Úspěch na nejdelší RZ a posun na třetí místo

Tomáš Urban, 25. dubna 2008, 07:41 Google+

Středoevropská rallye se natrvalo usadila ve Veszprému, kde byla na programu nejdelší speciální zkouška, která měří 156 km a pojede se celkem třikrát. Aleš Loprais v ní maximálním nasazením dobyl druhé místo a hlavně eliminoval hlavní protivníky v boji o pódium. Výsledek, celkově třetí místo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loprais, Aleš

Loprais, Aleš | foto: Wintr, Jiří

Sdílejte článek

Středoevropská rallye se natrvalo usadila ve Veszprému, kde byla na programu nejdelší speciální zkouška, která měří 156 km a pojede se celkem třikrát. Aleš Loprais v ní maximálním nasazením dobyl druhé místo a hlavně eliminoval hlavní protivníky v boji o pódiové umístění. Výsledek znamená celkovou třetí pozici průběžného pořadí.

Vyhlídky taktiky na zbytek rallye se ani po dnešním ránu nezměnily: útočit a zase útočit. Aleš startoval do etapy ze čtvrté startovní pozice (a šestý v celkovém pořadí), za průběžně vedoucím Staceym a dvojicí továrních Ginafů. Velmi tvrdá a rychlá trať měla právě jim vyhovovat, neboť kladla značné nároky na akceleraci vozu. Už v polovině sekce Aleš předjel Marcela Van Vlieta a zhruba deset kilometrů před koncem i Van Ginkela. Speciálku vyhrál dosud famózně a elegantně jedoucí Stacey, ale Aleš na něj ztratil jen necelých 5 minut, dvě a půl minuty pak najel na Van Ginkela.

V celkovém pořadí se Aleš usadil na třetí pozici, když jeho hlavní soupeři dnes mnoho štěstí neměli: Van Eerd s Dafem měl technické problémy a do cíle dojížděl s hodinovým zpožděním, Marek Spáčil ztratil přes půl hodiny a Martin Macík speciálku nedokončil. Vila, De Azevedo i Echter nabrali přiměřené časové ztráty.

"Dnešek nám zkrátka vyšel, i když bychom možná mohli ještě kousek přidat. Do další etapy budeme startovat hned za Staceym, což je dobré, musíme se snažit dál," řekl v cíli Aleš Loprais.

"Kdekdo by možná mohl nad kilometráží zdejších speciálek v kontextu znalostí o Dakaru ohrnout nos, ale ty etapy jsou tak intenzivní, že to vydá na dlouhou dakarskou speciálku. Dnešní itinerář měl tloušťku jako v Africe na 600 kilometrů a bylo v něm na 53 waypointů. Fyzicky i na soustředění je to opravdu obtížná záležitost, umocněná tím, že špička všech kategorií jede opravdu na hraně, na sto procent," dodal Alešův navigátor Ladislav Lála.

I v ostatních třídách se pořadí měnilo, a to ještě v kategorii osobních aut míchá kartami divoká monsterbuggy Robbyho Gordona. Našeho týmu se to nijak nedotýká, snad jen v tom, že pilot závodního vozu i jeho navigátor uzavřeli sázku, zda vyhraje Sainz, nebo Peterhansel. Po první dnešní speciálce šel jeden přes druhého v celkovém pořadí o pouhé 3 sekundy…

Podvečerní sekce byla pro kamiony z bezpečnostních důvodů (povídá se, že na žádost některých týmů…) zrušena a pokračovat se tedy bude v pátek ráno.

Celkové výsledky po 5. etapě:

Pořadí Číslo  Posádka Značka Čas Ztráta
1. 400  STACEY (NLD), CHEVAILLIER (BEL), DER KINDEREN (NLD) MAN 7:27:24 0:00:00
2. 402  VAN GINKEL (NLD), BRUINSMA (NLD), DE ROOY (NDL) GINAF 7:51:17 0:23:53
3. 401  LOPRAIS (CZE), LÁLA (CZE), HOLÁŇ (CZE) TATRA 8:09:59 0:42:35
4. 409  ECHTER (DEU), KLEIN (DEU), RUF (DEU) MAN 8:17:48 0:50:24
7. 419  SPÁČIL (CZE), ŽÁK (CZE), NĚMEC (CZE) LIAZ 8:39:50 1:12:26
21. 404  DE AZEVEDO (BRA), JUSTO (BRA), MARTINEC (CZE) TATRA 9:41:41 2:14:17

TZ, Foto /Loprais Team/ Jiří Wintr
 

Vytisknout

Diskuze: Úspěch na nejdelší RZ a posun na třetí místo

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Jordan Rally (JOR)

Jezdci před startem Jordan Rally

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud