René Dohnal je mistrem, Debnárová i Hapala brali poháry

Barbora Vebrová, 26. srpna 2019, 10:23 Google+

Mezi 127 soudobými vozy na Barum Czech Rally Zlín nechyběl ani slušovický tým Minařík racing, který do bojů vyslal čtyři posádky. René Dohnal s Romanem Švecem čekal těžký souboj s Václavem Stejskalem jun. o titul mezi dvoukolkami v českém šampionátu. Milan Obadal chtěl zabojovat v rámci Peugeot Cupu. Dámská posádka Michaela Debnárová – Lucia Laurincová se přijela porovnat s českými posádkami na náročné soutěži. Čtvrtou dvojicí byl Petr Hapala se spolujezdcem Zbyňkem Kozákem, kteří znovu usedli do vozu Renault Clio Sport. Bilance týmu pod vedením Lubomíra Minaříka na Barum Czech rally Zlín 2019 je skvělá. Tři posádky těžký závod dokončily a na cílové rampě si převzaly poháry. Bohužel Milan Obadal na RZ 9 ze závodu musel odstoupit, v neděli se však na tratě vrátil v rámci super rally.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Skvělého výsledku na Barumce dosáhla posádka René Dohnal s Romanem Švecem, závodící s Peugeotem 208 R2. Kluci se soustředili na vítězství v souboji o titul v kategorii 2WD a dali do toho naprosto vše. „. „Po odstoupení na Rally Bohemia z prvního místa se boj o titul ve dvoukolkách musel rozhodnout na domácí Barumce. Bodově jsme s Vaškem Stejskalem byli prakticky na nule, takže kdo bude v cíli závodu rychlejší, má titul. My jakožto posádka, tak kluci z týmu, jsme dali do přípravy na závod naprosto vše. Začátek soutěže pro nás nezačal dobře a stávkující baterie na městské speciálce znamenala vypnutí světelné rampy a absolvování 1,5 okruhu bez ní. V sobotu jsem si zase hned ráno na okruhové zkoušce odrovnal (zavzdušnil) brzdy, takže mi po asi pěti kilometrech na každé zkoušce změknul brzdový pedál a neměl maximální účinnost. To stejné se opakovalo i ve druhé sekci, takže jsme byli nakonec s náskokem přes minutu na naše hlavní soupeře více než spokojeni. V neděli už jsme si jen udržovali náskok a snažili auto dovézt do cíle bez sebemenší komplikace. Bylo to velmi psychicky náročné, když vás od vašeho snu dělí RZ jako Pindula či Kašava a vy víte, že si nemůžete dovolit sebemenší problém. Naštěstí jsme to zvládli, měli i štěstí na naší straně a povedlo se to, co jsme si přáli. Tedy, že jsme pro letošní rok mistři ve 2WD, třídě 6 a vítězi Peugeot 208 Cupu. Radost z dosaženého umístění je velká a čeká nás hodně oslav a zapíjení výsledku s našimi blízkými, kamarády a fanoušky. Všem bych chtěl touto cestou poděkovat za podporu jak finanční, tak psychickou. Každý jednotlivec má na našem úspěchu svůj podíl a já bych chtěl všem těmto lidem moc poděkovat. Bylo to úžasné a nikdy na to nezapomenu,“ uvedl René Dohnal. V celkové klasifikaci Barum rally Renému s Romanem patří 23. místo a náročný závod kluci dokončili jako druhá česká dvoukolka.

Slovenská jezdkyně Michaela Debnárová se spolujezdkyní Lucií Laurincovou se s nástrahy Barum Czech Rally Zlín popasovaly výborně. Holky do cíle dojely na 57. místě absolutního pořadí, 5. místě ve třídě 5 a 1. místě v kategorii Ladies. „Vzpomínám si na otázku, která mi byla položena na cílové rampě při loňské Barumce, jestli se na nás diváci mohou těšit a příští rok. Tehdy jsem řekla, že se necháme překvapit. A opravdu jsme se nechaly překvapit a až na poslední chvíli se rozhodlo, že se Barumky přeci jen zúčastníme. Se stejným technickým zázemím od Minařík racing, ale oproti loňsku s jiným vozem. Minulý rok jsme jely s enkovým Renaultem Clio, které jsme letos vyměnily za Renault Clio R3, na které jsme si po předešlých sprintech začaly zvykat. Už při seznamovacích jízdách nám bylo jasné, že nás čekají náročné závody a zdolat 220 ostrých kilometrů nám dá zabrat. Přesto jsme se s Luckou velmi těšily. Auto mě bavilo a naše jízda dělala radost Lucce, což mi dávala patřičně najevo, a to mě ještě více hecovalo. Všichni nám fandili, diváci i naši soupeři byli perfektní. V sobotu nás zaskočilo přehřívání motoru. Po RZ Březová jsme volaly mechanikům, že máme problém. Byly dvě možnosti, buď pojedeme dál a když se problém bude zhoršovat, auto odstavíme. Tato varianta se mi moc nezamlouvala. Proto jsme se na dálku s mechaniky pokusily najít příčinu. Nevzdaly jsme se, kluci byli perfektní a společně se nám podařilo závadu opravit. Bylo to už pod velkým časovým tlakem, následoval rychlý přejezd, abychom stihly další časovou kontrolu. Toto byla po celou soutěž jediná negativní chvíle, která nám přece nemohla pokazit skvělý pocit z perfektního závodu. O to silnější byly emoce a naše radost v cíli soutěže, kde nás už čekal můj muž se slzami štěstí v očích a nádhernými kyticemi, které jsme si opravdu zasloužily. Letošní Barumku jsme si obě pořádně užily a odjížděly domů s nádhernými a uspokojivými pocity. Děkuji mému Milanovi, že na poslední chvíli udělal vše, abychom se mohly zúčastnit. Také všem, kteří nás finančně podpořili a v neposlední řadě patří poděkování Lubovi Minaříkovi za suprové auto, výborný servis a plno skvělých lidé kolem nás,“ řekla v cíli naprosto spokojená Michaela Debnárová.

Na start závodu se postavil také Petr Hapala se Zbyňkem Kozákem. Dvojice s Renaultem Clio Sport vyhrála třídu 8. V celkové klasifikaci klukům patří 65. pozice a 38. místo v hodnocení MČR. Pro Petra Hapalu to byl v letošním roce druhý start. Závodil také na Rally Hustopeče, kde závod nedokončil kvůli technické závadě. O to víc kluky těší úspěšně dokončená náročná Barum Czech Rally Zlín.

Protrápenou Barumku zažila dvojice Milan Obadal – Radovan Bucha. Posádka Peugeotu 208 R2 sobotní etapu nedokončila kvůli technické závadě. V neděli se však kluci znovu postavili na start rychlostních zkoušek a dojeli až na cílovou rampu. Milan s Radovanem byli v cíli klasifikování na 5. místě v Peugeot cupu, 26. místě ve třídě 6 a 69. místě absolutního pořadí. „Letošní ročník byl pro nás jedním velikým rozčarováním. V úterý před závodem jsme měli ještě krátký test. Vše jsme si vyzkoušeli a nastavili. Seznamovací jízdy byly ze strany pořadatelů pečlivě připraveny, a to včetně harmonogramu, protože se netvořily pověstné vláčky. Nemohli jsme se dočkat samotného startu v pátek večer. Na městské RZ při odbočení na koleje jsme však probrzdili odbočku a ztratili tam dvě minuty, protože na Peugeotu nešla zařadit zpátečka. Až pomoc pořadatelů nás vrátila zpět do závodu. I přes počáteční neúspěch jsme byli odhodláni dál bojovat. V sobotu jsme se snažili ukrajovat ztrátu z předchozího dne, ale před časovou kontrolou RZ Semetín začal z pod kapoty vycházet šedý dým. Závadou byla prasklá trubka vysokotlakého vedení oleje na řízení. Provizorně jsme závadu opravili, ale nabrali jsme ztrátu 11 minut, protože jsme přijeli pozdě do časové kontroly. Pokračovali jsme bez servořízení a naše ztráta se zvětšovala. Nakonec před RZ Kostelany došlo k přetržení řemene pro společný pohon alternátoru a servočerpadla. Na startu poslední sobotní erzety přestal fungovat i akumulátor a nám nezbývalo nic jiného než odstoupit z první etapy. Mechanici vůz opravili a rozhodli jsme v neděli pokračovat a dokončit naši trnitou cestu do cíle Barum Rally. Na RZ Maják nás Peugeot překvapil, protože se choval nepředvídatelně. V mírném zatočení jel tam, kde chtěl on než tam, kde ho řídil Milan. I přes tyto problémy jsme pokračovali a v servise mechanici přenastavili podvozek a závadu odstranili. Poslední tři RZ jsme projeli bez problému a dovezli Peugeot 208 R2 na cílovou rampu. Barumka byla krásná, těžká a neopakovatelná svojí atmosférou. Chtěli bychom poděkovat týmu Minařík racing za perfektní přípravu vozu a fanouškům a divákům za úžasnou kulisu v servise i na rychlostních zkouškách. Poděkování patří také pořadatelům za přípravu perfektního závodu, který je ozdobou celé sezony,“ uvedl Radovan Bucha. Dalším podnikem, kterého se posádka Obadal – Bucha zúčastní bude Rally Trebišov. Tento závod slovenského šampionátu se jede poslední srpnový víkend.

Vytisknout

Diskuze: René Dohnal je mistrem, Debnárová i Hapala brali poháry

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Rally: foto Milana Procházky

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud