Monitoring posádek při Rally Bohemia podle světového vzoru

Tomáš Urban, 6. června 2011, 07:51 Google+

Rally Bohemia se odehrává na obtížných rychlostních zkouškách situovaných do oblasti Jizerských hor a Českého ráje. Jde o místa s celoročně nemalým pohybem turistů, který v době prázdnin a konání Bohemie několikanásobně vzroste. I to je jeden z důvodů, proč pořadatelé přistoupili k řešení, které je obvyklé především na soutěžích mistrovství světa.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally bohemia

rally bohemia | foto: Josef Vyšata, RallyZone.cz

Sdílejte článek

„Obyvatelé obcí, přes které vede trať, nemají problém s konáním samotného závodu,“ vysvětluje ing. Stanislav Kafka, zástupce ředitele a dodává: „Komplikace nastávají při seznamovacích jízdách, kdy je obecně velký problém s dodržováním rychlosti v obcích a také s počtem jednotlivých průjezdů.“

Obavy o zdraví obyvatel a návštěvníků jsou logické a požadavky na kontrolu ze strany pořadatelů stejně tak. „Proto pro seznamovací jízdy používáme zařízení ONI firmy NAM systém, která dodává velmi podobné vybavení pro monitoring soutěžních vozidel. Zařízení měří podle GPS okamžitou rychlost vozidla a údaje odesílá do dispečinku. Tam dochází k porovnání s rychlostními mapami zkoušek, které vznikají zadáním do mapového podkladu nebo vzorovým průjezdem erzetou. Pokud vozidlo v daném úseku překročí povolenou rychlost, je dispečink okamžitě upozorněn. Při opakovaném porušení rychlosti je tento fakt s posádkou ihned telefonicky projednán a případná recidiva potom hlášena řediteli soutěže k projednání. Zařízení rovněž upozorní na vypnutí napájení přístroje a v takovém případě je posádka upozorněna a okamžitě vyhledána servisními pracovníky firmy NAM. To zamezuje eventuálnímu chytračení – nelze totiž zařízení vypnout a daný úsek si třeba projet několikrát za sebou ve vysoké rychlosti. Mimo jiného i proto, že sledovací zařízení má samo o sobě baterii, která jízdu i nadále monitoruje,“ vylučuje možné obejití systému kontroly.
 
„Od zavedení monitoringu nemáme jedinou stížnost na průběh seznamovacích jízd, několikrát se dokonce stalo, že policie vyrazila na kontrolu a skutečně rozdala pokuty, ale jen místním řidičům, naši závodníci byli v pořádku,“ doplňuje Petr Pavlát, stavitel tratě Rally Bohemia. Zpočátku negativně přijímané bezpečnostní opatření již nevzbuzuje žádné negativní emoce, spíš naopak, jezdci si sami uvědomují, že takováto kontrola je v zájmu budoucnosti automobilových soutěží nezbytná.   

Rally Bohemia 2011 startuje 1. července v Mladé Boleslavi. Jejím tradičním generálním partnerem je automobilka Škoda Auto, která vedle poskytnutí reprezentativního zázemí umožní start svým továrním posádkám s vozy Škoda Fabia S2000.  

Vytisknout

Diskuze: Monitoring posádek při Rally Bohemia podle světového vzoru

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

rally český krumlov

Dunovský: Nádherný Krumlov, i když se nedaří

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Rally Šumava v galerii

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud