Rally Nový Zéland před startem

Marek Šteigr, 30. srpna 2007, 00:01 Google+

Po čtrnáctidenní pauze se o tomto víkendu opět rozjede kolotoč seriálu mistrovství světa v rally. Své síly tentokrát jezdci změří na Evropě nejvíce vzdálené soutěži – Rally Nový Zéland.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally New Zealand (NZL)

Rally New Zealand (NZL) | foto: www.rallynz.org.nz

Sdílejte článek

Soutěž, která je součástí kalendáře MS již od roku 1977 se pojede v době, kdy u našich protinožců pomalu přechází zima v jaro. I proto bude opět významnou roli hrát počasí. Již během seznamovacích jízd se střídalo slunečné počasí s dešti a jezdci tak dostali zabrat už při samotném tréninku.

 

Rychlé šotolinové tratě budou velkou výzvou pro všechny jezdce, kteří se rally zúčastní. Těch nebude vzhledem k odlehlosti soutěže mnoho. Celkový počet startujících na Zélandu nepřesáhne stovku. Počet přihlášek se totiž zastavil na čísle 92. Se špičkovými vozy WRC se zde představí „pouze“ čtrnáct jezdců. Z toho bude jedenáct z nich bojovat o body do hodnocení šampionátu značek.

 

Kromě tradiční trojice továrních týmů Citröen, Ford a Subaru budou o body bojovat ještě týmy Munchi´s, Stobart a s jedním vozem i tým Kronos. Ze soukromníků by se na Novém Zélandu měl objevit Xavi Pons, urmo Aava a Mathew Wilson.

 

Součástí Rally Nový Zéland bude opět tradičně i Mistrovství světa produkčních automobilů. Těch se na start postaví dvaadvacet. Mezi nimi bude o body bojovat i jediný přihlášený Čech a tím nebude nikdo jiný než Štěpán Vojtěch. Ten se letos společně s týmem OMV Bixxol Rally Teamem účastní celého produkčního šampionátu.

 

Celá soutěž odstartuje v pátek v 9:18 hodin. Jelikož je však mezi ČR a Zélandem dvanáctihodinový časový posun, bude muset fanoušek, pokud bude chtít sledovat rally on line, sledovat internet v nočních hodinách.

 

Největším favoritem soutěže je její čtyřnásobný vítěz Marcus Grönholm. Záda mu bude krýt opět jeho týmový parťák Mikko Hirvonen. Naopak Sebastien Loeb bude chtí zlomit letošní Grönholmovu nadvládu na nezpevněném povrchu a zároveň se určitě pokusí stáhnou něco z jeho náskoku v čele MS.

 

Pokud by se Grönholmovi opět podařilo na Zélandu vyhrát, stal by se nejúspěšnějším jezdcem v celé historii této soutěže. Dosud se o tento primát musí dělit s Carlosem Sainzem. I ten totiž zdejší soutěž vyhrál ve své kariéře čtyřikrát.

Na programu rally je celkem osmnáct rychlostních zkoušek, které jsou rozděleny do tří dnů. V pátek se pojede na pěti zkouškách, v sobotu na šesti a celou rally uzavře nedělní program, který čítá sedm rychlostních testů. Do itineráře každého dne je pak zařazen jeden průjezd diváckou superspeciálkou zvanou Mystery Creek.

 

Vítěz Rally Nový Zéland bude znám i díky časovému posunu již v neděli kolem třetí hodiny ranní.
Vytisknout

Diskuze: Rally Nový Zéland před startem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Vojtěch, Štěpán

První Štěpánovy postřehy z Nového Zélandu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud