Loprais Tatra Team suverénně vede

RallyZone.cz, 23. srpna 2008, 22:45 Google+

Všechny rychlostní zkoušky první etapy Hungarian Baja poznaly jediného vítěze, Aleše Lopraise. Na prašných stepích v okolí maďarského Veszprému se jezdec Loprais Tatra Teamu ujal zaslouženého vedení, které zkoušku po zkoušce jen upevňoval.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loprais, Aleš

Loprais, Aleš | foto: Wintr, Jiří

Sdílejte článek

Důvěrně známé úseky ze Středoevropské rallye hostí Hungarian Baja několik let. Pro potřeby nového závodu byly sice využity, ale popropojovány zcela odlišným způsobem, takže kdo jel soutěž ASO v dubnu, může se jen stěží spolehnout na znalost tratí zpaměti. Změť cest je prověrkou pozornosti navigátorů, zatímco jezdci nesmí polevit v pozornosti ani na okamžik kvůli zrádnosti mnohých úseků, opepřených četnými skoky. Mechanici věnují naopak pozornost hlavně stavu brzd, které tu dostanou maximálně zabrat.

Od začátku bylo jasné, že hlavní Alešův soupeř Zoltán Szaller na velmi kvalitně připraveném kamionu MAN bude zřejmě jediný vážný rival. Maďar který zdejší tratě důvěrně zná, se zpočátku držel ve velmi těsném závěsu, nicméně Alešův soustředěný útok mu nedovolil atakovat první příčku.

"Dnes bylo všechno, jak má být. Na autě je spousta nových věcí a všechny fungují na jedničku a vykazují právě ta zlepšení a parametry, jaké jsme od nich očekávali. Chlazení je skvělé, stejně tak i úpravy motoru, kterými jsme chtěli vylepšit výkonové ukazatele. Nastavení tlumičů je teď už skutečně blízké ideálu. Auto jede skvěle a je pekelně rychlé. V neděli nás čeká o poznání kratší program, vůz je zcela v pořádku a celá posádka v té nejlepší pohodě, takže nezbývá než se těšit na další den," netajil Aleš Loprais svou spokojenost po dojetí čtvrté erzety.

Na rozdíl od Středoevropské rallye nebo Dakaru musejí všechny vozy do uzavřeného parc fermé a práce na nich je povolena pouze v omezeném čase. To platí i pro dotankování. Například mezi prvními bloky rychlostních zkoušek byl servisní čas jen 40 minut. Na Tatře naštěstí proběhla jen základní údržba a dotažení kol. Bivak je umístěn na stejném místě jako při Středoveropské rallye a menší rozměr soutěže zajišťuje domáckou atmosféru, při níž si k týmu našla cestu i řada přátel a fanoušků. Slunečné počasí prvního dne bylo doprovázeno silným větrem, díky němuž na pistách nestála prachová clona. Maďarská baja má velmi slušně obsazenou kategorii automobilů, je součástí Světového poháru FIA, ale i maďarského a českého šampionátu v cross country.

Tisková zpráva Loprais Tatra Team
Vytisknout

Diskuze: Loprais Tatra Team suverénně vede

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Kresta, Roman - Gross, Petr

Kresta vede české posádky

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud