Štajf sezonu úspěšně dokončil, ve Vsetíně Imrezu osedlá Pech

Karel Špaček, 22. října 2009, 09:50 Google+

Zkrácená Rally Bohemia byla pro Vojtěcha Štajfa posledním mistrovským podnikem sezóny. Do jejího cíle dojel v rámci národního šampionátu na sedmé příčce, sedmý skončil také v celoročním hodnocení Mezinárodního mistrovství České republiky. Subaru Czech Rally Team teď čeká ještě jedna důležitá soutěž – na vsetínském sprintu absolvuje reparát v kokpitu Subaru posádka Václav Pech – Petr Uhel.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Štajf, Vojtěch

Štajf, Vojtěch | foto: www.rallyzone.cz | Turovský, Roman

Sdílejte článek

O smolné volbě podzimního termínu letošní Rally Bohemia se napsalo už spousta slov. Subaru Czech Rally Team byl z vývoje událostí zklamán o to víc, že byl i na nejhorší podmínky, na rozdíl od některých soupeřů, velmi kvalitně připraven. "Zkrácení soutěže nás skutečně mrzelo. My jsme předpověď počasí před startem důkladně sledovali a investovali díky tomu dost peněz za sněhový podvozek i za další zimní výbavu soutěžního vozu, kterou jsme pak na tratích nemohli využít," popisuje své předstartovní pocity Vojtěch Štajf.

Vojtěch Štajf

 "Rozhodnutí pořadatelů o konečné podobě trati ale samozřejmě chápeme a i když bychom za daných podmínek hlasovali spíš pro úplné zrušení soutěže, jsme závodníci, a tak jsme závodili na tom, co bylo. Ocenili jsme ale gesto pořadatelů, kteří se snažili alespoň nějak kompenzovat soutěžícím zkrácení soutěže a vrátili všem část startovného. Co se vlastního průběhu soutěže týče, já nejsem sprinterský typ jezdce a spíše se snažím těžit ze spolehlivosti, i proto mi zkrácení tratě na čtvrtinu až tak úplně nevyhovovalo. Nezačali jsme ale úplně špatně a i když nebylo všechno úplně ideální, brzy jsme zjistili, že naši hlavní soupeři jsou až za námi. Poté jsme se na kluzkých tratích už nechtěli za každou cenu pouštět do bojů o vteřinky s mladými piloty Orsákem a Sýkorou a spíš jsme se soustředili na udržení Arazima a Běhálka za zády. To se povedlo, a když nepočítám celkového vítěze soutěže Fina Hänninena, nikdo další se před nás v pořadí národního šampionátu neposunul. V celoročním hodnocení jsme vyhráli také Pirelli Cup a i přes těžký a nepříliš vydařený úvod roku bylo naše nové Subaru i nejúspěšnějším vozem této značky v mistrovství."

V konečném účtování sezóny patří pražskému pilotovi sedmá příčka, přičemž jediným jezdcem v pořadí před ním, který si ke sbírání bodů nepomohl starty s vozem kategorie Super 2000, zůstal Václav Pech. A právě tento dvaatřicetiletý Západočech bude, po boku s neodmyslitelným spolujezdcem Petrem Uhlem, třímat prapor Subaru Czech Rally Teamu také na posledním podniku šampionátu sprintrally ve Vsetíně. Start hatchbacku Subaru Impreza WRX STI byl dalším z důvodů, proč posádka Vojtěch Štajf – Marcela Dolečková zvolila v závěru mladoboleslavské soutěže „rozumné tempo“ a nesnažila se bezhlavě překonat mladé piloty před sebou. "Naší souhru s Marcelou jsme na absolvovaných zkouškách stejně nemohli zdokonalit tak dobře, jak jsme původně chtěli na dlouhých libereckých testech," říká Štajf. "Hned po soutěži jsme se ale domluvili, že ve spolupráci budeme dále pokračovat. Byl bych rád, kdybychom se v autě stali stálým sehraným tandemem pro co nejdelší budoucnost. Rád bych zase vytvořil stabilní dvojici a zdravotní potíže Jiřího Černocha i vytížení Michala Ernsta v jiných posádkách jsou okolnosti, které pro tuto roli upřednostnily dámu. Všem těmto třem mým spolujezdcům bych však moc rád poděkoval za sezónu, kterou můžeme díky nim i díky úsilí celého našeho týmu považovat za úspěšnou."

Tým bílomodročerných barev se už teď připravuje na nadcházející sezónu i jinak, než personálně. V dílnách je těsně před dokončením druhý hatchback, který by měl být příští rok na tratích domácích rally pravidelně k vidění. Zájmem týmu je, aby i do něj usedala špičková posádka, která svými zkušenostmi pomůže také s dalším vývojem vozu K tomu dodává Vojtěch Štajf: "Samozřejmě nejsem takový sobec, abych si obě auta nechával jen pro sebe. A kdo v něm tedy pojede? Nejradši bych byl, kdyby nový vůz proháněl některý z mých kamarádů…"

Vytisknout

Diskuze: Štajf sezonu úspěšně dokončil, ve Vsetíně Imrezu osedlá Pech

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Loga

Světová rada schválila změny v MS

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud