FIA zvyšuje poplatky pro organizátory soutěží

iM2, 4. června 2012, 15:02 Google+

Krátce po soutěži v Řecku dostali organizátoři soutěží v MS od FIA nové tabulky s poplatky za pořádání soutěží. Během několika dní se musí rozhodnout, jestli jsou schopni pokrýt dodatečné náklady.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally sweden

rally sweden | foto: Suzuki WRT

Sdílejte článek

Logika FIA není spoustě lidí poslední dobou jasná. Za pro organizátory horší produkt (horší televizní propagace soutěží) mají platit více. Alespoň to vyplývá z posledních dopisů, které organizátoři od FIA dostali. Teď mají asi dva týdny na to, aby se rozhodli, jestli budou i nadále součástí MS. 

V plánech Světové rady motorsportu stojí nová dodatečná platba ve výši 100 tisíc eur za časomíru, tracking a televizní přenos. Doposud se platilo 140 tisíc eur za soutěž. Celkově tedy musí pořadatelé jednotlivých soutěží převést na FIA za možnost uspořádat soutěž WRC necelého čtvrt milionu eur. Za dob fungování promotéra North One Sport byla časomíra a tracking zadarmo. NOS navíc každé soutěži vyplácelo 25 tisíc eur za příjmy z televizního vysílání. 

Tento nový systém se tak pořadatelům soutěží vůbec nelíbí. Jeden z nich řekl: "Je jasné, že jsme zoufalí poté, co odešlo Abú Dhabí a teď i Nokia jako globální sponzoři MS. V mistrovství světa jsme již 40 let a takové časy jsme ještě nezažili. Pokud by mělo být MS v rally takto řízeno i nadále, tak by to nedávalo žádný smysl. Každý pořadatel momentálně ztrácí peníze, jak mohou očekávat, že budeme moci platit další poplatky. A především, že budeme schopni v tak krátkém čase učinit rozhodnutí?"

Simon de Banke, jehož firma Stage-1-Technology do MS dodává časomíru, chápe znepokojení pořadatelů. "Situace FIA je pochopitelná a někde ty peníze sehnat musí. Musíme spolu najít řešení, které sníží zátěž pro pořadatele. Naše firma časomíru pro WRC dělá už deset let a všichni momentálně prožíváme těžkou situaci. FIA v tomto roce potřebuje podporu, stejně jako pořadatelé. Proto všichni musíme udělat nejaké kompromisy a držet při sobě."

Světová rada FIA by měla na svém zasedání 15. června odsouhlasit předběžný kalendář pro rok 2013. 

Vytisknout

Diskuze: FIA zvyšuje poplatky pro organizátory soutěží

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Loeb, Sébastien - Elena, Daniel

Matton o budoucnosti Citroënu a o nových značkách

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud