Prokop bude ve Francii bojovat o udržení naděje na titul

BPA, 30. září 2010, 17:06 Google+

Předposlední podnik premiérové sezony S-WRC se uskuteční o nadcházejícím víkendu ve francouzském Alsasku. Posádka Czech Ford National Teamu ve složení Martin Prokop - Jan Tománek potřebuje s Fordem Fiesta S2000 zvítězit, aby se udržela ve hře o titul.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prokop, Martin - Tománek, Jan

Prokop, Martin - Tománek, Jan | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Sdílejte článek

Francouzská rally bude devátým z deseti podniků, které tvoří premiérový ročník mistrovství světa vozů kategorie Super 2000 (S-WRC). Při předchozí soutěži v Japonsku vybojovali Prokop s Tománkem druhé místo a v průběžném pořadí šampionátu se dotáhli na vedoucího Xaviera Ponse, jenž v Japonsku nestartoval. Martin Prokop patří po celou sezonu do úzké špičky S-WRC a jeho formu potvrzuje také fakt, že je jediným z účastníků šampionátu, který se může pochlubit bilancí pěti umístění na stupních vítězů.

Všichni účastníci S-WRC museli před sezonou nominovat sedm podniků, na kterých mohou získat body do tabulky jezdců. Pons zatím absolvoval jen pět nominovaných závodů, zatímco pro Prokopa bylo Japonsko už šestou soutěží, na níž bodoval. Úřadující juniorský mistr světa tak může své bodové konto rozšířit už pouze ve Francii, zatímco Pons může bodovat jak v Alsasku, tak při závěrečné soutěži sezony ve Velké Británii. Proto Martin Prokop potřebuje ve Francii zvítězit a získat maximální počet 25 bodů, aby posílil své šance na zisk titulu. Ani tak by ovšem neměl situaci jen ve svých rukách a musel by čekat, jak ve Walesu dopadne Pons. Navíc pokud by Španěl porazil jihlavského závodníka ve Francii, přišel by jezdec Czech Ford National Teamu o naději na zisk titulu už nyní.

Pokud jde o samotnou Francouzskou rally, čekají její účastníky zásadní změny. Od roku 1973, kdy byl poprvé vypsán světový šampionát v automobilových soutěžích, hostil rally ostrov Korsika. Letos se ale bude poprvé o body do mistrovství světa bojovat v Alsasku ležícím nedaleko hranic s Německem. Centrem soutěže bude historické město Štrasburk, jednotlivé etapy zavedou posádky do různých částí Alsaska a jedna od druhé by se měly svým charakterem výrazně lišit.

Martin Prokop: "Francouzská rally pro nás bude klíčovým podnikem. Potřebujeme vítězství a 25 bodů, abychom měli šanci na celkové vítězství v šampionátu. Viděli jsme nějaké videa na internetu, abychom si udělali představu o charakteru soutěže. Zdá se, že to bude hodně rychlé. Jak jsme viděli při Německé rally, Škodovky byly hodně rychlé, ale my za sebou máme dobrý test a já věřím, že jsme dobře připravení. Od začátku chci jet úplně naplno a vydat ze sebe na této rally maximum."

Francouzská rally startuje v pátek 1. října 2010 v 7:30 hod ve Štrasburku. Na posádky čeká celkem téměř 352 měřených kilometrů rozdělených do 20 rychlostních zkoušek. Na cílové rampě se nejúspěšnější posádky objeví v neděli 3. října po 15. hodině.

Půlhodinové sestřihy jednotlivých etap Francouzské rally můžete sledovat ve vysílání SPORT 5, první české satelitní a kabelové televize zaměřené výhradně na motorismus a motoristický sport, od soboty 2. října do pondělí 4. října v premiéře vždy od 8 hodin.

Průběžné pořadí S-WRC 2010 po 8 z 10 podniků:
1. X. PONS (ESP) 96 bodů, 2. M. PROKOP (CZE) 96, 3. J. KETOMAA (FIN) 83, 4. P. SANDELL (SWE) 74, 5. E. BRYNILDSEN (NOR) 54, 6. M. KOSCIUSZKO (POL) 48...

Vytisknout

Diskuze: Prokop bude ve Francii bojovat o udržení naděje na titul

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Solberg, Petter

Rally de France - Alsace: Na shakedownu šokovali Turan a Muller

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud