Janota s Vyoralem bojují ve Španělsku s rychlými Porsche a klouzající spojkou

Tomáš Urban, 10. března 2012, 08:02 Google+

Úvodní etapu Španělské Rally, první soutěže FIA mistrovství Evropy rally historických vozidel dokončila i česká posádka Janota – Vyoral.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Janota, Miroslav

Janota, Miroslav | foto: Eliáš, Petr

Sdílejte článek

Žlutý Opel Kadett C/GT – E, 16V Hájek Historic Czech National Rally Teamu včera přejel rampu slavnostního startu v centru Madridu, u královského paláce, a dnes vyrazil do první etapy Španělské Rally, která čítala čtyři rychlostní zkoušky o celkové délce necelých 55 kilometrů. Už během seznamovacích jízd bylo zřejmé, že úvod Španělské Rally bude více vyhovovat silným a rychlým vozům Porsche, které na delších rovinkách, jenž se v těchto rychlostních zkouškách nezřídka vyskytovaly, získávají značnou výhodu na konstrukčně pomalejší vozy, k nimž se řadí i Opel posádky Janota – Vyoral.

Bohužel, už v průběhu druhé rychlostní zkoušky bylo jasné, že se přidal jeden technický problém, který posádku žlutého Opelu pořádně potrápil. Unikající olej z motoru se dostával na spojku, která začala prokluzovat, což znamenalo citelné zpomalení při výjezdech ze zatáček a jízdě do kopce. Vzhledem ke konstrukci motoru Opel Kadett C/GT, 16 V ale nejde únik oleje do spojky jednoduše odstranit, a tak lze předpokládat, že i během druhé etapy nebude moci posádka využívat plný výkon vozu.

Posádka Hájek Historic Czech National Rally Teamu je v současné chvíli na jedenáctém místě celkově, devátém místě v mistrovství Evropy, třetím bodovaném místě v kategorii 2 a prvním ve třídě C3. Ve druhé etapě Španělské Rally čeká na soutěžní posádky Španělské Rally šest rychlostních zkoušek, které jsou rozdělené do dvou sekcí. Celkem dvakrát soutěžní posádky zavítají až do nadmořské výšky skoro 1 600 m.n.m.

Miroslav Janota: „Včera jsme měli největší strach z toho, abychom z těch velkých kopců, které nás zítra čekají, sjeli a auto brzdilo. Teď mám trochu obavy, abychom tam vůbec vyjeli. Bohužel se projevila netěsnost motoru a unikající olej jde do spojky, která klouže. Nemůžu motor pořádně vytáčet, což znamená velkou ztrátu. Budeme se ale po každé rychlostní zkoušce snažit spojku sušit a čistit, což by mělo trochu zmírnit problém. Vždy je to ale jen na chvíli a hlavně u dlouhých rychlostních zkoušek, které nás ve druhé etapě čekají, to bude asi problém. Budeme ale bojovat.“

Vytisknout

Diskuze: Janota s Vyoralem bojují ve Španělsku s rychlými Porsche a klouzající spojkou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Sainz, Carlos

Rally od Spain Historic:Sainz vede, Janota první ve třídě

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud