Martin Prokop: Ideální podmínky v Norsku

Josef Janoušek, 12. února 2009, 19:34 Google+

Specifická sněhová soutěž čeká na posádku Martin Prokop – Jan Tománek. Díky sněhovým podmínkám a panujícím mrazům lze očekávat klasickou zimní soutěž.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prokop, Martin - Tománek, Jan

Prokop, Martin - Tománek, Jan | foto: www.martinprokop.com

Sdílejte článek

Český tým neponechal v přípravě nic náhodě. V rychlém sledu absolvoval jeden test v Česku a v pondělí přímo v dějišti soutěže. Martin Prokop najezdil celkem 200 ostrých kilometrů.  “Doma nás sice čekala trať na rozbředlém sněhu a odpoledne spíše šotolina, přesto jsme si odzkoušeli všechny potřebné věci a chování auta se výrazně zlepšilo. Tady v Norsku jsem se soustředil více na sebe, abych si co nejvíce zvyknul na panující podmínky a jak se říká, správně se do toho dostal,“ prozradil šestadvacetiletý jezdec.

Česká posádka už loni ve Švédsku naznačila, že může s Mitsubishi bojovat o přední příčky. To se bude snažit potvrdit i při svém prvním startu v Norsku. “Určitě nás čeká těžká soutěž. Proti Švédsku zdejší trať není tak rychlá, ale je zde mnohem více zrádných míst s možností jezdecké chyby, zapadnutí či nedobrždění,“ řekl Martin Prokop.

“Na sněhu jezdíme jednou za rok, takže mi stále chybí zkušenosti, ale s každým kilometrem se to bude zlepšovat. Co se týká ambicí, hodně bude záležet na výkonech Seveřanů a také časech speciálů Super 2000. Od toho se bude odvíjet průběh závodu. Rádi bychom ale minimálně obhájili švédský výsledek,“ dodal.

V Norsku nyní panují ideální zimní podmínky, o víkendu nasněžil další sníh. Tratě tak lemují vysoké sněhové bariéry, díky mrazivému počasí lze očekávat i tvrdý podklad. Posádky však letos čeká zásadní změna, kdy budou muset použít patnáctipalcové šotolinové disky, namísto tradičních šestnáctipalcových, určených speciálně na sníh. S tímto rozhodnutím FIA souvisí i použití inovovaných pneumatik Pirelli.

“Gumy jsou celkově širší, což bude určitě v některých pasážích znát. Zejména na rozbředlém sněhu to nebude optimální. Ale za současných podmínek by měly fungovat zhruba tak, jak jsme zvyklí z minulosti,“ uvedl jihlavský pilot.

Martin Prokop s Janem Tománkem samozřejmě nechyběli na trati dopoledního shakedownu, kde nestačili jen na domácího Mikkelsena a dva Švédy Flodina a Sandella.

Vytisknout

Diskuze: Martin Prokop: Ideální podmínky v Norsku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

loeb, sebastian

Rally Norway 2009: Loebovo těsné vítězství!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud