Sébastien Loeb, vizitka

Ringo / mediafax, 25. října 2009, 13:57 Google+

Vydáváme vizitku francouzského pilota Sébastiena Loeba, který si nedělním vítězstvím v Britské rally zajistil šestý titul mistra světa v řadě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
loeb, sebastian

loeb, sebastian | foto: Citroën Sport

Sdílejte článek

Sébastien Loeb
Narozen 26. února 1974 v Haguenau
Vyhrál 54 závodů MS (z toho sedm v letošní sezoně)
82x dojel pro umístění na pódiu
Absolvoval 125 podniků MS
První závod MS: Korsická rally 1999
První vítězství v závodě MS: Německá rally 2002
Vítěz MS: 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009

Kariéra Sébastiena Loeba začala v roce 1995 za volantem Peugeotu 106. O dva roky později doplnil bývalého gymnastu monacký spolujezdec Daniel Elena a spolu závodí dodnes. Rok 1998 přinesl přestup ke značce Citroën, se kterou Loeb spojil svou budoucnost. S Citroënem Saxo Kit Car se v roce 1999 poprvé objevil na startu soutěží světového šampionátu. Na Korsice i na San Remu dokonce vyhrál skupinu A6. Premiéra se speciálem WRC přišla o rok později, když dostal dvě šance od Toyoty.

V roce 2002 se dostal do továrního týmu Citroënu a v další sezoně už mohl bojovat o mistrovský titul. Ten mu sice sebral Nor Petter Solberg, ale to bylo naposledy, co se Loeb na konci seriálu mistrovství světa neradoval.

Poprvé kraloval v roce 2004 a od té doby mistrovství světa nepřetržitě vládne. Na své konto si připsal nejvíce vyhraných soutěží v historii a to jeho kariéra zdaleka nekončí. Rok 2006 přinesl i v barvách soukromého týmu, byť s tovární podporou Citroënu, Kronos Racing zisk třetího titulu. Stalo se tak navzdory zranění, které Loeba donutilo vynechat poslední čtyři soutěže ročníku.

Další sezona byla dramatičtější, protože Loeb se dlouho pohyboval na druhé příčce šampionátu za Marcusem Grönholmem. Závěr roku ale vyšel lépe mu, a tak se stal počtvrté po sobě mistrem světa. Rekordní pátý zápis pak přidal vloni, kdy zvítězil v jedenácti z patnácti soutěžích.

Letos to vypadalo, že opět suverénně dokráčí k celkovému triumfu, ovšem po pěti úvodních výhrách přišlo několik zaváhání, kterých dokázal využít Fin Mikko Hirvonen. Ten ještě před posledním závodem sezony ve Walesu vedl v celkovém pořadí o jeden bod, ovšem Loeb se díky vítězství v Britské rally nakonec prodral k dalšímu titulu.

Vytisknout

Diskuze: Sébastien Loeb, vizitka

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez láká téměř stovku posádek

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

reklama

Doporučujeme

Loeb, Sébastien

Mistři světa v rally

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud