Martin Prokop před Portugalskem: Návrat na místo činu

Josef Janoušek, 31. března 2009, 17:40 Google+

Asi málokdo z fanoušků po celém světě nemá v paměti kolostřešní etudu Martina Prokopa s Janem Tománkem při Portugalské rally 2007. Z jejich Citroënu C2 S1600 toho tehdy mnoho nezůstalo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prokop, Martin - Tománek, Jan

Prokop, Martin - Tománek, Jan | foto: www.martinprokop.com

Sdílejte článek

Letos se česká dvojice na jihozápad Evropy vrací, tentokrát s Mitsubishi Lancer Evo IX v rámci produkčního šampionátu.

"Vzpomínky samozřejmě nejsou ideální, neboť to pro nás skončilo velkou havárií. Ale vlastní soutěž je určitě nejhezčí ze všech středomořských závodů a na svezení se už moc těším. I když jsem odjel minimum zkoušek, právě vzpomínky na tratě jsou příjemné," řekl před odjezdem Martin Prokop.

Portugalská rally je čtvrtým závodem světového šampionátu a prvním klasickým podnikem v úvodu letošní sezony. Do světového šampionátu se vrátila v roce 2007 (v minulosti do roku 2001 v MS nechyběla) a i letos zavede posádky i návštěvníky do regionu Algarve, s centrem soutěže v přímořském letovisku Faro (na stadiónu Algarve). Zde bude umístěn servisní areál, před zraky desítek tisíc fanoušků se zde uskuteční dva průjezdy divácké speciálky. Úvodní ve čtvrtečním podvečeru, druhý v samotném závěru soutěže. Těžiště soutěže však bude v kopcích Serra do Caldeirao, severně od Fara. Celkem jezdci absolvují 1164,99 km, čeká na ně osmnáct rychlostních zkoušek (361,36 km). Největší porci kilometrů absolvují v průběhu druhé etapy.

Portugalskou rally si registrovala devatenáctka účastníků PCWRC, tradičně nechybí ani dvojice domácích jezdců nominovaných národní federací (Bruno Magalhaes a Ricardo Moura). Právě domácí jezdci budou patřit k největším favoritům. Kromě Magalhaese zejména pak Armindo Araujo, jenž přišel o vítězství na Kypru až v samotném závěru soutěže, a Bernardo Sousa. Na startu nebude chybět ani letošní suverén Patrik Sandell s fabií. O co nejlepší výsledek se samozřejmě popere i Martin Prokop s Janem Tománkem.

"Řada našich soupeřů odjela na šotolině Kypr, a tak uvidíme, jaká bude ve srovnání s nimi naše forma. Ale konfrontace se nebojíme, spíše naopak. Těším se zpátky na šotolinu, navíc za volant čtyřkolky. Neočekávám v Portugalsku nějaký taktický boj, proto zkusíme od úvodu trochu přidat a bojovat o co nejvyšší příčky. Máme dostatek zkušeností, takže doufám, že se nám to podaří," nastínil Martin Prokop.

"Úvodní speciálka na stadionu Algarve bude spíše zábava, ale závod se bude rozhodovat až později na klasických zkouškách. Přesto pořadatelé si před dvěma lety libovali při speciálce ve velkých skocích. To je zkušenost, kde bude potřeba lancera trochu pošetřit. Klasické zkoušky však jsou nádherné, člověk si musí dát pozor pouze na pár míst s kamením," dodal jihlavský jezdec.

Vytisknout

Diskuze: Martin Prokop před Portugalskem: Návrat na místo činu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Hozák, Petr

Petr Hozák na Valašce zazářil, ale...

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud