Hvězdy zářily na Global Assistance Setkání mistrů

Petr Eliáš, 21. listopadu 2016, 11:00 Google+

Global Assistance Setkání mistrů předvedlo o víkendu krásu motorsportu široké veřejnosti.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Setkání mistrů

Setkání mistrů | foto: Soukup, Václav

Sdílejte článek

Závodění na ostří nože, zábava a divácká show, to všechno bylo součástí patnáctého ročníku Global Assistance Setkání mistrů, které o víkendu hostil Autodrom v Sosnové u České Lípy. Po celý víkend se zde závodníci z rally, autokrosu a rallycrossu připravovali na nedělní finálové jízdy, v nichž předvedli svou rychlost. Zápolení na trati autodromu po celý víkend sledovalo více než 6 000 diváků, kteří měli možnost vidět ty nejmodernější závodní speciály, stejně jako historické skvosty astronomické hodnoty. Během divácké show se návštěvníkům XV. Global Assistance Setkání mistrů předvedl například norský závodník Johny Haugland, který před zraky diváků přijal gratulaci k jeho dovršeným sedmdesáti letům, z nichž podstatnou část strávil po boku značky Škoda. Nic ze svého jezdeckého umění neztratila ani finská hvězda rallysportu první velikosti, Markku Alén s Toyotou Corolla WRC, který ve třech duelech odplatil svou loňskou porážku sedminásobnému mistru České republiky v rally, Václavu Pechovi jun. s Porsche 911 GT3. Diváci ovacemi odměnili i showmany z Itálie, kteří přivezli historické skvosty značky Lancia, stejně jako české závodníky, kteří v exhibici řádili se silnými vozy Audi Quattro. V divokých smycích projížděli celou trať drifteři a předváděli atraktivitu tohoto mladého odvětví motorsportu.

img-responsive

Setkání mistrů | foto: Soukup, Václav

Prosluněná neděle 20. listopadu v Sosnové u České Lípy při XV. Global Assistance Setkání mistrů nabídla ale také hodnotný motorsport v rámci měřených jízd muže proti muži. Vyřazovacím způsobem proti sobě bojovali zástupci všech motoristických disciplín a ukazovali divákům, že ne vždy je nejlepší výkon na trati spojen s nejvyšším výkonem motoru. Do finálových jízd A i B například pokaždé postoupili jezdci z autokrosu, jejichž buggyny nejsou na asfaltovém povrchu Autodromu Sosnová úplně doma. Na kluzkém asfaltu, kde během roku probíhají hlavně kurzy bezpečné jízdy pro širokou veřejnost, se ale dařilo lehkým a výkonným strojům, a v samotném superfinále proti sobě bojoval Petr Nikodém s buggy a Grzegorz Grzyb z Polska se Škodou Fabia R5. Z absolutního prvenství se nakonec radoval soutěžní jezdec Grzyb, který se stal současně i vítězem kategorie Rally před Martinem Koči s Fordem Fiesta R5 ze Slovenska a Martinem Vlčkem s Fordem Fiesta R5. V kategorii cross se z vítězství radoval Petr Nikodém se Suzuki GSX-R 1,6 před Janem Kunešem s buggy Yamaha RSK Kart a třetím Petrem Doležalem s kartem Honda CBR600RR RSK Kart.

 

Patnáctý ročník Global Assistance Setkání mistrů se povedl a mnozí ze zahraničních i domácích účastníků už teď potvrdili, že se budou chtít zúčastnit dalšího klání v Sosnové. Svou účast na některém z dalších ročníků potvrdil i dvojnásobný mistr světa v rally Marcus Grönholm, který měl být hlavní hvězdou programu, ale nakonec kvůli úrazu nemohl do České republiky přiletět.

Vytisknout

Diskuze: Hvězdy zářily na Global Assistance Setkání mistrů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Andreas Mikkelsen si připsal další vítězství (letos druhé, celkově ve WRC třetí), VW se tak loučí s MS v rally doublem

Rally Australia: Mikkelsen si připisuje další vítězství, titul vicemistra ale…

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud