Martin Prokop s Janem Tománkem před RACC Rally de Espaňa věří v zázrak

Tomáš Urban, 20. října 2011, 21:00 Google+

8 660 000 – tolik výsledků hledání Vám nabídne Google zadáte-li slovo „zázrak“. Martin Prokop by byl rád, kdyby byl jejich počet po nadcházejícím víkendu alespoň 8 660 001.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prokop, Martin

Prokop, Martin | foto: Lusk, Petr

Sdílejte článek

Právě souhra okolností, která je velmi blízká sportovnímu zázraku, by totiž dokázala změnit jeho dosavadní teoretické šance na titul v SWRC v realitu. Česká posádka, která v loňském ročníku mistrovství světa vozů kategorie S2000 obsadila bronzový post, je před posledním závodem letošního seriálu opět na třetí příčce. Bodové manko na vedoucího favorizovaného Fina Hanninena činí 17 bodů, na „skokana roku“ Estonce Tanaka schází bodů 14.  Matematika je jasná – posun v konečné tabulce směrem vzhůru zajistí  pouze vlastní skvělý výkon a obrovské zaváhání (7. resp  5.místo) nebo rovnou výpadek některého ze dvou hlavních soupeřů. K titulu by pak vedla cesta jen přes fatální lapsus obou aktérů finsko-estonského duelu. A takový scénář připomíná spíše předlohu céčkového sci-fi filmu.

„Letošní Rally de Espaňa je pro nás i přes předchozí zkušenosti tak trochu neznámou. Kombinace šotolinových a asfaltových testů, jejich celková délka, pozměněná koncepce závodu – to vše, spolu se situací v celkovém pořadí, učiní nadcházející závod určitě velmi dramatickým,“ říká Quirin Muller, manažer Czech Ford National Teamu. „Nesmírně vyhecovaný přímý souboj Hanninena s Tanakem o titul pro nás skýtá určitou šanci. Tlak na obě posádky bude extrémní. Martin s Jendou však musí podat perfektní výkon pokud chceme z jejich případných chyb profitovat.“

Česká posádka před posledním letošním závodem v kokpitu Fordu Fiesta S2000 zvolila poněkud netradiční model přípravy – účast v závodě slovinského šampionátu za volantem místně proslulého  závodního nářadí, letité Zastavy Yugo o výkonu 100 koňských sil. „Šlo o akci domluvenou již po loňské soutěži v Řecku a byl to opravdu velmi intenzívní zážitek. Rychlosti jsem v podstatě losoval, směr, kterým si to vůz namíří víceméně odhadoval… Pokud pan Zátopek  trénoval na své závody v bagančatech, tak toto byla taková rallyová obdoba podobné přípravy,“ usmívá se Martin Prokop po slovinském dobrodružství.

A koho z dua Hanninen – Tanak před posledním bojem o titul vidí jako favorita zkušený co-pilot Jan Tománek?
„Přece Prokopa s Tománkem!“, nevzdává se naděje. „V historii světové rally se už staly spousty malých i velkých zázraků. Tak proč bychom v jednom nemohli hrát hlavní roli ? Hlavně se ale musíme soustředit na svůj výkon. Věřím, že bude o třídu lepší než ve Francii, která nám prostě vůbec nesedla.“

„Do Španělska se těším. Mám tamní soutěž rád a věřím, že i s Fiestou se nám tady bude dařit. A šance na titul? Pokud  by to snad vyšlo  tak to rovnou vezmeme „jedním vrzem“ a  vyrazíme ještě chytit Lochnesku, zkrotit Yettiho a přinutit přistát UFO. Potřebovali bychom k tomu přibližně stejnou porci štěstí,“ dívá se Martin Prokop s nadhledem na své mistrovské šance.

RACC Rally de Espaňa odstartuje v pátek v 7 hodin ráno. Posádky absolvují trať o celkové délce 1600 km, z čehož 406 km tvoří měřené rychlostní testy. Tajenka letošního SWRC bude rozluštěna v neděli krátce po patnácté hodině.

Vytisknout

Diskuze: Martin Prokop s Janem Tománkem před RACC Rally de Espaňa věří v zázrak

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka

Ford žádá Latvalu: Vyhrej

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

  2. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud