Honza Černý na startu prvního světa

Petr Eliáš, 24. března 2011, 13:46 Google+

Jan Černý se spolu s Pavlem Kohoutem postaví na start první soutěže Mistrovství světa Vodafone Rally de Portugal.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Černý, Jan

Černý, Jan | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Pro mladíka z Příbrami Jana Černého, se ve čtvrtek otevře nová kapitola jeho soutěžácké kariéry. Spolu se svým spolujezdcem Pavlem Kohoutem se postaví na start první soutěže Mistrovství světa, konkrétně na Portugalskou rally. Šotolinová soutěž v oblasti Algarve je rovněž prvním startem pro mladé jezdce z celého světa, kteří startují v rámci takzvané WRC Academy, což je náhrada upadnuvšího juniorského mistrovství světa JWRC, které v posledních letech ztrácelo stále víc ze svého lesku. WRC Academy by mělo tuto slávu juniorského závodění znovu posunout do povědomí médií a diváků, protože o vavříny bude soupeřit velké množství mladých soutěžních jezdů na srovnatelné technice, kterou představují vozy Ford Fiesta R2, připravované britským týmem M-Sport. Účastníci WRC Academy mají navíc možnost bojovat o takzvané „prize money“, což jsou finanční prémie pro nejlepší závodníky. Hodnotí se absolutně nejrychlejší v cíli, ale samostatné hodnocení mají i jednotlivé rychlostní zkoušky. Jezdci ve WRC Academy absolvují jen první dva dny z každé soutěže.

Jan Černý se již nachází v centru rally v Portugalském Faru a má  za sebou první test Fordu Fiesta R2 na šotolině. „Dnes jsme měli šanci najet prvních pár kilometrů s naším autem, s nímž tady odstartujeme. Během testu jsem nebyl úplně spokojený s autem z něhož tekl olej a celkově to nebylo ono. Mechanici ale na autě zapracovali a podařilo se jim ho dát dohromady, abychom se odpoledne mohli na testu ještě svézt. Snažil jsem se tedy vyzkoušet si chování na šotolině, ale až samotná závod bude to pravé seznámení s autem,“ komentuje průběh testu nového Fordu Fiesta R2 Jan Černý.

Jan Černý s Pavlem Kohoutem jsou sice oba mladí, ale již poměrně zkušení jezdci. Co jim ale zatím bez diskuse chybí, jsou zkušenosti právě se šotolinou. Portugalská rally tedy bude skutečný  křest ohněm. „Zdejší rychlostní zkoušky jsou krásné, ale hodně těžké. Už během seznamovacích jízd byla šotolina místy hodně rozbitá, což zejména pro dvoukolky bude opravdu hodně náročné. Bude to chtít stále šetřit auto, protože jinak se do cíle nedostaneme,“ popisuje taktiku, s níž vstoupí do úvodních kilometrů Portugalské rally Honza Černý. Toho čeká ve čtvrtek v pět hodin ráno budíček, aby se autobusem přesunul spolu s dalšími jezdci WRC Academy do skoro 300 kilometrů vzdáleného portugalského hlavního města  Lisabonu, kde ve čtvrtek odpoledne odstartuje první rychlostní zkouškou Portugalská rally. Pro jezdce to bude další zajímavá zkušenost, protože seznamovací jízdy na této zhruba tři kilometry dlouhé rychlostní zkoušce proběhnou v golfových vozících.

Na přiložené vizualizaci se můžete podívat na design Fordu Fiesta R2 s nímž ve čtvrtek odstartuje Jan Černý a Pavel Kohout do první soutěže mistrovství světa.

Vytisknout

Diskuze: Honza Černý na startu prvního světa

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

rally valašská

Bezpečnost na prvním místě

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud