Pavel Valoušek mistrem ČR v rally

iAdam, 26. září 2010, 08:33 Google+

Až v posledním podniku letošního mistrovství ČR v automobilových soutěžích se rozhodlo o nových králích české rally. Po druhém místě na Rally Příbram se jimi stala posádka Pavel Valoušek - Zdeněk Hrůza. Dvojice startující s továrním speciálem Škoda Fabia S2000 získala mistrovský titul poprvé v kariéře. Vicemistrem republiky je Václav Pech, obhájce titulu Roman Kresta skončil v konečném hodnocení mistrovství až na čtvrtém místě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally příbram

rally příbram | foto: www.rallyzone.cz | Vodsloň, Tomáš

Sdílejte článek

Drama až do konce. To je charakteristika letošního sedmidílného Mezinárodního mistrovství České republiky v rally. Ještě před poslední soutěží bojovali o titul dva jezdci. Průběžně vedoucí Pavel Valoušek měl před druhým Václavem Pechem náskok pouhých 14 bodů. Deštěm promáčenou Příbram sice Valoušek nevyhrál – v poslední RZ jej předstihl Jaromír Tarabus. Druhé místo ale Valouškovi pro bodový souboj s Pechem stačilo.

Děkuji celému týmu Škoda Delimax za perfektně připravené auto a zázemí nejenom na Rally Příbram, ale během celé letošní sezony, kterou jsme poprvé absolvovali s autem kategorie S2000. O náš první titul jsme s mým navigátorem Zdeňkem Hrůzou bojovali až do poslední rychlostní zkoušky. Trať zavalila voda, proto jsme zvolili opatrnější strategii a nechali Tarabuse jet a zajímali se pouze sami o sebe a o to, abychom auto dovezli až do cíle,“ komentoval závěr podzimní soutěže Valoušek.

O drama, se vedle počasí, postarala i nešťastná událost v zázemí týmu. V sobotu ráno totiž Valouškovi ukradli privátní tréninkový vůz Škoda Fabia RS. „Na mém výkonu se to nepodepsalo, ale smutný jsem. To auto jsem měl rád. České soutěže jsem s ním úspěšně trénoval posledních pět let a za tu dobu jsem si k němu vybudoval úzký vztah,“ smutnil Valoušek. Rodák z Otrokovic také zařídil, že po několikaletém kralování Kresty a Pecha, kteří závodí s peugeotem a mitsubishi, se na český trůn vrátila značka Škoda. Mladoboleslavská automobilka získala naposled český mistrovský titul v roce 2004, kdy se šampióny stala posádka Kopecký – Schovánek startující se speciálem Škoda Fabia WRC.



Jednatřicetiletý Pavel Valoušek s rally začal poměrně pozdě. Do závodního auta se poprvé posadil až ve dvaceti letech, kdy skončil se závody ve sjezdu na horských kolech. Během deseti let vystřídal několik vozů a dokonce startoval i na mistrovství světa juniorů a produkčních aut. V českém mistrovství se objevoval sporadicky. Zásadní obrat v kariéře přišel až na začátku sezony 2010, kdy se stal jedničkou týmu Škoda Delimax. Za volantem továrního speciálu Škoda Fabia S2000 předváděl hned od začátku sezony skvělé výsledky. Vyhrál první dvě soutěže – Valašskou Rally a Rally Šumava. Kvůli jezdecké chybě nedokončil pouze jedinou soutěž - Rally Bohemia. Na prestižní Barum Rally se naopak posádka Valoušek – Hrůza stala díky třetímu místu nejlepší českou posádkou. Dobrou vizitkou je, že kvůli technickým problémům nemusela mladá dvojice odstoupit ze žádné soutěže.

Jsem spokojný. Pavel se Zdeňkem odváděli během celého roku profesionální práci. Bylo vidět, že s autem se soutěž od soutěže více zžívali a nabírali nejenom na rychlosti, ale i na jistotě. Vypadá to, že česká rally scéna definitivně získala svou novou hvězdu. Osobně bych chtěl poděkovat všem členům a partnerům Škoda Delimax týmu, zejména společnostem Škoda Auto a Delimax,“ řekl vedoucí týmu Josef Kopecký. V těchto dnech management Pavla Valouška intenzivně jedná o plánech na sezonu 2011. Program novopečené mistrovské posádky bude zveřejněn v nejbližších dnech.

POZNÁMKA PRO EDITORY:
Sedmidílný seriál Mediasport MMČR v rally byl v letošním roce mimořádně vyrovnaný. Mohl
za to příliv závodních speciálů specifikace S2000. S vozem Škoda Fabia S2000 pravidelně
startoval Pavel Valoušek se spolujezdcem Zdeňkem Hrůzou. Mladá dvojice využívala špičkové zázemí Škoda Delimax Teamu, na jehož chodu se tovární podporou podílela i automobilka Škoda Auto. Zlínský Roman Kresta a příbramský Josef Peták sázeli na speciály Peugeot 207 S2000, Jaromír Tarabus na Ford Fiesta S2000. Hodně rychlé byly i vozy produkční kategorie N, které v letošním roce poprvé jely podle nových technických pravidel. Hlavně díky většímu restriktoru sání turba bylo rychlé Mitsubishi Lancer EVO IX plzeňského Václav Pecha.

Vytisknout

Diskuze: Pavel Valoušek mistrem ČR v rally

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

MINI

Grönholm s Mini? Rozhodnutí je na spadnutí

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud