Martin Prokop zastavil atak Kosciuszka a nadále vede

Josef Janoušek, 14. března 2009, 19:46 Google+

Martin Prokop s Janem Tománkem se nadále drží na vedoucí příčce juniorské klasifikace. Nejbližší rival Kosciuszko ztrácí více než dvě minuty. Absolutně figurují na patnáctém místě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prokop, Martin

Prokop, Martin | foto: www.martinprokop.com

Sdílejte článek

Druhé etapa zavedla posádky na šotolinu, kde Polák Kosciuszko nasadil extrémní tempo. Z náskoku české posádky stáhnul během dvou rychlostních zkoušek více než 1,5 minuty a bylo zaděláno na pořádné drama. Výkon české posádky na nezpevněném povrchu však měl, i díky změnám v nastavení citroënu, vzestupnou tendenci. V poslední zkoušce úvodní sekce zaostala za továrním jezdcem Suzuki jen o necelých deset sekund, což potvrdilo blýskání na lepší.

"Nic jsme nepodcenili, ale auto jsme nastavili více s ohledem na bezpečnost a na těžké podmínky. Auto bylo hodně vysoké, měkké, což mělo vliv na špatnou trakci. Naopak Kosciuszko začal ve velkém stylu a ať jsme v úvodu dne dělali maximum, neskutečně nám ujížděl. Naším handicapem byla i startovní pozice. Kdyby bylo sucho určitě by to byla naše výhoda, za těchto podmínek to bylo naopak. Startovali jsme 25 minut před ním a produkční auta mu trať určitě vhodněji vyjela než nám speciály WRC, " přiznal Martin Prokop.

"Navíc jsme měli obrovské štěstí v závěru RZ9, kdy nám prasklo brzdové potrubí a kompletně jsme přišli o brzdy. Naštěstí to bylo těsně před cílem," dodal jihlavský jezdec.

V druhé části dnešní etapy posádka Czech National Teamu obrat dokonala. Na nejdelší zkoušce dne RZ10 zaostala za zkušeným polským jezdcem o 2.2 sekundy, aby na posledním testu dne mu nadělila téměř půl minuty. Náskok české dvojice se tím pádem opět navýšil na více než dvě minuty, což je pozitivní zpráva do zbytku kyperské soutěže.

"V servisu jsme předělali nastavení do ostřejší verze i za cenu většího rizika poškození podvozkových částí. A vyplatilo se. Šlo více do rizika a na časech to bylo znát. Jízdu jsem si užíval a mohu být se svým výkonem spokojen. Navíc zkoušky nebyly tak rozbité, jak jsem před závodem očekával, a tak byly krásné i jezdecky," uvedl Martin Prokop.
 
Závěrečná etapa Kyperské rally obsahuje pouze trojici zkoušek, avšak RZ12 Foini (30,03 km) i RZ13 Anadiou (40,54 km) mohou výrazně promluvit do dění v rámci juniorské klasifikace. Vítězná posádka je očekávána v cíli v Limassolu krátce po třetí hodině odpoledne.

"Kosciuszko to určitě ještě zkusí, takže nebudeme jakkoli taktizovat. První vložku určitě projedeme v tempu a pak se rozhodneme, co dál. Uvidíme, jaké bude počasí, ale ještě není vyhráno,"přiznal Martin Prokop.

Vytisknout

Diskuze: Martin Prokop zastavil atak Kosciuszka a nadále vede

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Solberg, Petter

Petter Solberg opět létá!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

  2. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud