Jänner Rally 2009: Vítězem je domácí matador

Tomáš Urban, 3. ledna 2009, 14:40 Google+

CÍL, 4.1.2009, Tomáš Urban: Rakouská Jänner rally je u konce, zvítězil nakonec domácí matador. Česká vlajka vlaje mezi prvními deseti nejrychlejšími jezdci.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally jänner

rally jänner | foto: www.rallyzone.cz | Turovský, Roman

Sdílejte článek

Cíl soutěže - Soutěžící dnes jeli šest rychlostních zkoušek, jejichž povrch byl pod sněhem a ledem. Na sedmnácté rychlostní zkoušce však do té doby jasně vedoucí jezdec Waldherr havaroval. V cíli tak překvapivě slavil domácí matador Baumschlager. V cíli měl k dobru více něž dvě minuty a deset vteřin. Druhé místo patří Hermannu Gassnerovi st.. Třetí je jeho syn Hermann jun., který je dalších 41 vteřin zpět.

K velkému útoku zatroubil v poslední sekci Manfred Stohl. Jeho atak mu vynesl čtvrtou příčku a ztrátu 3 minuty a sedmnáct vteřin na vítěze. Páté místo patři severské legendě Blomqvistovi ze ztrátou 3.37. Výborný výkon předvedli Jan Černý s Pavlem Kohoutem , kteří skončili šestí. Sedmý dojel Haneder a hned na místě sedmém zajel výborný výsledek Dan Běhálek s Petrem Černohorským.

Slovenský jezdec Peter Gavlák skončil až jedenáctý. Milan Liška si polepšil na místo osmnácté.

Celkově dorazilo do cíle 38 posádek.

Neděle - II. Etapa:  Včerejší rychlostní zkoušky byly převážně bez ledu a sněhu. Dnes na jezdce čekalo sněhu a ledu více. Některé rychlostní zkoušky jsou kompletně pokryty sněhem, na některých tvoří sníh a led převážnou část povrchu. Zatím skvěle se s těmito podmínkami vypořádává český benjamínek skupiny N4 - Honza Černý. Po včerejším dnu mu patřila sedmá příčka. Během dneška si polepšil spole se svým navigátorem o dvě pozice a po šestnácté rychlostní zkoušce mu patří místo páté.

Celkově je ve vedení stále Andreas Waldherr s Polem S2000. Už více než půl minuty na něj ztrácí druhý Raimund "Mundl" Baumschlager. Další minutu za Baumschlagerem je starší z rodu Gassnerů, následován na čtvrté příčce svým synem Hermannem juniorem. O pátém místě Honzy Černého jsme již psali.

Sníh naopak žřejmě příliš nesvědčí Danu Běhálkovi, který během dnešního dne klesl z osmé na devátou příčku. Naopak výkon Švédského veterána Stiga Blonqvista roste s každou další sněhovou rychlostní zkouškou. Matador světových rally je po RZ16 na sedmé příče, ovšem jen 0,2 sekundy za Manfredem Stohlem.

Do cíle celé rally ještě zbývají dva průjezdy rychlostní zkouškou Tragwein-Bad Zell-Aisttal. Tato zkouška však měří téměř pětadvacet kilometrů a tak se ještě při dvou jejích průjezdech může stát cokoliv. Věřme že Honza Černý společně se spolujezdcem Pavlem Kohoutem dotáhnou v Rakousku své tažení do konce a vybojují si tak zřejmě životní výsledek.

Sobota - I. Etapa: Na soutěžící dnes čeká 141 ostrých kilometrů. První dvě rychlostní zkoušky opanoval Pavel Valoušek se Zdeňkem Hrůzou. Naše radost ale netrvala dlouho. V boji o vteřiny s druhým Waldherrem s VW POLO S2000 Pavel Valoušek ve třetí rychlostní zkoušce ulomil svému Lanceru devát evoluce kolo a odstoupil.

Po páté rychlostní zkoušce vede tedy Waldherr.Na druhého Baumschlagera se Lancerem EVO IX má náskok 41 vteřin. Třetí je mladý Gassner, ale jen o osm vteřin. Čtvrtý o šest vteřin, je jeho otec se stejným vozem. Pátý je Haneder a šestý je výborně jedoucí Jan Černý se Subaru Impreza STi. Na Hanedera ztrácí čtrnáct vteřin. Tři vteřiny za Černým je Peter Gavlák. Dvě vteřiny za Gavlákem je veterán Blomqvist. Tři vteřiny za Švédem je Jarek Orsák. Devátý je Běhálek 20 vteřin za Orsákem. Desátý je Manfred Stohl se Subaru Impreza STI. Ten ztrátcí dalších jedenáct vteřin.

Dalším Čechům se tolik nedaří. Milan Liška s Mitrubishi Lancer EVO IX je 31. Jaroslav Kubata jedoucí s Nissanem Almera GTI je 47. ale třetí ve třídě A7.

Výsledky v cíli rally (po RZ 18):

1. Baumschlager Raimund / Zeltner Thomas Mitsubishi Lancer EVO IX N/4 2:28:31.4
2. Gassner Hermann / Thannhäuser Karin Mitsubishi Lancer EVO IX N/4  +2:10.7
3. Gassner Hermann jun. / Wüstenhagen Kathi Mitsubishi Lancer EVO IX N/4  +2:54.0
4. Stohl Manfred / Minor Ilka  Subaru Impreza Sti CNG      N/4  +3:17.3
5. Blomqvist Stig / Spjuth Ragnar Mitsubishi Lancer EVO IX N/4  +3:37.3
6. Černý Jan / Kohout Pavel Subaru Impreza Sti N/46  +3:54.9
7. Haneder Ernst / Kregl Philipp  Mitsubishi Lancer EVO IX N/4  +4:00.7
8. Běhálek Daniel / Černohorský Petr Subaru Impreza Sti N/4  +4:24.5
9. Benes Markus / Wannenmacher Norbert  Subaru Impreza Sti N/4 +6:18.6
10.Keferböck Johannes / Punz Karin  Mitsubishi Lancer EVO IX N/4  +7:39.2
11.Gavlák Peter / Hůlka Miloš  Mitsubishi Lancer EVO IX N/4  +8:29.2

Vytisknout

Diskuze: Jänner Rally 2009: Vítězem je domácí matador

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Loprais, Aleš

Rallye Dakar 2009 odstartovala famózně!

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud