Začaly ostré přípravy 36. Valašské rally 2017

Dušan Póč, 3. listopadu 2016, 13:10 Google+

VALAŠKA SE PŘIPRAVUJE NA NÁVRAT MEZI VELKÉ MISTROVSKÉ AUTOMOBILOVÉ SOUTĚŽE. OPOROU JÍ V TOM JE VALAŠSKOMEZIŘÍČSKÁ RADNICE. SPORTOVNÍ PROGRAM JARNÍ VALAŠKY DOPLNÍ ŘADA DOPROVODNÝCH AKTIVIT. STRANOU NEZŮSTANE ANI DOBROČINNOST

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Valašská Rally (CZE)

Valašská Rally (CZE) | foto: Lukáš Staněk, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Ostrý čas příprav nastal pro 36. ročník Valašské rally 2017. V zorném poli pořadatele, společnosti JTRT pro s.r.o. a organizačního výboru rally vedeného Jaromírem Tomaštíkem, je v těchto dnech zejména výběr tras rychlostních zkoušek. Na tuto část později naváží přípravy Bezpečnostního plánu rally a organizačních a provozních řádů jednotlivých rychlostních testů. Pamatováno je však rovněž na další činnosti. Především ty, které se dotýkají přípravy dokumentů, ale také doprovodného programu. Pořadatelé 36. ročníku Valašské rally 2017 chtějí podle Jaromíra Tomaštíka návrat Valašky mezi českou toprallyovou společnost oslavit důstojně a dokázat, že přípravy a průběh minulého ročníku Valašky, který dopadl lépe než na výbornou, nebyly dílem náhody. Ale promyšleného konání, jehož výsledkem se stane dlouhodobě kvalitní valašská automobilová soutěž schopná čestně stát po boku Hustopečí, Barumky, Šumavy a dalších.

Valašská rally se mezi velké dvoudenní mistráky vrátí ve dnech 24. – 26. března 2017 po pěti letech. Naposledy byla na této úrovni uspořádána v roce 2012. Jejím vítězem se tehdy stal podruhé za sebou Jan Kopecký. „Jsme rádi, že se podařilo již po našem necelém ročním působení u Valašky vrátit ji mezi elitu. Je to pro celý organizační tým nejen velký úspěch, ale současně i nesmírný závazek. Nejenom vůči Valašce a sobě samým, ale i jejím fanouškům. Pro pořadatele je to pak navíc obrovská výzva,“ poznamenal Jaromír Tomaštík k návratu Valašské rally do seriálu Mistrovství České republiky v automobilových rally.

 

TRADIČNÍ I NOVÉ ÚSEKY RYCHLOSTNÍCH ZKOUŠEK

Přípravy nového ročníku Valašky vycházejí z koncepce opírající se o úspěšný letošní jarní 35. ročník s využitím dobrých i méně dobrých poznatků z předchozích ročníků. „Město Valašské Meziříčí nám dává maximální garance podpory a spolupráce. Proto tady opět najde, tradičně v budově městského úřadu, svoje zázemí vedení rally. Do města umístíme také pracoviště administrativní a technické přejímky a montáže sledovacího systému ONI,“ poznamenal šéf organizačního výboru. Podle něj však nejsou důvody ani ke změnám servisního areálu v Kopřivnici.

V těchto dnech činí organizační výbor Valašské rally 2017 první kroky ke stavbě trati s cílem pokusit se alespoň částečně o zařazení kdysi tradičních horských rychlostních testů. „Bylo by předčasné mluvit o něčem konkrétním. Jisté ale je, že kromě několika v minulosti tradičních rychlostních zkoušek nové přibudou. A i ty tradiční zůstanou jen částečně tradiční. Téměř všechny hodláme doplnit o nové atraktivní úseky, které pomohou k návratu tvrzení, že Valaška je jednou z nejkrásnějších, ale současně i nejnáročnějších automobilových soutěží v Česku,“ poodhalil záměr pořadatele Jaromír Tomaštík.

Organizační výbor 36. ročníku Valašské rally 2017 připravuje trati rychlostních zkoušek tak, aby vyhovovaly sportovním řádům, byly maximálně bezpečné jak pro soutěžící, tak i diváky a současně co nejméně omezovaly veřejnou dopravu a pokud možno jen minimálně zatěžovaly obyvatele dotčených lokalit. „Z dosavadních úvah nám vychází, že do programu Valašky zahrneme asi čtrnáct rychlostních zkoušek na osmi úsecích. První, sobotní etapu, plánujeme uskutečnit v okolí Kopřivnice a na dalších místech Novojičínska. Nedělní část rally pak absolvují soutěžní posádky na Valašskomeziříčsku. Část rychlostek bude polokruhových. Diváci tak uvidí soutěžní vozidla z jednoho místa hned několikrát za sebou v krátkém sledu,“ naznačil směry ve stavbě trati šestatřicáté Valašky ředitel rally Rudolf Kouřil.

V jednání s Městským úřadem Valašské Meziříčí je i možnost zařazení rychlostního testu v některé z příměstských částí. „To proto, aby se mohli na Valašskou rally přijít podívat také fanoušci z města a jeho nejbližšího okolí, kteří jinou možnost pro sledování soutěžních posádek v závodním režimu nemají. Promýšlíme i možnost uspořádání prologu, kterým bychom šestatřicátý ročník Valašské rally bezprostředně po jeho pátečním slavnostním startu zahájili,“ dodal ředitel.

 

SPORTOVNÍ PROGRAM DOPROVODÍ ŘADA DALŠÍCH AKTIVIT

Rovněž při zabezpečování doprovodného programu hodlá organizační výbor rally a společnost JTRT vycházet z poznatků letošní Valašské rally. Valaška takovou formu svých doprovodných aktivit takzvaně zažila při třicátém pátém ročníku ve své historii poprvé. Ukázalo se, podle ohlasu zejména diváků a návštěvníků této části programu rally, že jde o správnou cestu.

V těchto dnech vyhlásila pořádající společnost JTRT ve spolupráci se vsetínskou Základní školou Vsetín-Sychrov třetí ročník výtvarné soutěže pro děti a mládež nazvané Nakresli rally. Záměrem je vrátit do programu Valašky po několikaleté odmlce fotografickou soutěž pro fanoušky. Se Střediskem volného času Domeček je připravována předrallyová soutěž pro školáky na dopravním hřišti. „V hledáčku pozornosti je ale také beseda k rally a bezpečnosti v silničním provozu na některé z valašskomeziříčských škol za účasti známých jezdců. Chybět nebude autogramiáda předních českých posádek rally, slavnostní zahájení rally s programem na meziříčském náměstí včetně vystoupení známých umělců. Záměrem je, aby se moderování programu ujala některá z osobností českého showbyznysu. Doprovodný program připravujeme rovněž do Kopřivnice v místě servisního areálu,“ informovala o představách pořadatele 36. Valašky v podobě doprovodného programu tajemnice rally Petra Mynářová.

Konkrétní podobu podle ní získává také speciálně, respektive zdravotnicky zaměřená aktivita ve spolupráci s provozovatelem valašskomeziříčské a novojičínské nemocnice. „Ve spolupráci s Městským úřadem ve Valašském Meziříčí a Diakonií Valašské Meziříčí jsou zjišťovány také podmínky a možnosti vzniku projektu třicátého šestého ročníku Valašské rally jehož výtěžek dostane konkrétní handicapovaný obyvatel Valašského Meziříčí jako příspěvek na rehabilitaci, nákup pomůcek, úpravu domácnosti a podobně. Symbolický šek předají pořadatelé před příjezdem vítězné posádky do cíle rally,“ dodala tajemnice.

Součástí doprovodného programu Valašské rally 2017 se stane rovněž jarní valašský sraz skútrařů. Akce, jejíž součástí bude mimo jiné také ukázka motocyklů a spanilá jízda Valašským Meziříčím na podporu a propagaci Valašské rally a jejího hostitelského města. Sraz, kterým skútraři zahájí svou novou sezonu, připravuje organizační výbor rally za součinnosti s rožnovským Wallachian Scooter Rider a Radkem Rebrošem, který v roce 2015 na malém skútru absolvoval cestu z Rožnova pod Radhoštěm k Aralskému moři a zpět.

Do přípravy Valašky se jejím pořadatelům podařilo zapojit také Střední uměleckoprůmyslovou školou sklářskou ve Valašském Meziříčí. A to v oblasti zhotovení cen v podobě skleněných plastik pro tři nejlepší posádky a putovního poháru Valašské rally. V těchto dnech již dostávají tyto ceny konečnou výtvarnou či grafickou podobu. „Snahou pořadatele prostě je začlenit do příprav a programu rally co největší část města a jeho organizací. Není překvapením, že i v tomto směru nacházíme u vedení valašskomeziříčské radnice pochopení a velkou podporu,“ dodala Petra Mynářová.

 

VALAŠKA SE PŘIPRAVUJE NA VELKÝ ZÁJEM A ZNAČNOU POZORNOST

Již začátek příprav 36. ročníku Valašské rally 2017 nasvědčuje tomu, že třicátá šestá Valašská rally nabídne soutěžním posádkám a divákům technicky náročné ostré kilometry, které dokonale možnosti a odolnost závodních strojů a schopnosti a um soutěžních posádek prověří.

V pořadí 36. ročník Valašské rally 2017 se v okolí Valašského Meziříčí a Kopřivnice uskuteční ve dnech 24. – 26. března 2017 jako úvodní podnik sedmidílného seriálu Mistrovství České republiky v rally automobilů. Za účasti nejužší špičky a dalších předních rallyjezdců České republiky. Lze však oprávněně očekávat, že Valašskou rally si nenechá ujít ani řada kvalitních posádek ze zahraničí. Zejména z Polska, Maďarska a ze Slovenska. Ale snad i z dalších zemí střední a západní Evropy.

Význam šestatřicáté Valašské rally podtrhuje skutečnost, že záštitu nad jejím pořádáním a konáním převzal předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček a rovněž starosta hostitelského města Valašské Meziříčí Robert Stržínek a starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný. Osloveni v tomto směru budou v nejbližších dnech také noví představitelé krajských úřadů Zlínského a Moravskoslezského kraje.

 

ORGANIZAČNÍ VÝBOR 36. VALAŠSKÉ RALLY 2017

Předseda:            

  • Jaromír Tomaštík, zástupce ředitele rally

Členové:              

  • Rudolf Kouřil, ředitel rally
  • Petra Mynářová, zástupkyně ředitele; tajemnice rally
  • Póč Alexandr, zástupce ředitele; hlavní činovník pro bezpečnost rally
  • Olin Bětín, zástupce AMK RS - Vsetín
  • Dušan Póč, tiskový mluvčí rally

 

Vytisknout

Diskuze: Začaly ostré přípravy 36. Valašské rally 2017

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Valašská Rally (CZE)

Valaška hlásí návrat mezi mistrovské soutěže

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud