Český Krumlov - Když je rally opravdovým dobrodružstvím

Josef Janoušek, 28. května 2009, 08:56 Google+

Na tratích v okolí Českého Krumlova a Českých Budějovic, kde třetím podnikem pokračoval domácí šampionát v automobilových soutěžích, se Královéhradecký rally klub představil s vozem Volkswagen Polo posádky Jakub Urban -Jiří Švec.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Urban, Jakub

Urban, Jakub | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Mladá dvojice měla získávat další zkušenosti na náročné ale populární soutěži, tým všakpotrápila stávkující technika. A nejen ta závodní. Proto se pro všechny členy týmu závodní víkend změnil spíše v jedno velké dobrodružství.

Už při cestě do Českých Budějovic, kde byla umístěna servisní zóna, si hlavu postavil doprovodný autobus. Díky této nečekané události nebylo vůbec jisté, zda se podaří závodní vůz a kompletní servisní zázemí dopravit včas do dějiště soutěže a Jakub s Jirkou se budou moci postavit na start. "Pro nás to byl po všech stránkách náročný víkend, s Jirkou jsme byli nakonec rádi, že jsme vůbec mohli jet. Jsme nesmírně vděční hlavně tátovi, který předvedl neuvěřitelnou obětavost a nasazení, a my mu s Jirkou moc děkujeme," ocenil Jakub Urban úsilí svého otce Pavla, který se musel v důsledku neposlušné servisní techniky poprat s množstvím problémů, ale Kubu s Jirkou přesto o možnost prvního startu v Českém Krumlově připravit nechtěl.

Jakuba Urbana, který ještě před rokem startoval v Poháru mládeže, čekaly nejdelší rychlostní zkoušky jeho dosavadní kariéry. Zkušenost k nezaplacení. Přesto se posádka Urban - Švec po páté rychlostní zkoušce držela na druhém místě průběžného hodnocení třídy N1. Bohužel se v závěru páteční etapy objevily technické problémy také na závodním voze a Kuba s Jirkou museli využít možnosti vrátit se do soutěže ve druhé etapě v rámci SupeRally. "Byla to skvělá zkušenost, krumlovské rychlostní zkoušky jsou skutečně parádní a já jsem poprvé jel tak dlouhé testy. Všechno bylo dobré až do poslední páteční erzety, na které nám odešla spojka. Bohužel se nám nepovedlo dojet ani do servisu. Zůstali jsme stát asi 15 kilometrů před Budějovicemi. Do servisní zóny jsme se nakonec dostali až kolem jedné hodiny v noci a do tří jsme pak pracovali na autě, protože jsme měnili jak spojku, tak převodovku," popisuje Jakub.

Jakub Urban

"Do uzavřeného parkoviště jsme auto předávali tři minuty před třetí hodinou, kdy by vypršel termín pro návrat do soutěže v rámci SupeRally. Naši mechanici Tapír s Jeníkem znovu předvedli, jak skvělými mechaniky jsou a patří jim za to obrovský dík," dodává navigátor Jirka Švec.

V sobotu ráno byl na programu první průjezd zřejmě nejznámějším testem českokrumlovské soutěže. RZ 6 Malonty ovšem pro Kubu s Jirkou znamenala definitivní konec. Z vyměněné převodovky vytekl olej a královéhradeckým mladíkům nezbylo nic jiného, než odstoupit. "Přibližně čtyři kilometry po startu Malont bylo jasné, že je zle. Dojeli jsme na kraj vesnice a telefonicky jsme se spojili s Pavlem. Protože jsme před sebou měli ještě nějakých 45 kilometrů rychlostních zkoušek a dlouhý přejezd do servisu, rozhodli jsme se vzdát. V opačném případě by škody na autě byly značné," popsal smutný konec rally Jirka Švec.

Královéhradecký rally klub nyní čekají hodiny usilovné práce v týmové dílně. Odměnou za vynaloženou námahu by pak měl být start obou vozů (VW Polo a Škoda Fabia) na Rallysprintu Kopná, který se na Zlínsku uskuteční ve dnech 3. a 4. července.

Vytisknout

Diskuze: Český Krumlov - Když je rally opravdovým dobrodružstvím

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Jelínek, Jan

Druhá sedmička v řadě pro Honzu Jelínka

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud