Tovární jezdci Volkswagenu o Polu R WRC 2017. Co prozradili?

iM2, 22. června 2016, 06:59 Google+

Vývoj nového Pola R WRC 2017 běží na plné obrátky a dostává pomalu své základní charakteristiky. Testovací jezdce podpořili ve vývoji už také tovární jezdci Volkswagenu - Jari-Matti Latvala, Sébastien Ogier a Andreas Mikkelsen.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka

Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Je samozřejmě jasné, že z továrního tria lze informace o novém voze vymámit jen velmi obtížně. Faktem však je, že trojice Sébastien Ogier, Jari-Matti Latvala a Andreas Mikkelsen seděla v Polu R WRC 2017 poprvé před Rally de Portugal.

"Ještě jsme na začátku vývoje. Proto nelze odhadovat opravdový potenciál vozu. Už teď je ale jízda s novým vozem opravdu velmi zábavná. Tým se ale ubírá správným směrem. Já budu muset změnit svoje návyky za volantem - hlavně při brždění. Už teď mě ale jízda hodně baví," řekl novinářům na téma nového vozu Sébastien Ogier. 

"Díky nárůstu rychlosti docela rozumím FIA, která se snaží, aby se do vozu nedostali nezkušení jezdci. Také v F1 nemůžete jezdit bez předešlých zkušeností," dodal Francouz. Jeho navigátor, Julien Ingrassia, doplňuje: "Mezi zatáčkami nemám čas opakovat rozpis jako teď."

img-responsive

Jezdci Volkswagenu jsou z nového vozu nadšení | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

"Rychlost je ve voze vyšší. Proto je třeba přehodnotit brzdné body," pokračuje Jari-Matti Latvala. "V autě opravdu pocítite vliv většího zadního křídla. Přítlačná síla je citelně vyšší," všiml si Andreas Mikkelsen. Všichni jezdci už si vůz vyzkoušeli jak na asfaltu tak na šotolině. V předcházejících měsících s vozem jezdili výhradně testovací piloti Volkswagenu Marcus Grönholm a Dieter Depping. Nasazení továrních jezdců by mohlo ukazovat, že už Volkswagen uzavřel úvodní vývojovou část nového stroje.

Technická specifikace auta je známá - motor bude mít objem 1,6l a bude disponovat turbem. Restriktor má velikost 36 milimetrů (doposud pouze 33 milimetrů). Díky tomu se i při nezměněném plnícím tlaku turba (2,5 baru) dostane do motoru více vzduchu. Může tak být spáleno více paliva a proto dojde ke zvýšení výkonu na zhruba 380 koní (aktuálně zhruba 320 koní). 

Nové vozy budou navíc širší než dosavadní auta, větší roli bude hrát i aerodynamika. Auto bude mít větší zadní přítlačné křídlo, přední splitter nebo boční prahy. Znovu byl navíc zaveden elektronický střední diferenciál. Minimální váha klesla o 25 kilogramů. Jízda s novým vozem tedy bude náročnější.

Vytisknout

Diskuze: Tovární jezdci Volkswagenu o Polu R WRC 2017. Co prozradili?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Thierry Neuville na cestě ke svému druhému vítězství v kariéře ve WRC

"Nový" Neuville nadchnul šéfa týmu Hyundai: Působí teď vyzráleji

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud