Více bezpečnosti pro rally

iAdam, 29. ledna 2008, 15:27 Google+

Rallye Monte Carlo se stala premiérou pro nově vyvinuté bezpečnostní systémy od FIA. Tím by mělo být posádkám dopřáno větší bezpečnosti při bočních nárazech.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tarabus, Jaromír

Tarabus, Jaromír | foto: Sagner, Petr

Sdílejte článek

Přípravné práce začaly již v březnu 2005. Společně s továrnami Subaru a Peugeot chtěla FIA vyvíjet nové systémy, které by se později integrovaly do všech vozů. Cíl pro vývoj byl jasný: Poskytnout posádkám větší ochranu před těžkými zraněními při bočním nárazu.

Prvním krokem byla snaha redukovat síly působící na účastníky nehody při nárazu. Toho se dosáhlo zvětšením prostoru mezi dveřmi a sedačkou (200 mm), použitím materiálů, které jsou schopny pohlcovat energii, a zesílení ochranného rámu v oblasti dveří. V návaznosti na to se také hodně zapracovalo na zvýšením ochrany sedaček okolo hlavy, ramen a v oblasti pánve jezdců a optimalizoval se tvar bezpečnostního pásu.

Uprostřed vozu byla mezi jezdcem a navigátorem napnuta bezpečnostní síť, která je stále ve spolupráci s týmy zdokonalována. Ta by měla zabránit tomu, že se v případě nehody oba členové posádky vzájemně ohrozí. Rozšířením a zesílením ochranné klece ve dveřním prostoru je auto lépe vyzbrojeno proti bočním nárazům. Souborná opatření projevila svoji účinnost. Test věhlasné společnosti DEKRA ukázal, že by bylo možné bez větších komplikací přežít boční náraz o síle 70 G.

„Po třech letech vývoje a testů se těším, až uvidím tyto bezpečnostní prvky na autech v rally,“ nechal se slyšet Sid Watkins, někdejší šéflékař FIA a součastný vedoucí institutu FIA pro bezpečnost v motosportu. „Týmy a jejich jezdci mají nesmírnou podporu a těším se na další spolupráci při zlepšování bezpečnostních standardů v našem sportu.“

„Jsem rád, že se můj tým stal důležitým partnerem při vývoji tohoto systému,“ prohlásil Petter Solberg, mistr světa z roku 2003 a součastný jezdec stáje Subaru. „Jsem přesvědčen, že FIA má i do budoucna spoustu dobrých nápadů, a doufám, že zažijeme ještě mnohem bezpečnější sport.“

Vytisknout

Diskuze: Více bezpečnosti pro rally

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Rally Monte Carlo

Monte Carlo: Kdo se směje naposled...

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud