Trať valašky se rodila v obtížných podmínkách

Roman Ordelt, 22. března 2011, 17:46 Google+

Již v pátek odstartuje úvodní soutěž sedmidílného seriálu Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally 2011, kterým bude jubilejní 30. ročník BONVER Valašská rally (25. – 26. března) s centrem ve Valašském Meziříčí. Před startem soutěže se setkali v sídle Zlínského kraje Baťově mrakodrapu zástupci ředitelství, generálního partnera, veřejných institucí a předních jezdců na tiskové konferenci se zástupci sdělovacích prostředků. Pořadatelům se přihlásilo celkem 70 posádek z České republiky, Polska a Slovenska.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vlček, Martin - Švajda, Pavel

Vlček, Martin - Švajda, Pavel | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Sdílejte článek

Jubilejní ročník se rodil ve složitých podmínkách, neboť po podzimních komunálních volbách se měnilo personální obsazení radnic v okolí tratě. „Na podzim loňského roku Federace automobilového sportu rozhodla o datu uskutečnění Valašské rally. V listopadu jsme se obrátili na obce se žádostmi o umožnění průjezdů rychlostních zkoušek. Problémy s povoleními se začaly objevovat vznikem nových zastupitelstev a zvolením nových starostů. Měli jsme velká zpoždění s povolovacími řízeními. V současné době však máme téměř veškerá povolení. Některá potřebná razítka budeme mít na poslední chvíli,“ řekl Miroslav Hošák, ředitel soutěže.

Celková délka tratě měří 384 kilometrů a obsahuje deset rychlostních zkoušek na pěti úsecích v celkové délce 151 kilometrů. „Jedná se o nejnižší možnou hranici na celkovou délku kilometrů. Chceme závodníkům ušetřit finance, neboť každý kilometr je drahý,“ pověděl ředitel Hošák. Dvoudenní soutěž se skládá ze dvou etap a šesti sekcí. Na samotný závěr je připraven dvakrát průjezd náročnou rychlostní zkouškou s názvem Santov přes kopec Dušná v délce bezmála pětadvaceti kilometrů. Dá se předpokládat, že těchto obtížných padesát kilometrů rozhodne o celkovém vítězi jubilejní valašky. „Federace automobilového sportu nám ve druhé polovině ledna oznámila změny v délce trati a servisů. Veškerá práce, která byla do té doby vykonána, přišla vniveč. Museli jsme tedy připravit nová dopravní značení. I přes všechny tyto problémy je letošní jubilejní ročník připraven na velmi dobré úrovni,“ upřesnil Hošák. První soutěžní vůz Škoda Fabia S2000 úřadujícících vicemistrů Evropy posádky Antonín Tlusťák, Jan Škaloud odstartuje z valašskomeziříčského náměstí v pátek 25. března v 17.15 hodin, vítězný vůz přijede do cíle o den později v 17 hodin. Servisní parkoviště najdeme na Nádražní ulici, v takzvané „Křižanově pile“ ve Valašském Meziříčí. Další podstatnou novinkou je uspořádání shakedownu neboli testovací rychlostní zkoušky. „Ta proběhne v pátečním brzkém odpoledni na úseku Hrádky – Krhová v blízkosti centra soutěže,“ uvedl Hošák.

Generálním partnerem soutěže se stala společnost Bonver Group, a. s., čímž se podařilo získat stabilitu v ekonomickém zabezpečení rally. Na setkání s novináři společnost zastupoval Jan Kulajta, který bude i přímým účastníkem soutěže. Na trati soutěže se objeví v roli jezdce na voze Honda Civic 1.6 VTi se startovním číslem 66. „K rally mě přivedlo sponzorství společnosti již v loňském ročníku, v historii jsem byl reprezentantem v motokrosu, proto k motoristickému sportu mám velmi blízko,“ vysvětlil svou účast Jan Kulajta.

Již podesáté se stalo centrem soutěže partnerské město Valašské Meziříčí, v jehož budově Městského úřadu najdeme ředitelství rally i tiskové středisko. „V letošním roce oslavíme dvě jubilea. V jubilejním třicátém ročníku soutěže zavítá valaška podesáté do našeho města. Vytvořila se tradice, která prospívá oběma stranám. Soutěž má významné postavení v kalendáři českých rally a jsme rádi, že město Valašské Meziříčí může být při tom,“ uvedla Mgr. Dagmar Lacinová, místostarostka města. Významnou finanční částkou podpořil úvodní rallyový podnik sezony v České republice i Zlínský kraj.

Největším diváckým lákadlem jubilejní valašky bude start továrního jezdce Škoda Motosport a úřadujícího vicemistra seriálu Intercontinental Rally Challange Jana Kopeckého (Škoda Fabia S2000). K hlavním favoritům se řadí dále úřadující český šampion a loňský vítěz Pavel Valoušek (Peugeot 207 S2000), čtyřnásobný vítěz valašky a českého šampionátu Roman Kresta (Škoda Fabia S2000) a pětinásobný český mistr Václav Pech (Mitsubishi Lancer EVO IX). S nejnižšími startovními čísly se objeví ve startovním poli úřadující vicemistr Evropy Antonín Tlusťák (Škoda Fabia S2000) a třetí v loňském hodnocení mistrovství Evropy Michal Solowow z Polska (Ford Fiesta S2000). Diváky rozhodně čeká o víkendu v okolí Valašského Meziříčí hodnotný motoristický zážitek. Připraveny jsou dvě varianty vstupného pro diváky. Jednorázový lístek na rychlostní zkoušky stojí třicet korun, permanentka na celou rally sto korun. Pořadatelé důrazně žádají diváky, aby uposlechli všech pokynů pořadatelů na rychlostních zkouškách, dodržovali bezpečnostní pravidla, stáli na vyznačených diváckých místech a svým chováním přispěli ke zdárnému průběhu soutěže.

Vytisknout

Diskuze: Trať valašky se rodila v obtížných podmínkách

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

MINI

Mini pojedou s legendárními čísly

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud