Prokop: Počasí nás prověřilo

iM2, 31. března 2008, 22:26 Google+

Martin Prokop s Janem Tománkem zakončili Argentinskou rally na bodovaných příčkách produkční klasifikace. Za sedmé místo získali dva mistrovské body a figurují na pátém místě průběžné klasifikace PCWRC. Bohužel na šestého Jordánce Farraha jim chyběly 3.4 sekundy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prokop, Martin

Prokop, Martin | foto: Roman Hanák, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Martin Prokop absolvoval po Mexiku další zámořskou premiéru. Na start Rally Argentina se však postavil se čtyřkolkou Mitsubishi Lancer Evo IX. Opravdový očistek si prožil hned v první rychlostní zkoušce.

„Argentinská rally je sama o sobě hodně náročná, podle mého názoru jeden z nejhorších a nejrozbitějších šotolinových závodů sezony. Bohužel podmínky ještě ztížilo deštivé počasí. První rychlostní zkouška tak byla spíše bojem o přežití než rychlou jízdou. Panovala mlha, jelo se v mracích, nebylo toho moc vidět a bohužel jsme nabrali dost citelnou ztrátu,“ popsal situaci Martin Prokop.

V dalším průběhu se česká dvojice posouvala produkční klasifikací výše, ale na sedmém testu musela odstoupit kvůli upadlému pravému přednímu kolu. „Odpolední časy už byly podle našich představ, bohužel etapu se nám nepodařilo dokončit. Auto dostávalo neustále obrovské rány, při brždění asi kilometr před cílem RZ7 bez varování upadlo kolo. Snažil jsem se dostat alespoň do cíle vložky, čímž bychom ušetřili nějaké minuty, ale tři sta metrů před cílem řekl lancer definitivně dost. Byla to obrovská škoda, neboť bez výpadku mohl být výsledek hodně dobrý,“ objasnil smolný incident jihlavský pilot.

Ani druhá etapa se neobešla bez komplikací. Na vině prvotních byla Martinova nevolnost při seznamovacích jízdách, v závěru dne opět stávkovala technika. „Při tréninku mi nebylo dobře, z trati jsem si moc nepamatoval, vnitřně jsem si nebyl jistý, zda je vše dobře napsáno. Přesto časy nebyly zcela nejhorší. Odpolední průjezdy ale byly extrémně rozbité, a tak jsem se rozhodl auto pošetřit, což se nám určitě vyplatilo. Na poslední klasické zkoušce jsme totiž ohnuli rameno, navíc na superspeciálce nám upadlo levé zadní kolo a bylo obrovské štěstí, že jsme se dostali až do servisu. I
kolaps pravého zadního kola byl totiž velmi blízko,“
uvedl člen týmu Jipocar Racing.

Rovněž poslední etapa byla pro Martina Prokopa s Janem Tománkem bojem o přežití. Na kultovních tratích Mina Clavero a El Condor panovaly blátivé podmínky, v mracích hustě pršelo, u lanceru se mlžilo okno. Česká dvojice zajela pátý a šestý čas v klasifikaci PCWRC „Nebylo to opět moc o závodění, přesto se nám dařilo výrazně zkracovat náskok Farraha. Před posledním testem, superspeciálkou v Cordobě, to bylo už jen 4.6 sekundy,“ řekl Martin Prokop a dodal: „Na superspeciálku jsem si věřil, bohužel jsem na chvíli vyskočil z trati a ztratil asi deset sekund. Byla to obrovská škoda, mohlo být ještě o bod více. Ale na druhou stranu jsem po pátku v body vůbec nevěřil.“ 

Program Martina Prokopa bude pokračovat třetím závodem juniorského šampionátu Rally d´Italia na Sardinii. Jordánskou Rally (2. soutěž JWRC) český jezdec vynechává. 

Argentinská rally - PCWRC (21 RZ):

1. Aigner – Wicha (Mitsubishi Evo IX)  5:34:47.9
2. Beltrán – Rojas (Mitsubishi Evo IX)  + 1:05.6
3. Ketomaa – Teiskonen (Subaru Impreza)  + 2:53.3
4. Nutahara – Barritt (Mitsubishi Evo IX)  + 3:59.1
5. Rauam - Kütt (Mitsubishi Evo IX)  + 9:28.1
6. Farrah – Arena (Mitsubishi Evo IX)  + 18:16.5
7. Prokop – Tománek (Mitsubishi Evo IX)  + 18:19.9
8. Sousa – Magalhaes (Mitsubishi Evo IX)  + 38:14.5
9. Campedelli – Fappani (Mitsubishi Evo IX)  + 39:22.1
10. Mayer – Tagai (Subaru Impreza)  + 39:43.5

 Průběžné pořadí PCWRC:

1. Ketomaa (FIN) 14, 2. Hänninen (FIN) a Aigner (A) 10, 4. Beltrán (RA) 8, 5. Prokop (CZ) 7, 6. Sandell (S) 6, 7. Nutahara (J) 5, 8. Nittel (D) a Rauam (EE) 4, 10. Arai (J) a Farrah (JR) 3, 12. Araujo (P) a Sousa (P) 2

tisková zpráva: www.martinprokop.com
Vytisknout

Diskuze: Prokop: Počasí nás prověřilo

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Argentina (ARG)

Rally argentina: Review

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud