Letošní sezona WRC může být jedna z nejvyrovnanějších v historii

iM2, 5. března 2017, 22:55 Google+

Letošní sezona WRC může být jednou z nejvyrovnanějších v historii MS, míní šéfové týmů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hyundai zatím nemá výsledky, ale rychlost už ukázal

Hyundai zatím nemá výsledky, ale rychlost už ukázal | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Je zajímavé, že první dvě vítězství roku si mezi sebe rozdělily Toyota a M-Sport. Přitom před sezonou mnozí Toyotě předpovídali krušné časy a M-Sport zase není plně továrním týmem, když jeho rozpočet nedosahuje výše ostatních rivalů.

Je však pravdou, že Hyundai zatím dominoval co se týče rychlosti - Thierry Neuville vyhrál 12 rychlostních zkoušek (to je dvakrát tolik, co jeho nejbližší pronásledovatel). Před nehodami v Monte Carlu a ve Švédsku byl v čele soutěže po dobu 23 rychlostních zkoušek z 32 možných.

Podle Malcolma Wilsona jsou si přední týmy tak blízko jako nikdy za poslední dvě dekády: "Tohle je ta nejtěsnější konkurence za dobu, co vedu svůj tým. S ohledem na nová technická pravidla je tato vyrovnanost neuvěřitelná," řekl Brit pro 'Autosport'. 

"Všechny čtyři značky jsou více méně vyrovnané co do rychlosti. Můžeme říci, že to slibuje opravdu pořádnou sezonu 2017," dodal Wilson z M-Sportu. S tímto smýšlením souhlasí také Tommi Mäkinen, který stojí v čele Toyoty: "Auta jsou hodně vyrovnaná. To je velmi, velmi dobrá situace pro šampionát. 

Potřebujeme mít takovou konkurenci. Je velmi zajímavé mít tolik jezdců, kteří bojují v různých autech. Co víc můžeme chtít?" Šéf továrního týmu Hyundai, Michel Nandan, slibuje fanouškům týmu brzký návrat Korejců na výsluní: "Dlužíme jim pomstu. Jsme odhodlaní toho dosáhnout a začínáme už v příští soutěži. Není důležité jak hluboko spadnete, ale jak rychle se dokážete vrátit zpět."

Jedině Citroën zatím trošku zaostává za očekáváním. Francouzi mají na svém kontě díly Stéphanu Lefebvrovi pouze jednu vyhranou rychlostní zkoušku. Wilson však Citroën neodepisuje: "Je fair si přiznat, že každý počítal s tím, že Citroën bude mezi nejsilnějšími, pokud ne vůbec nejsilnější. Byli rok mimo aby se soustředili na vývoj. Ale nenechte se mýlit, oni se vrátí."

img-responsive

Ogier v době, kdy dominovat s Volkswagenem | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Kdy bylo v minulosti ve WRC velmi vyrovnané?
V poslední době ve WRC vždy někdo dominoval. Léta dominance zahájil Sébastien Loeb s Citroënem, následně na něj navázal Sébastien Ogier s Volkswagenem. Už je to dlouho, co v jedné sezoně o titul reálně usilovala auta více značek. 

Zlatá éra WRC se datuje do konce 90. let a začátku nového tisíciletí - vítězná auta v té době měly k dispozici Peugeot, Mitsubishi, Ford, Subaru a Citröen, kartami se navíc snažily míchat Seat, Škoda a Hyundai. 

Vrcholem byla zřejmě sezona 2001, když titul získal Richard Burns se Subaru poté, co Colin McRae na Fordu havaroval ve Walesu. TOP5 doplnili ještě Tommi Mäkinen (Mitsubishi) a dvojice Peugeotu Grönholm a Rovanperä. Tuto pětici dělilo na konci roku jen 8 bodů.

Historicky je však rally spíše charakterizovaná otevřeností souboje mezi jednotlivými značkami. Například v roce 1977 - první rok, kdy se jel tzv. Jezdecký pohár (předchůdce dnešního titulu mistra světa) - dělily Ford a Lancii v hodnocení mezi týmy jen 4 body. Vítězství v soutěži si však připsaly také Fiat a Saab. Jen pro úplnost dodejme, že titul vyhrál Sandro Munari s Lancii. 

Vytisknout

Diskuze: Letošní sezona WRC může být jedna z nejvyrovnanějších v historii

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Krajča, Petr - Houšť, Jan

Petr Krajča s Honzou Houštěm vstupují do sezony se stejnými partnery a v nových…

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud