Stáhne se TMG z projektu Toyota Yaris WRC a vývoje jeho motoru?

iM2, 15. listopadu 2015, 20:06 Google+

Návrat Toyoty do WRC zahaluje spousta nejasností. Poté, co vedení projektu přetáhl na svoji stranu Tommi Mäkinen, se přesunula hlavní základna týmu do Finska. Teď se zdá, že německé sportovní oddělení japonské značky, Toyota Motorsport GmbH, se postupně stahuje z projektu Yaris WRC - informuje o tom německý 'rallye-magazin.de'.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toyota Motorsport GmbH se zřejmě nebude nadále na projektu WRC podílet

Toyota Motorsport GmbH se zřejmě nebude nadále na projektu WRC podílet | foto: Toyota Motorsport GmbH

Sdílejte článek

Za 12 měsíců chce Toyota nechat homologovat svůj Yaris WRC u Mezinárodní automobilové federace, FIA. V lednu 2017 pak čeká vůz první soutěž. Návrat značky je prestižní záležitostí, Japonci si svým předešlým působením ve WRC získali respekt. Jenže pak se rozhodli odejít zkusit štěstí do F1, kde to byl spíše debakl (Toyota nevyhrála jediný závod).

Podobný osud teď hrozí projektu Yaris WRC. Nad neustálým přehazováním kompetencí totiž nejden kroutí hlavou. S celou myšlenkou návratu Toyoty do WRC přišlo asi před dvěma roky TMG, tehdy ještě na vlastní pěst vyvinuli Yaris WRC. Spousta lidí to považovalo za promyšlenou strategii a dlouhodobé plánování největšího výrobce aut.

Jenže pak byl najat do celého projektu Tommi Mäkinen, což začalo vyvolávat první spekulace o směřování projektu. Takto významný projekt totiž soukromá firma bývalého mistra světa ještě nikdy nevedla. Jenomže pro vedení celého projektu si jej zvolil přímo nejvyšší šéf automobilky, Akio Toyoda. Nejenže mu očividně poskytl velký rozpočet, ale také velkou volnost v jednání.

img-responsive

Na testy Toyoty Yaris WRC od TMG si dobře vzpomínáme... | foto: Toyota Motorsport GmbH

Čas běží a Mäkinen podle prohlášení z léta už chtěl testovat. Jenže kde nic tu nic a projekt je, zdá se, zaseknutý. Z Finska maximálně slyšíme zprávy o tom, jak bude celý projekt přesunut do okoli Jyväskylä do nově budovaného centra. 

TMG nechce dodávat motor
Teď se navíc zdá, že obě zapojedené strany - TMR (Tommi Mäkinen Racing) a TMG - spolu už nechtějí spolupracovat. Tým z Kolína nad Rýnem nemá mít údajně zájem na tom, aby byl pouhým dodavatelem důležitých komponent (především motoru). Na konci roku má v Německu dojít k úplnému zastavení všech aktivit spojených s projektem WRC a propuštění personálu, který na tomto projektu pracoval.

Mäkinen na to měl reagovat tak, že oslovil francouzského specialistu na rallyové motory, firmu Pipo Moteur. Jenže jejich (další) zákazník, Hyundai Motorsport, měl jakákoliv jednání zarazit s odkazem na exkluzivitu zahrnutou ve smlouvě.

img-responsive

...jenže teď je projekt Yarisu WRC u TMG, zdá se, u konce | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Testování Yarisu WRC 2017, vyrobeného ve Finsku, by mělo začít nejpozději v březnu. Jaká pohonná jednotka bude auto pohánět, to je ve hvězdách. 

Každopádně v dílnách TMG by měl být před dokončením prototyp Yarisu WRC, který odpovídá pravidlům pro rok 2017. Tím by se Toyota dorovnala Volkswagenu, který už s mulou podle pravidel 2017 vyjel s Marcusem Grönholmem za volantem. Jenže jestli dojde k odstavení projektu u TMG, tak o tento náskok před Hyundai, M-Sportem a snad i Citroënem Toyota přijde.

Vytisknout

Diskuze: Stáhne se TMG z projektu Toyota Yaris WRC a vývoje jeho motoru?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Sébastien Ogier zakončil mistrovskou sezonu vítězstvím ve Walesu

Rally Wales GB: Ogier zakončil sezonu výhrou, Tänak havaroval, Citroën porazil…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud