Hradecké létání pro Odložilíka a Dostála

Miroslav Vebr, 30. března 2016, 19:59 Google+

GPD rally cup 2016 se přesunul ze své domovské základny na kopřivnickém polygonu do Hradce Králové, aby jezdci porovnali své jezdecké schopnosti na Czechringu. Vedle krásných jízd dveřmi napřed a dlouhých skoků byly k vidění i dva kotrmelce.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
RallyCup Hradec Králové

RallyCup Hradec Králové | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Třetí díl GPD rally cupu 2016 proběhl na Velký pátek před Velikonocemi a dějištěm zápolení jezdců s časem byl královohradecký Czechring. V pátek ráno se přihlásilo do závodu dvacet jezdců a i tentokráte se bylo na co dívat. Na startu nechyběl vítěz předchozích dvou soutěží Roman Odložilík s Fordem Fiesta R5. Další er pětku řídil Antonín Tlusťák. Slušovická fabie byla ještě na cestě z Kanárských ostrovů, a tak zádveřický jezdec usedal do vozu, který připravuje tým Věroslava Cvrčka. Do dějiště závodu přijeli i pravidelní účastníci těchto závodů – Silvestr Mikuláštík (Škoda Octavie WRC), Jaroslav Podešva (Subaru Impreza 22B), Lukáš Čala a Jaroslav Pešl (oba Mitsubishi Lancer EVO IX). Mezi vozy s jednou poháněnou nápravou byli ve startovní listině například Adam Fabrika a Josef Vojáček (oba Citroën C2 R2), Jan Surovič (Škoda Fabia R2), Tomáš Dostál (Seat Ibiza), Miroslav Kadlec a Viktor Mechl (Peugeot 205) nebo jediný zahraniční zástupce Sebastian Puzoň z Polska na Renaultu Clio. Zajímavé bylo  sledovat také závod generací, kdy se za volantem Opelu Adam střídali Patrik Brtníček a česká rallyová legenda Rudolf Kouřil.

Posádky absolvovaly okruh na Czechringu celkem šestkrát a v itineráři nechyběla ani pověstná perlička v podobě létajícího horizontu. Mezi dvoukolkami začal nejlépe Sebastian Puzoň, když vyhrál první dvě jízdy. Druhé místo patřilo po první třetině jízd Tomáši Dostálovi a třetí flek držel při premiéře v C2 Josef Vojáček. Adama Fabriku přibrzdily drobné jezdecké chybičky. O první větší rozruch se nechtěně postaral Jan Surovič, který v jednom z vracáků otočil fabii o devadesát stupňů. Druhá třetina jízd se nesla v ataku Tomáše Dostála na vedoucí pozici. Vyhrál třetí i čtvrtou jízdu a odstup od Puzoně stáhl na pouhých 0,2 vteřiny. Na závěrečné jízdy začalo jezdcům drobně pršet a zde se ukázalo, kdo má soutěžácké srdíčko. Dostál potvrdil nastavenou laťku a polského soupeře porazil o 6,3 vteřiny. Třetí místo držel do poslední jízdy Josef Vojáček, ale právě zlínský jezdec se postaral o druhý rozruch. Pouhé tři zatáčky před cílem soutěže totiž citroën zakopl a katapultoval sebe i posádku přes střechu.  Pohár za 3. místo v dvoukolkách si nakonec odvezl Rudolf Kouřil, jenž svého mladšího parťáka Patrika Brtníčka, který dokončil závod na 4. místě, porazil o 1,3 vteřiny. Nejrychlejší pětici dvoukolek doplnil v Hradci Luboš Brtníček startující s Renaultem Clio.

V absolutní klasifikaci patřily nejrychlejší časy a nejdelší skoky jiným jezdcům. Souboj o desetinky vteřin nejlépe rozjel Silvestr Mikuláštík, který vyhrál úvodní jízdu. S Romanem Odložilíkem se pravidelně střídali ve vítězných jízdách, ale rozdíl mezi oběma jezdci byl minimální. Největší časový rozdíl v jednotlivých jízdách mezi Mikuláštíkem a Odložilíkem přišel v závěrečné jízdě, kdy „Silvero“ zaostal o 2,1 vteřiny. A právě až poslední jízda rozhodla o vítězi třetího letošního podniku GPD rally cupu. Stal se jím Roman Odložilík, který drží letošní neporazitelnost. S odstupem 1,1 vteřiny dojel v Hradci druhý Silvestr Mikuláštík a třetí místo patří Antonínu Tlusťákovi. „Do závodu jsme šli od první erzety naplno. Po čtvrté rychlostce jsme byli před Romanem o sedm desetin vteřiny, a tak jsme do poslední sekce nastupovali s tím, že nechceme zbytečně riskovat, ale určitě jsme se nevzdávali. Na pětce jsme byli ještě o kousek rychlejší, ale na poslední zkoušce jsem měl rychlejší nájezd do dlouhé rychlé zatáčky a auto se dostalo z optimální stopy a do širokého smyku a zde jsme nechali drahocenné sekundy. Oproti tomu zajel Roman nejrychlejší čas dne, a tak bylo o vítězi rozhodnuto,“ shrnul hradecké zápolení Silvestr Mikuláštík. Týmový duel Lukášů startujících s Mitsubishi Lancer EVO IX vyhrál na domácí trati Matěna, jenž dokončil závod na 4. místě a Čala na místě pátém.

Další podnik GPD rally cupu 2016 proběhne na polygonu v Kopřivnici, kde se v sobotu 16. 4. jede populární Valašská rally, na kterou si vás dovolujeme pozvat, a v neděli si zde porovnají své jezdecké dovednosti na identické trati i jezdci GPD rally cupu, na který bohužel nebude mít přístup veřejnost.

Vytisknout

Diskuze: Hradecké létání pro Odložilíka a Dostála

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Craig Breen v barvách Citroënu ve Švédsku

Breen chce obhájit vítězství na Circuit of Ireland

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud