Citroen C4 WRC HYmotion4

Tomáš Urban, 6. října 2008, 11:00 Google+

Na autosalónu v Paříži byla představena dlouhá řada novinek, ale jedna docela vybočuje. Automobilka Citroen představila studii na modelu C4 – C4 WRC HYmotion4, první WRC s kombinací benzinového elektrického motoru.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Citroën C4 WRC HYmotion4

Citroën C4 WRC HYmotion4 | foto: www.citroen-presse.com

Sdílejte článek

Diskuse  z poslední doby, vedou ke zlepšování životního prostředí. „V našem sportu to bereme jako výzvu do budoucna. Není to zrovna směr, který bychom se chtěli ihned ubírat, ale je to směr ke kterému možná vývojem situace na zemi časem dojdeme, abychom náš sport mohli dále provozovat“ říká manažer FIA Simon Long.

President FIA Max Mosley k tomu dodává: „Podobný systém jsme začali vyvíjet ve Formuli 1. Jde o využití kinetické energie při brždění. Jde o jakousi její recyklaci a zpětné použití. Tento systém se vyvíjí, ale existuje několik řešení, která jsou rozpracovaná,“

O co vlastně jde u Citroenu? Odpověď je jednoduchá. Tato C4 WRC má dva motory. Benzinový a elektrický.  Volná energie získaná při bržďění se uloží přes iontový měnič do lithiových baterií, kterých je 990, 22Ah a 400 Voltů. Jsou umístěny v těžišti vozidla.



125 kilowatový elektromotor, je poháněn elektřinou z baterií. Je na předním diferenciálu. Má krouticí moment 300Nm. Baterie  Tento elektromotor může při konstantní rychlosti sloužit na přejezdech mezi rychlostními zkouškami a spalovat tak účinně přeměněnou energii, která vznikla při brzdění v rychlostní zkoušce. Také může fungovat jako booster při rychlostní zkoušce. Jezdec může volit několik dalších různých režimů jak motoru benzinového tak motoru elektrického.



Citroen se dal jako první na tento dlouhý běh s alternativními technologiemi pohonu. Dokázal, že kombinace elektromotoru a benzínového motoru může fungovat i v závodním voze. „ Podle pravidel FIA toto vozidlo na tratě rychlostních zkoušek nemůže, jelikož pravidla FIA pro WRC tuto kombinaci nepovolují. Ale není vyloučeno, že postupné zvyšování tlaku na zlepšování životního prostředí donutí FIA ke změně,“ říká Olivier Quesnel, sprotovní ředitel Citroen Sport
Vytisknout

Diskuze: Citroen C4 WRC HYmotion4

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Loga

Rally Catalunya - Review

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud