku dokončili na 4. místě ve třídě, což bylo s ohledem na průběh rally maximum,“ vrátil se k první letošní soutěži Marek Gabko. Další sprint absolvoval Gabko až v druhé polovině roku, kdy se v Jeseníkách objevil s novým spolujezdcem. Veroniku vystřídal Oldřich Vyhlídal, který vnesl do vozu pohodu a klid. „S Oldou jsme se domluvili na startu na poslední chvíli a bez jakéhokoli společného testu jsme vyrazili do ostrých rychlostních zkoušek. V Jeseníkách se nám dařilo a dalo by se říct, že jsme zajeli bezproblémový závod. Po absolvování všech erzet jsme byli klasifikování na prvním místě ve třídě. Při přejezdu do posledního servisu jsme poškodili přední nápravu a horko těžko se dobelhali s autem do servisu. Pár metrů před vjezdem do servisu praskla poloosa a my museli auto dotlačit přes servis až na cílovou rampu. Ta byla naštěstí jen několik desítek metrů od servisu, takže jsme to s Oldou zvládli. Vítězství jsme ustáli doslova s vypětím všech sil. Perlička přišla na samotný závěr, kdy jsme sjeli z cílové rampy a přední kolo se úplně vylomilo,“ podělil se o krušný moment ze závěru sprintu Marek. O závěrečnou tečku za letošní sezonou se u Gabka s Vyhlídalem postaral vsetínský rallysprint.

Domácí soutěž si Marek rozhodně nechtěl nechat ujít, ovšem její průběh si jistě představoval trošičku jinak. „Deštivý a mlhou zahalený závod mi nevyšel po taktické stránce, neboť jsem si nezajistil dostatečný počet mokrých pneumatik. Nové mokré gumy jsem jel pouze vepředu a vzadu jsem měl starší jeté pneu. Díky tomu to občas hodně klouzalo a já zažil několik nepříjemných přetočení. Výsledné druhé místo ve třídě je o to více ceněno,“ uvedl po soutěži Marek Gabko. Tři starty proměnil vsetínský jezdec v tři bodovaná umístění. Součet bodů pak vynesl Marka Gabka na celkové 3. místo ve třídě 14 v rallysprintovém mistrovství. „Svou druhou sezonu hodnotím velmi kladně. Jednak mi hodně pomohla změna spolujezdce a s ním i větší jistota v autě, s níž jde současně i zrychlení a posun ve výsledcích. Oldřich Vyhlídal přinesl do auta pohodu a dobrou náladu, která nás na žádném závodě neopouštěla. Jízda v této atmosféře je pak záživnější pro nás oba, navíc mne Olda posouvá dopředu i svými zkušenostmi. Přesto se mám stále co učit,“ zhodnotil letošní sezonu vsetínský jezdec. Jedna sezona skončila a Marek pomalu střádá plány nad tou příští. Technika zůstává stejná, stejně jako Oldřich vyhlídal na místě spolujezdce. Změna nastane pouze v kolonce třída, kdy letošní 14 vystřídá v roce 2016 třída 7. V plánu má posádka absolvovat kompletní rallysprintové mistrovství plus zlínskou Barum rally. „Chtěl bych poděkovat Romanovi a Milanovi Žárským za perfektní přípravu auta včetně skvělého zázemí během jednotlivých závodů. Dále bych chtěl poděkovat Petře Chaloupkové a Mirkovi Němcovi, kteří ve velkém nakupují filmy do svých fotoaparátů a nešetří na nás s obrázkovými záznamy. Velké díky patří i rodině za podporu,“ vysekl poklonu nejbližším Marek Gabko.

Vytisknout

Diskuze: Rallyový jezdec Marek Gabko bronzový ve třídě

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Kočí, Martin - Kostka, Lukáš

Příprava 35. ročníku Valašské Rally 2016 odstartovala

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud