Jeden z nejzkušenějších navigátorů v Argentině? Kaj Lindström

iM2, 7. května 2014, 11:45 Google+

Fin Kaj Lindström bude na startu soutěže v Argentině jedním z nejzkušenějších navigátorů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
ketomaa, jari

ketomaa, jari | foto: www.rally-erc.com

Sdílejte článek

Velezkušený navigátor, Kaj Lindström, o víkendu odstartuje do své již páté soutěže v Argentině, tentokrát bude navigovat jednoho z favoritů kategorie WRC2, Jari Ketomaa, pilotujícího Ford Fiesta R5 Drive DMack World Rally Teamu. 44letý Fin zde ale v roce 2002 zažil také velice tvrdou nehodu, která málem ukončila jeho kariéru ve WRC. Tehdy navigoval legendu rallysportu, Tommiho Mäkkinena, když jejich Subaru vyjelo na šestý rychlostní stupeň z trati a šlo několikrát přes střechu.

"S Tommim jsem měl v Argentině 2002 velkou nehodu. Potom jsem měl problém s moji levou kyčlí. V roce 2007 jsem musel podstoupit operaci, během které mi byl do kyčle dán implantát. Vše ale bylo pak vzhůru nohama, když mi doktoři řekli, že už nesmím do rally auta," vzpomíná Kaj Lindström.

Fin, který od doby, co Mäkkinen ukončil svoji kariéru, navigoval také Kristiana Sohlberga jezdícího s Mitsubishi a Tobiase Johanssona jezdícího se soukromým Subaru, měl strach, že je to konec jeho kariéry. V roce 2008 ale dostal novou šanci, když doktor FIA přehodnotil jeho kondici a dovolil mu vrátit se k rallysportu.


Kaj Lindström a Jari Ketomaa

"Byl jsem velmi šťastný, že jsem zpět v rally autě poté, co mi řekli, že už nikdy nebudu moci někoho navigovat." Od té doby jsme Kaje mohli pravidelně vídat v servisním parku MS v rally, když navigoval dva roky Kimiho Räikkönena. Od roku 2013 si ale plácl s Jarim Ketomaa. Samotný Lindström připouští, že jeho kariéra na nejvyšší úrovni je už pravděpodobně pryč, ale rally a sdílení jeho ohromných zkušeností s mladíkem Ketomaa si neustále užívá.

"Samozřejmě moje kariéra je dobrá, ale není na takové úrovni jako byla s Tommim. Moje zkušenosti s Tommim - zpětná vazba obvykle přišla hned, jestli to bylo dobré nebo ne, správné nebo špatné - to vše mi hodně pomohlo, když jsem seděl v autě s ne tak zkušenými jezdci. Jari je už docela dlouho blízko špičce a je hodně talentovaným jezdcem. V autě je docela klidný a já ho nemusím nic učit. Jako jezdec vše ví. Na některých místech bych ho ale mohl ještě zklidnit. To je ta nejdůležitější role, kterou teď mám," pokračuje navigátor.

A samozřejmě doufá, že ho letos čeká poklidnější Argentinská soutěž než ta v roce 2002: "Doufám, že letos žádná horská dráha znovu nebude."

Vytisknout

Diskuze: Jeden z nejzkušenějších navigátorů v Argentině? Kaj Lindström

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Hirvonen, Mikko - Lehtinen, Jarmo

Naváže Citroën bez Loeba na devět argentinských triumfů v řadě?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud