Úspěšný návrat na závodní tratě pro Michala Horáka

Miroslav Vebr, 28. června 2015, 09:39 Google+

Nepříjemná havárie při Valašské rally, rychlá rekonvalescence a návrat na soutěžní tratě v Hustopečích, tak by se daly charakterizovat poslední týdny olomouckého jezdce Michala Horáka.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Hustopeče (CZE)

Rally Hustopeče (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

S ambicemi na slušné výsledky v dvoukolkách a krásné svezení vstupovali do letošní sezony Michal Horák s otcem Ivanem. Pro letošní rok posádka vyměnila stroj a ze Škody Fabia R2 přeskočili kluci do Peugeotu 208 R2. Vstup do sezony si ovšem olomoucká dvojice představovala trošku jinak. „Na první ostré erzetě jsme měli dobré tempo. To vše ovšem jen do poloviny zkoušky, kdy jsem přeslechl zatáčku a vlítl do ní naplno. Vysoká rychlost nás vynesla mimo cestu a příkopa nakopla auto do piruety. Peugeot dopadl na všechny čtyři a škody na něm byly minimální. Horší to bylo se mnou, neboť jsem si odvezl domů dva zlomené obratle. Proto jsme byli nuceni odvolat mou účast na Šumavě a v Českém Krumlově,“ vrátil se k havárii na Valašsku Michal Horák. Zatímco Michal si první dny užíval polohy v leže a ne příliš půvabného krunýře, stíhal střádat další plány. Jedním z nich byla realizace náhradního jezdce na českokrumlovské soutěži. Díky tomu se podařilo Ivanovi to, o čem sní mnoho fanoušků rally – absolvovat plnohodnotný závod po boku ikony české rally Emila Trinera. Defekt na Malontech odsunul Emila s Ivanem z pódia ve třídě, přesto 4. místo v šestkách a 26. místo absolutně vzbudil v týmu spokojenost.

„Když se po nešťastné havárii s Michalem na Valašsské rally řešilo, co dál, zda počkat na Míšovo uzdravení, nebo jet s náhradním pilotem, přišel Sparrow společně s naším managerem p. Korčákem na nápad, nabídnout Krumlov Emilu Trinerovi. Vlastně jsem byl postaven před hotovou věc. Pojedeš Krumlov s Emilem! To ne, zněla moje okamžitá odpověď. Představa, že já budu navigovat velezkušeného jezdce s mnoha úspěchy, mě vcelku vyděsila. Vždyť mě vyrazí po první RZ z auta! Moc jsem si nevěřil, ale s postupem času jsem si na nové okolnosti začal zvykat a mrákoty mě pomalu začaly opouštět. Začal jsem se těšit, že pojedu s borcem, který dokáže zajet i na vratech od stodoly... Po prvním setkání s Emilem jsem zjistil, že je to naprosto pohodový a klidný člověk, který si z ničeho moc hlavu nedělá. Psaní rozpisu mi připadalo skoro zbytečné - za ta léta, co Emil Krumlov několikrát absolvoval, znal všechny záludnosti tratě a občas prohodil, kde to je hodně uklouzané, zrádné, nebo kde to někdo zahodil... Hned na shakedownu jsem poznal, že to bude parádní svezení. Emil má vynikající cit pro auto a stále velmi rychlé reakce, i když tvrdí, že už to dávno není ono... S peugeotem byl velmi spokojený a mne z toho auta nevyhodil... Po prvním dni jsme skončili 2. ve třídě (v noci jsme byli pomalejší, protože oba prd vidíme). V sobotu jsme si svoje místo drželi až do mohutného náletu na náves v Malontech. Velké množství usilovně fandících diváků Emila nenechalo chladným. Ve výjezdu jsme si brnkli LP kolem o obrubník a čekala nás jeho výměna. S naším tempem nám to bohužel trvalo asi 3 minuty. To nás odsunulo na 4. místo ve třídě. Na stažení jsme měli 2 RZ a ztráta byla asi 1,5 min. Na předposlední RZ jsme se trochu snažili, ale na poslední RZ spadlo hodně vody a kombinace suché a mokré pneu (nic jiného jsme už neměli - 2 defekty) na přední nápravě nám neumožnila zrychlit. Bylo to spíš o udržení na cestě. Takže konečné 4. místo a velký dík patří Emilovi za nádhernou jízdu, kterou jsem si užíval,“ podělil se o záviděníhodný zážitek Ivan Horák.

 

Další soutěž ve velkém mistráku si ovšem olomoucká dvojice již ujít nenechala. Od pořadatelů posádka nafasovala symbolicky startovní číslo 33, neboť přesně tolik let Michal v listopadu oslaví. „Hustopeče už byly tak nějak v plánu, aby nebyla sezóna úplně odepsaná. Při seznamovačkách jsme zjistili, že trať oproti loňsku, kdy jsme jeli v Poháru, je úplně jiná a o dost těžší. Do soutěže jsme vstoupili hodně opatrně, s tím že člověk nesmí vůbec nabourat a ani jít mimo trať. Vzpomínky z havárie a ležení v posteli byly čerstvé a víc jak půlroční pauza mi taky nepřidala na sebevědomí. Noční část už byla o něco lepší asi i proto, že zatáčky nebyly moc dopředu vidět a i brzdné body se zlepšily. Páteční etapu jsme zakončili na 6. místě ve třídě,“ shrnul první polovinu závodu mezi vinicemi Michal Horák. „V sobotu zase trvalo, než jsme trochu získali sebedůvěru a do druhé sekce jsme si řekli, že zkusíme přidat. Časy už byly lepší a i v jednotlivých RZ jsme už byli více v popředí. Musím ale uznat, že Véna Dunovský jede jinou ligu. Uvidíme na Bohemii, jestli se nám podaří snížit odstup na pódiová umístění. Na Bohemce jsme nikdy nebyli, takže jdeme do neznáma,“ doplnil poznatky ze závodu Ivan Horák. Rally Hustopeče olomoucká posádka úspěšně dokončila na 25. místě absolutně a páté příčce ve třídě 6. A jak již Ivan naznačil, další soutěž, kde se spolu s Michalem postaví na start, bude mladoboleslavská Bohemia rally. Čtvrtý podnik Mistrovství České republiky v rally má své místo v kalendáři zatrhnuto ve dnech 10. – 12. 7. 2015 a všichni příznivci rally a posádky Michal Horák – Ivan Horák jsou zváni.

Vytisknout

Diskuze: Úspěšný návrat na závodní tratě pro Michala Horáka

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Kopecký, Jan - Dresler, Pavel

Ypres Rally: Po dramatickém souboji dává Fabii R5 první vítězství v ERC Loix

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud