Video: Citroen DS3 WRC - The Story

iAdam, 23. prosince 2010, 12:10 Google+

Video blíže poodhaluje cestu DS3 WRC z počítače až do reality, představuje vývoj vozu a změny v pravidlech, které budou pro vozy WRC příští rok platit.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally norway

rally norway | foto: Citroën Sport

Sdílejte článek

Z českého překladu:

Olivier Quesnell: "Kariéra vozu C4 WRC, včetně těch, které soutěžili v ninulosti i těch nedávných, skončila na konci tohoto roku. FIA nyní přišla s novými pravidly, které jsou založeny na "down-sizingu". Což znamená mít motor s menším zdvihovým objemem, 1,6litrový motor s turbem, a vůz s menším rozvorem. My pro tyto pravidla máme ideální zbraň, která tvoří naši vlajkovou loď - model DS3."

Xavier Mestelan: "Díky pravidlům pro rok 2011 jsme schopni vytvořit více kompaktní vůz. Bude kratší a trochu širší a díky tomu bude zejména na úzkých tratích citlivější."

"Když jsme projekt odtsartovali, začali jsem se soustřeďovat na celkovou architekturu vozu. Potom jsme vytvořili monokok a souběžně s tím jsme vytvořili model pro studium aerodynamiky, abychom získali základní parametry vozu. Celkové rozměry DS3 se od modelu C4 značně liší, což v aerodynamice změnilo hodně věcí. A to je drobná komlikace, protože na aplikaci je méně prostoru. Nejtěžší bylo instalovat vše do kokpitu, který je užší a kratší. Záď vozu byla také značně zkrácena. Trochu to připomíná problémy s bydlením."

Citroen C4 WRC, který poprvé odstartoval v roce 2007 se již stal jednou z legend WRC. Potom, co vyhrál vše, pokud jde o vítězství a světové tituly, nyní zamíří do muzea a bude nahrazen zcela novým voze - DS3 WRC. Tovární konstrukční kancelář Citroen Racing ve Versailles pracovala na voze po celý rok. Testování motoru běželo na plné obrátky s vidinou jediného cíle: start mistrovství světa v únoru 2011 ve Švédsku.

Největší změna v pravidlech od roku 1997, kdy byly zavedeny vozy WRC. Inženýři se nyní pustili do nové výzvy. Udělat z DS3 WRC nový vítězný stroj.

"Například motor bude použit v šesti soutěžích, v porovnání se třemi, jako doposud. Nyní  jsem používali ve dvou soutěžích dvě převodovky. Příští rok nám musí vystačit dvě na tři závody. Změnám se nevyhly ani transmisím, když jsme museli vypustit centrální diferenciál. Vozy budou mít pouze přední a zadní mechanický diferenciál. Konec je také řazení na volantu, které je nahrazeno sekvenčním manuálním řazením."

Aby bylo lépe pozuměno hlavním změnám v pravidlech, již na konci roku 2009 postavil Citroen Racing laboratorní vůz. Zavěšení, odpružení a transmise už byly velmi blízko konečné verzi. Na druhou stranu pod kapotou byl přeladěný motor z C4 WRC, aby co nejlépe simuloval kroutící moment motoru o bsahu 1600 ccm.

První test se odehrál na krátkém asfaltovém okruhu blízko továrny ve Versaille, což týmu a Sebu Loebovi dovolilo udělat si první představy o novém voze.

Sébastien Loeb: "Bylo to skutečně moje první svezení ve voze a téměř vše pro mě bylo nové. Byl jsem zvyklý na C4 WRC. Celkové řízení bylo velmi odlišné, protože DS3 WRC je kratší a širší. Je hbitější a reakce jsou brutálnější a nervóznější. Je to teprve začátek a čeká nás hodně práce. Můj první dojem je, že se vůz dobře řídí. Budeme se potýkat s handicapem, že nemáme centrální samosvorný diferenciál. Trochu se projevuje i nedotáčivost vozu, na tom budeme muset ještě zapracovat."

Vytisknout

Diskuze: Video: Citroen DS3 WRC - The Story

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

rally bohemia

Video: Bouffier testuje před Monte Carlem

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud