Favorit Tomáš Kostka: Na Kopné budu testovat, ale chci vyhrát

Roman Ordelt, 10. května 2013, 11:41 Google+

K největším aspirantům na prvenství na XXI. MIT METAL Rallysprintu Kopná patří loňský mistr republiky ve sprintrally Tomáš Kostka. Zlínský rodák usedne společně se zkušeným spolujezdcem Miroslavem Houštěm do vozu Ford Fiesta RS WRC a třetí mistrovský rallysprint v letošním roce poslouží jako test k vrcholu sezony, kterým bude start na soutěži mistrovství světa v Německu koncem letních prázdnin. Kostka prozradil další plány na letošní sezonu při tiskové konferenci ve Slušovicích před startem Kopné. Vedle Kostky zastupovali jezdecké pole při setkání se zástupci sdělovacích prostředků rovněž Antonín Tlusťák a Lubomír Minařík.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kostka, Tomáš

Kostka, Tomáš | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Osmadvacetiletý Tomáš Kostka vyhrál před dvěma týdny Rally Lužické hory, kde představil v české premiéře soutěžní vůz Ford Fiesta RS WRC z nizozemské stáje Wevers Sport. „Letos máme v plánu méně soutěží než v předchozím roce, pojedeme asfaltové rally mistrovství světa. Koncem srpna se představíme na Německé rally a poté se zřejmě ukážeme i na dalších asfaltových podnicích světového šampionátu ve Francii a Španělsku. Vedle fiesty budeme testovat rovněž vůz Citroën DS3 WRC a teoreticky je možný i jeden start s tímto vozem. Současná fiesta z Holandska je na Německo již obsazená, proto vůz pro mistrovství světa nadále řešíme,“ pověděl Tomáš Kostka, který při loňském jubilejním ročníku Kopné sváděl nádherný souboj s Romanem Krestou. Kostka nakonec havaroval na předposledním rychlostním testu s názvem Májová a z boje o prvenství odstoupil až v samotném závěru. „Už je to za mnou. Až do havárie to byl pro nás povedený závod. Kopná je každopádně ze všech sprintů nejtěžší, neboť má velmi obtížné erzety a charakterem se blíží dvoudenní soutěži. Z mého pohledu je asi nejtěžší úsek Kameňák, kde jsou náročné pasáže v lesní části. Každopádně jsou zdejší tratě nejhezčí v České republice. Zkrátka je to pro mě srdeční podnik. Letos zde jedu testovat, přesto chci samozřejmě vyhrát,“ upřesnil Tomáš Kostka. V minulosti získal řadu vavřínů na okruzích, přesto návrat do této automobilové disciplíny nevylučuje. „V budoucnosti bych se rád na okruhy vrátil. Mám otevřené zpáteční dvířka, tak uvidíme,“ uzavřel Tomáš Kostka, otec ročního syna Matthiase.

Se startovním čísle 1 se objeví v okolí Slušovic a Podkopné Lhoty Antonín Tlusťák na voze Mitsubishi Lancer WRC. Na místě spolujezdce se představí šéf hlavního partnera rallysprintu společnosti MIT METAL Martin Tomeček. „Neberu to tak, že bych vedle sebe vezl sponzora. Martin je plnohodnotný spolujezdec a naše spolupráce v autě funguje na výbornou. Na podzim nám to vyšlo ve Vsetíně parádně. Tady se sejde konkurence ještě těžší, ale pokusíme se zabojovat opět o první místo,“ řekl třicetiletý Antonín Tlusťák, v posledních sezonách pravidelný účastník mistrovství Evropy. Martin Tomeček se těší na opětovný start v soutěžním voze. „Pro mě je to jednoduché. Já jenom čtu, zatímco Tonda řídí. Každopádně člověku, který šoféruje, musíte stoprocentně důvěřovat,“ pověděl novinářům Tomeček.

Zádveřický Tlusťák startoval v letošním roce na všech soutěžích mistrovství Evropy, kde pilotuje vůz Škoda Fabia S2000. Nejlepší výsledek zajel před dvěma lýdny na Azorských ostrovech uprostřed Atlantického oceánu, kde skončil na devátém místě. Koncem března obsadil na Rally Kanárské ostrovy desátou příčku. „Na Kopné přesednu z fabie opět do vozu specifikace WRC. Nebude to žádný problém, už jsem na tuto změnu zvyklý. Před startem plánujeme důkladný test a na soutěž se dobře připravíme,“ uvedl Antonín Tlusťák.

Lubomír Minařík omezuje v letošní sezoně svůj závodní program, neboť jeho loňské soutěžní náčiní Renault Clio R3 má pronajaté Patrik Rujbr. Minařík plánuje v letošní sezoně pouze starty na Kopné a na zlínské barumce. V okolí Slušovic se představí na voze Škoda Fabia S2000 „Před dvěma lety jsem jel na Kopné poprvé s fabií a byl z toho výsledek v první desítce. Když jsem viděl, jaká se letos sjede do Slušovic konkurence, tak podobný výsledek těžko obhájíme,“ uvedl jezdec, jehož bude navigovat Jan Ryšánek. „Hodně náročný bude především úsek Kameňák. Tratě jsou zvolené velmi dobře a očekávám, že závod bude hezký. Snad vyjde i počasí, ale předpověď příliš příznivá není,“ uzavřel třiatřicetiletý soutěžní jezdec Lubomír Minařík z Podkopné Lhoty.

Vytisknout

Diskuze: Favorit Tomáš Kostka: Na Kopné budu testovat, ale chci vyhrát

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Grzyb, Grzegorz

RUFA Šport na Kopnej s dvojicou absolútnych majstrov

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud