Úspěšné dobytí Českého Krumlova

Barbora Vebrová, 1. června 2015, 22:00 Google+

Přestávka po Šumavě utekla jako voda, takže posádky sotva stihli zmobilizovat síly a finance a byla na řadě jedna z legend našich rallye, Rallye Český Krumlov.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Dunovský, Václav

Dunovský, Václav | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

„Netajím se tím, že českokrumlovská soutěž je pro mě, hned vedle Rallye Bohemia, jedna ze dvou absolutně nejlepších u nás. To vše přes fakt, že jsem zde v minulosti měl celkem dost smůly,“ řekl před závodem Václav Dunovský.

Jih Čech jezdce přivítal pro tuto soutěž typicky – lilo jako z konve prakticky po celou dobu seznamovacích jízd. Harmonogram seznamovacích jízd byl ale perfektní a počítal i se středečním večerním setkáním jezdců, organizátorů a fanoušků, které bylo tradičně super.

Kromě drobného problému s instalací jednotky GPS před technickými přejímkami vše běželo, jak mělo a Vena s Petrem se mohli soustředit na shakedown, který tradičně znamenal rozkoukávací kilometry.

„Protože v pátek počasí ukázalo svou vlídnější tvář, měli jsme zamotanou hlavu ohledně volby pneumatik. Nepočítám-li shakedown a úvodní diváckou RZ přímo na českobudějovickém výstavišti, tak volba na klasické RZ byla jakýmsi kompromisem a přiznám se, že jsem jí sám úplně nevěřil. Ale semkli jsme se jako tým a věřili, že to zvládneme,“ popsal trable s volbou obutí spolujezdec Petr Glossl.

Rychlostní zkoušky a prostředí Rallye Český Krumlov jsou jedním slovem nádherné a rychlé. Auto je zde velmi často ve vzduchu díky množství různých horizontů a terénních vln.

„První sekci jsme pojali velmi v klidu, protože po předchozích deštích bylo velmi obtížné odhadnout přilnavost. Sekce se nám nicméně vcelku vydařila, byť rychlostní zkoušky Slavkov i Rožmitál by si zasloužila možná trochu jinou volbu pneu, ale to k proměnlivému počasí v rally patří,“ shrnul úvodní část Václav Dunovský.

S tmou přišly nad Český Krumlov a okolí i další srážky. „Pro naši momentální smůlu jsme byli odsouzeni odjet celou druhou sekci na středně tvrdém, neřezaném slicku vpředu s tím, že nás to nějaké vteřiny bude stát. Tuto nepříjemnou situaci jsme ale ustáli a bez jakékoliv krize jsme etapu dokončili. Jednu z nejhezčích RZ v našem šampionátu, Ján, jsme si dokonce i celkem užili.“

Sobotní harmonogram obsahoval jednu perlu vedle druhé, neboli Kohout, Malonty a Lipno. Do legendárních Malont byla, v jejich polovině, navíc zařazena velmi zrádná lesní pasáž. To vše v kombinaci se střídavými přeháňkami slibovalo solidní výzvu.

„Hned na prvním Kohoutu mě opět naštvalo, že většina patníků, které zabraňují zkracování zatáček, bylo uražených, tím pádem měli další posádky celkem dost změněn charakter trati a hlavně povrchu. Z těch patníků tam zůstaly jen zbytky vyztužovacích roxorů, které jednak nejsou skoro vidět a také jsou ideální na způsobení defektu. Těžko tvrdit, jestli je někdo uráží schválně, pokud ano, není to úplně v duchu fair play,“ upozornil na nedostatek Václav  Dunovský.

„Sekce se nám ale vydařila a opět jsme si ji užili. Konkrétně Malonty byly mazec, ale jeli jsme je hlavou a nebláznili. Drobné zaváhání jsme předvedli až při přejezdu na výstaviště v Českých Budějovicích, kdy jsme o pár vteřin nestihli svou minutu v časovce. Lehce nás zdržel průjezd městem a navíc byl příjezd ke startu divácké RZ ucpaný. Už jsem to nestihl doběhnout a vyfasovali jsme 10s k dobru,“ vysvětlil obdrženou penalizaci Petr Glossl.

Poslední sekce soutěže se nesla ve znamení stále většího množství dešťových kapek, které se v závěru přeměnily v hustý déšť.

„Malonty jsme si opět skvěle užili, byť jsme je pojali ještě trochu opatrněji než ráno. Na prvním Lipnu jsem nemohl najít rytmus a jízda byla taková kostrbatější. Soutěž vygradovala průtrží mračen a posledním průjezdem Lipna. Tuto zkoušku, i díky momentálnímu postavení v klasifikaci, jsme jeli tak opatrně, že to až bylo nepříjemné a bylo velmi těžké udržet koncentraci. Jeli jsme jedny pneumatiky celý den, ty zadní měly za sebou navíc část pátku, takže jsme zkoušku projeli v permanentním aquaplaningu. Abychom to neměli úplně bez nějaké bojovky, asi 3 kilometry před cílem se projevil defekt levé přední pneumatiky. Museli jsme tedy maximálně zvolnit a i tak jsme šli málem dvakrát ven. V duchu jsem si říkal, že tady přeci takhle nemůžeme skončit. Zkoušku jsme ale dojeli na ráfku až do cíle. Byli jsme opravdu rádi, že je tento úsek za námi.“

V cíli posádce Dunovský – Glossl patřilo 14. místo absolutního pořadí a vítězství ve třídě 6. Díky havárii Egona Smékala si posádka z Rallysportu Poděbrady dojela také pro vítězství mezi dvoukolkami. „Egon s Monikou jeli po celý závod výborně, bohužel však havarovali. My jsme rádi, že jsou oba v pořádku a těšíme se na další vzájemné souboje,“ shodli se Vena s Petrem.

Přejezd cílové rampy v Jelení zahradě si Václav s Petrem tedy náležitě vychutnali spolu s nejbližšími členy týmu, stejně jako večerní vyhlášení. Prostředí slavnostního cíle v Českém Krumlově je doslova elektrizující a atmosféra nepřenositelná.

„Se svým výkonem v Českém Krumlově jsme spokojení. Fungoval nám rozpis, stejně jako souhra ve voze a jistotu jsme opět našli v pneumatikách Pirelli. Stále je ovšem na čem pracovat a víme, kde je šance se zlepšit. Nicméně, test ani jízdu s rizikem si momentálně nemůžeme dovolit.

Chtěli bychom velice poděkovat pořadatelům, za skvěle zvládnutý 43. ročník podniku, který nabídl vše, čím by měla soutěž velkého národního mistrovství disponovat.

Podél trati se sešlo veliké množství diváků, což bylo skvělé vidět, stejně tak nabitou startovní listinu. Musíme zaťukat, ale směr, kterým směřují soutěže u nás, by mohl být ten správný.

Obrovské díky patří týmu Sparrow a našim mechanikům za výborně nachystanou techniku, Rallyesportu Poděbrady a našim partnerům za realizaci tohoto startu a práci během soutěže a samozřejmě všem fanouškům, kteří nás svou podporou hnali dopředu. Díky,“ shrnul své účinkování v Českém Krumlově Václav Dunovský.

Dalším podnikem, na kterém by se Václav Dunovský se svým spolujezdcem Petrem Glosslem měli objevit, by měl být Agrotec Petronas Rally Hustopeče, které jsou naplánované na 19. - 20. června. 

Vytisknout

Diskuze: Úspěšné dobytí Českého Krumlova

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Lunga, Jan - Koubek, Ondřej

Lunga v Krumlově na dostřel špičky

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud