Hirvonen si posvítí na Loeba

Tomáš Urban, 12. prosince 2007, 21:12 Google+

Přinášíme velmi zajímavý rozhovor s třetím pilotem pořadí jezdců WRC v sezóně 2007 Mikko Hirvonenem, nejen o uplynulé sezóně.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hirvonen, Mikko

Hirvonen, Mikko | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

Mikko Hirvonen, jezdec týmu Ford BP, který vyhrál poslední podnik mistrovství světa v rally, Wales Rally Great Britain. Mikko Hirvonen hodnotí uplynulou sezónu, a také sezónu příští, kdy by se po odchodu Marcuse Gronholma mohl stát jedničkou tohoto týmu.


Mikko, skončil jste sezónu vítězstvím v Anglii, jste třetí v celkovém pořadí jezdců. Jak šťastný jste ze svého počínání v Anglii?

Myslím si, že když jsem viděl ty podmínky, jsem velmi šťastný. Rally Great Britain pro mě nebyla nikdy dobrá, nikdy jsem tam nezajel dobrý výsledek. V těch podmínkách, které panovaly jsem musel být velmi obezřetný. Z toho respektu, jsem počítal že můžeme vyhrát.

Když říkáte, že počasí v Anglii bylo příšerné. Jak moc hrozné to bylo na RZ?

Takže, speciálně v pátek večer to bylo velmi těžké. Vlastně celý první den soutěže jsme jeli v mlze ve třech zkouškách jsme měli problémy s viditelností. Když jsme odstartovali poslední zkoušku, ještě k tomu všemu padla tma a začalo moc pršet. Velmi, velmi těžké. Bylo tam velmi mnoho deště a mlhy, viditelnost byla někde dva někde pět metrů. Mohli jsme jet jen velmi pomalu a to je velmi těžké, když víte, že s tím bojují všichni jen nevíte jak kdo rychle. Je velmi snadné udělat chybu a opustit trať. Je těžké skloubit rychlost, spolehlivost a podmínky.

Co se Vám honilo hlavou během nočních rychlostních zkoušek ? Je to dobrý doplněk ?

Je to nová věc ve WRC. Vím, v minulosti se v noci běžně závodilo, mnohdy celou noc, ale není to dobré pro diváky a televizi, ale tma dělá celou věc zajímavou a napínavou. Celkově si myslím, že pro jezdce je to nová výzva – velmi krásná výzva.

Tento rok jste skončil třetí v pořadí se ziskem 99 bodů. Jste celkově spokojen se sezónou ?

Jo, jsem spokojen. Velmi dobrý byl konec sezóny. Na začátku roku jsem doufal, že budu daleko za Sebastienem a Marcusem. Po Finsku jsem byl jen pět bodů za Sebem, ale během asfaltových podniků svůj náskok přede mnou navýšil. Ale celkově jsem s vývojem sezóny spokojen. V budoucnu se chci krok za krokem stále zlepšovat a být příští rok nejvýše.

Jaké byly pocity z jízdy v letošní sezóně ?

Myslím, že jsem udělal v mnoha podnicích krok k útoku a zrychlil jsem a jel jsem tak, jak silný a sebedůvěřivý jezdec. Pokud toto mám, cítím se v pohodě, mohu jet kvalitně. Letos jsem jel čistěji a lehčeji než loni.

Ford nasadil vozy specifikace 2007 až od Finska. Jak mnoho to pomohlo Vám a týmu?

To je těžko říci. Pravdou je, je to vylepšený stávající vůz, ale v reálu Marcus i já, jsme dokázali jet lehce na maximum do každé zatáčky. Toto auto se stále vylepšuje, ale nejsou vidět nějaké obrovské kroky, vše jde po malých časových úsecích a po malých krocích. Vylepšování je samo o sobě velmi těžké.

Příští rok (2008) můžete být jedničkou týmu BP FORD WRT, teď když Marcus odešel. Jste připraven na tuto výzvu ?

Samozřejmě, myslím, že už mám dost zkušeností a stojí za mnou celý tým. Jsem připraven na tuto výzvu.

Máte nějaké přednosti při vybírání dvojky týmu ?


Ne, opravdu ne. V této záležitosti nevím kdo by to měl být. Kdyby to měl být Fin, tak například Jarri Matti (Latvala) myslím. Je mladý pilot. Poslední dva roky pracoval s Marcusem jak jet lehčeji a rychleji, což se mu v sezóně dařilo. Strávili jsme všichni spolu hodně času a zažili spoustu zábavy.  Bylo by hezké kdyby to byl zase Fin, není v tom rozdíl, kdyby to byl někdo jiný.

Mnoho lidí si myslí, že Jarri Matti má podporu BP Ford a to místo dvojky dostane. Jaké jsou jeho šance ?

Takže co má je rychlost, o tom není pochyb. Je také velmi mladý a dělá chyby. Pokud dostane toto místo, bude více testovat a více času stráví v autě. Uvidíme. Byla by to pro něj velká výzva. Je velmi rychlý a některé podniky měl opravdu dobré.

Jaký máte teď program po konci sezóny ?

Je tam nějaké testování. Jinak chci být venku, zkusím relaxovat a hlavně strávit nějaký čas s rodinou a přáteli ve Finsku. Chci si přes Vánoce  odpočinout a relaxovat.

Myslíte si, že v sezóně 2008 můžete bojovat s titul se Sebastianem Loebem?

Určitě se o to pokusím.  Poslední čtyři sezóny vidíme jak těžké je Seba porazit. Dívám se do budoucna, jak ta sezóna bude perfektní. Myslím, že šanci máme. Budu bojovat v každém podniku. Bude to velmi těžké ale zkusíme to.

Mikko děkujeme za Váš čas a přejeme hodně štěstí to sezóny 2008.

Tento  rozhovor je překlad přepisu rozhovoru z rádia CRASH.NET

Vytisknout

Diskuze: Hirvonen si posvítí na Loeba

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Sýkora, Jan - Škardová, Martina

Sýkora - Škardová v Praze

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Rally Šumava v galerii

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud