Norsko: Rally Norway 2007 ovládly vozy Ford

Jindřich Hýrek, 18. února 2007, 16:36 Google+

Norská Rally přinesla mnoho překvapení již ve druhé etapě, když se propadl Sebastien Loeb. Třetí část se nejdříve zdála, že nedojde k větším změnám, ale poslední test přinesl dva výrazné propady pořadím a díky nim zisk jednoho bodu pro Jana Kopeckého.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hirvonen, Mikko

Hirvonen, Mikko | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

Úvodním testem druhého dne byl druhý průjezd rychlostní zkouškou Mountain a přivítal jezdce do závěrečné etapy mnohem příjemnějšími podmínkami než včera. Do tohoto testu nastupoval jako první, úřadující světový šampion, Sebastien Loeb s vozem Citroen C4 WRC. Tato pozice se mu vyplatila a zaznamenal nejrychlejší čas, ale jeho vyhlídky na celkové umístění v TOP 10 to nijak nezlepšilo. Peter Solberg startoval do závěrečného dne z celkové třetí pozice, kterou bránil před svým bratrem Henningem, který ztrácel 9.9 vteřiny. Henning zakončil Mountain na druhém místě, když ztratil na Loeba 3.3 s, ale na Petera najel 20 vteřin a posunul se na celkové třetí místo. Peter obsadil sedmou příčku. Vedoucí pozici v celkovém hodnocení potvrdili jezdci BP Ford , když obsadili 3. resp. 5. pozici, když se mezi ně vklínil Fin Latvala na dalším voze Ford. Na dalších pozicích se umístili D. Carlsson, který byl šestý a první osmičku uzavřel Gigi Galli, který tak upevnil svoji sedmou příčku. Jan Kopecký se umístil na 11. pozici, když ztratil na Sebastiena Loeba  30.2 vteřiny.

Henning Solberg se nechtěl vzdát své třetí pozice a proto nasadil vysoké tempo, které ho doneslo k premiérovému vítězství v rychlostní zkoušce v Norské Rally. Na Petera, který na čtvrté pozici ztratil dalších 6.7 vteřiny, má již celkově najeto 17 vteřin. Mezi Norské bratry se vklínilo duo od Fordu v pořadí Marcus Gronholm a Mikko Hirvonen. Hirvonen ztratil na svého kolegu pouze 1.6 vteřiny rozdíl mezi nimi se zastavil na hodnotě 18.4 vteřiny. Pátou pozici obsadil také celkově pátý Jari-Matti Latvala. Příjemným překvapením bylo šesté místo Chrise Atkinsona, ale tento výsledek mu nijak výrazněji nepomůže ke snížení jeho třiadvaceti minutové ztráty. První osmičku uzavřeli dva vozy Citroen, dříve dojela Xsara WRC Rakušana Stohla a na osmé pozici skončila novinka letošní sezony Citroen C4 WRC pilotovaný Španělem Sordem. Druhý vůz Citroen C4 WRC vedený S. Loebem, skončil na třináctém místě. Aktuálně si Seb Loeb drží 16. pozici. Jan Kopecký dosáhl 16. času a nic se nemění na jeho celkovém desátém místě.

Krátká zkouška přímo v centru rally, v Hamaru, přinesla hned 3 vítěze. Stali se jimi Sebastien Loeb na Citroenu, Peter Solberg se Subaru a Xavier Pons se starším Mitsubishi Lancer WRC. Výsledky této zkoušky neměli moc velký vliv na celkové umístění, protože se prvních třináct jezdců vešlo do dvou vteřin. Na dalších pozicích se umístili jezdci Fordu, kteří test zvládli ve stejném čase a ztratili pouze na 0.3 vteřiny. Dále skončili D. Carlsson, J-M. Latvala a J. Hanninen s Mitsubishi Lancer WRC 05. Smůlu měl Jan Kopecký, který ztratil 10 vteřin, protože v poslední zatáčce se mu připletl Ford Focus Andrease Mikkelsena.

Poslední test Norské Rally měřil 44.28 km a přivítal jezdce sněžením. Pod největším tlakem byl bezesporu Mikko Hirvonen, kterého dělilo posledních 44 km od jeho druhého vítězství v kariéře. Svého úkolu se zhostil na výbornou a pohlídal si vedení před Marcusem Gronholmem o 9.5 vteřiny.  Marcus Gronholm se stal vítězem závěrečné zkoušky a o 5 vteřin porazil Henninga Solberga a Petera Solberga o další půlvteřinku. Henning, který tak zvítězil v norském bratrském souboji a celkově porazil Petera o 16.5 vteřiny. Čtvrta pozice patila Mikko Hirvnonennovi, pátá Sebastienu Loebovi, kerý nakonec obsadil 14. pozici. Osmičku doplnili  J-M. Latvala, Gigi Galli a Chris Atkinson. Ovšem kalich hořkosti si opravdu do dna vypili Manfred Stohl, který vylétl mimo trať a ztratil přes 10 minut, stejně jako Xavier Pons. Pro Stohla tato chyba znamenala propad z celkového šestého místa na celkové dvanácté místo a pro Španěla se jednalo o pád z osmého na šestnácté místo. Tato skutečnost ovšem velice nahrála našemu Janu Kopeckému, který se tak posunul o 2 vpřed na celkovou osmou pozici a tím si zajistil zisk jednoho mistrovského bodu.

Celkové  pořadí  Rally Norway:

1. HIRVONEN M. / LEHTINEN J.                Ford Focus RS WRC 06     3:28:17.0
2. GRÖNHOLM M. / RAUTIAINEN T.          Ford Focus RS WRC 06        +0:09.5
3. SOLBERG H. / MENKERUD C.               Ford Focus RS WRC 06        +3:44.6
4. SOLBERG P. / MILLS P.                        Subaru Impreza WRC 2006 +4:01.1
5. LATVALA J.-M. / ANTTILA M.                Ford Focus RS WRC 06        +5:30.7
6. GALLI G. / BERNACCHINI G.                Citroën Xsara WRC              +7:05.2
7. CARLSSON D. / GIRAUDET D.               Citroën Xsara WRC             +9:23.7
8. KOPECKÝ JAN / SCHOVÁNEK FILIP  ŠKODA Fabia WRC        +11:49.9

Foto: Ford

Vytisknout

Diskuze: Norsko: Rally Norway 2007 ovládly vozy Ford

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Kopecký, Jan

Jan Kopecký odjíždí z Norska s dalším bodem

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud