Minařík Racing zahájil sezonu vítězně

Barbora Vebrová, 4. dubna 2021, 14:39 Google+

Zimní pauza byla dlouhá a všichni se těšili, až odstartuje první závod letošního roku, kterým byla Kowax Valašská rally ValMez. Své centrum měla soutěž v Kopřivnivi a díky pandemickým opatřením se jela za přísných podmínek a bez přítomnosti diváků. Na start se postavil také tým ze Slušovic. Tentokrát za jeho barvy bojovala jedna posádka – René Dohnal se spolujezdcem Romanem Švecem. Kluci se v loňském roce sžívali s novým vozem, kterým byl Peugeot 208 Rally4.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Valašská Rally (CZE)

Valašská Rally (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

V letošním roce René s Romanem chtěli již více bojovat o první příčky mezi dvoukolkami a zužitkovat zkušenosti z uplynulé sezony. Od pořadatelů na Valašsce dostali kluci přidělené startovní číslo 23 a mohli vyrazit vstříc prvním letošním ostrým kilometrům na rychlostních zkouškách.

Na úvodní rychlostce René zajel skvělý první čas mezi dvoukolkami a dostal se do vedení. Největší konkurent, Jan Dohnal, za Reném zaostal o 1,3 vteřiny. Na druhé RZ Jan Dohnal dělal defekt a ztratil několik minut. René s Romanem se tak mohli soustředit na svoji jízdu bez chyb. „První rychlostní zkoušky byly krásné, ale dost zrádné. Jel jsem s novými pneumatikami Pirelli, které jsem loni nejel. Po dlouhé pauze jsem si zvykal na závodní tempo. Na RZ Lešná bylo hodně vytahaného bláta a několikrát jsem si myslel, že máme defekt, naštěstí se moje myšlenka nepotvrdila, V obci jsme viděli Honzu Dohnala, jak měnil defekt. Mrzí mne, že ho potkala taková smůla. Soustředili jsme se, abychom RZ v klidu dojeli,“ popsal své dojmy po prvních rychlostních zkouškách René Dohnal. Sobotní etapu kluci dokončili v poklidném tempu a po čtyřech erzetách byli stále ve vedení mezi vozy kategorie 2WD s náskokem 15,4 vteřiny před irskou posádkou Creighton – Regan. „Nechtěli jsme usnout na vavřínech, měli jsme pohodlný náskok, ale stále jsme udržovali vysoké tempo. Na druhém průjezdu RZ Lešná nám začalo pršet a měli jsme větší krizovku. Vše nakonec dobře dopadlo. Creighton jel velmi rychle a udržoval mne ve střehu, mohli jsme se s ním srovnávat. Kdybych polevil, mohl bych udělat zbytečnou chybu, což jsem rozhodně nechtěl,“ řekl po prvním závodním dnu René Dohnal.

V neděli na posádky čekalo celkem šest rychlostních zkoušek. Na programu byly dva tradiční úseky Juřinka a Bystřička, které doplnila nová erzeta Poličná. „Na první nedělní průjezd jsme zvolili bezpečnou variantu obutí pneumatik, která však nebyla ideální na RZ Bystřička a Juřinka. Myslím, že jsem jel více opatrněji, než bylo potřeba. Chtěl jsem závod dokončit a získat plný počet bodů,“ uvedl René Dohnal. Irský jezdec Craighton pomalu stahoval náskok na Reného Dohnala a do konce závodu zbývaly poslední tři rychlostní zkoušky. Vše nakonec dobře dopadlo a posádka Peugeotu 208 Rally4 dokázala udržet první místo mezi dvoukolkami o 5 vteřin před Creightonem. „Byla to velice náročná soutěž. Na začátku jsme po zimní pauze udělali několik chybiček a měli na můj vkus dost krizovek, ale udrželi jsme se na trati a vyhnuli se defektům. Na poslední nedělní sekci jsme měli vymyšlenou přezouvací strategii, ale na Poličné jsme pomáhali dostat se z auta posádce, která havarovala před námi a díky tomu jsme ztratili hodně času a nemohli přezout před Bystřičkou. Museli jsme jet na měkkých pneu a udržet Creightona za námi. Šli jsme do toho naplno, asi na hranici mých možností a schopností. Navíc mi nevyšel poslední vracák, kde jsem musel couvat. Ale podařilo se, jsem naprosto nadšený. Na Šumavě bude určitě rychlý Honza Dohnal, který měl na Valašce smůlu,“ řekl na závěr spokojený René Dohnal. Posádka Dohnal – Švec na Valašské rally posbírala první místa v hodnocení 2WD, ve třídě 5 a v kategorii ERT2. V celkové klasifikaci závodu kluci vybojovali 19. místo.

A jak hodnotí první závod sezóny samotný vedoucí týmu Lubomír Minařík? „Jsme velmi rádi, že se Valašská rally úspěšně odjela a naší posádce se podařilo ze závodu vytěžit maximální bodový příděl a připsat si cenné vítěztví ve dvoukolkách. Renda s Romanem nepodcenili přípravu, zamakali jak na sobě, tak si i na dílně nacvičili změnu nastavení auta mezi RZ v případě jízdy na jiném povrchu nebo při změně počasí. Bylo vidět, že chtějí bojovat o první místo. Pauza byla dlouhá a cely tým už se těšil až vyrazíme na závody, proto poděkování patří pořadateli, že v téhle nelehké době soutěž zorganizoval.

Myslím, že letošní sezóna bude velmi zajímavá. Já osobně jsem se velmi těšil na souboj Dohnal vs. Dohnal, tady rozhodl defekt Honzy Dohnala. Tím pádem byl mimo hru, ale taky jsem byl zvědavý na boje v celkovém pořadí, kde přibyli mladí jezdci. Zajímám se, kdo má kolik odjeto, natestováno a před závodem uzavíráme sázky jaké bude pořadí (smích). Pro mě velkým překvapením je Dominik Stříteský. Jak dosaženými časy, tak čistou jízdou. To vše navíc s minimem odjetých kilometrů s pro něj novou technikou. Předstartovní hotelový přípitek s Jardou Vančíkem se slovy: ať to našim klukům jede, zafungoval (smích). Svoji rychlost předvedl i Adam Březík, jen mu chybělo trochu víc štěstíčka.

Nyní už se soustředíme a připravujeme na Rally Šumavu. Z Valašské rally máme další důležité poznatky o autě, které na Šumavu aplikujeme a pomohou nám dále zrychlovat."

Dalším závodem, na kterém by se měl představit tým pod vedením Lubomíra Minaříka by měla být Rally Šumava Klatovy. Tento podnik je v kalendáři zapsán na dny 8. - 9. května.

Vytisknout

Diskuze: Minařík Racing zahájil sezonu vítězně

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Valašská Rally (CZE)

Dominik Stříteský senzačně debutoval s Fabií Rally2

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud