V Sosnové při GPD rally cupu nejrychlejší Odložilík a Gerych

Silvestr Mikuláštík, 1. prosince 2016, 14:05 Google+

Předposlední závod seriálu GPD rally cupu 2016 proběhl v polovině listopadu v areálu autodromu v Sosnové. I tentokrát se gépédéčko postaralo o zahájení motoristického víkendu s názvem Setkání mistrů. Tradičně sychravé počasí se letos nekonalo a sluníčko se jen občas schovalo za mraky. I letos se v Sosnové sešla velice slušná konkurence osmi jezdců v kategoriích WRC, R5 a open, dalších 12 jezdců startovalo v kategorii produkčních vozů N4, čtyři vozy F2 s jednou poháněnou nápravou plus jeden kartcrossový speciál.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Setkání mistrů

Setkání mistrů | foto: Jan Merta - RallyZone.cz

Sdílejte článek

Velkou změnou byl kompletně nový koncept tratě rychlostní zkoušky, vynechal se most a jezdci při paralelní erzetě startovali proti sobě. Tato změna se ukázala jako velice atraktivní a všichni si ji užili. Dopoledne byly připraveny čtyři klasické rychlostky a po obědě se jely dvě paralelní rozjížďky.

V kategorii F2 se představili Rosťa Kovařčík s felicíí kit car, Jirka Gerych se saxem, Marek a Viktor Mechlovi s Hondou civic. Nejrychleji do soutěže vstoupil Rosťa, když vyhrál první dvě rychlostky a vedl skoro o deset sekund. Postupně osychající trať ale jezdci na felicii moc neseděla a musel se sklonit před výkonem Jirky Gerycha. Ten po ránu začal opatrně, ale postupně zrychloval a po 4. RZ se dostal do vedení, které si udržel až do cíle. Boj o bronzový stupínek se tak stal rodinnou záležitostí Mechlů. Rychlejší byl od startu starší a zkušenější Viktor, který si ze Sosnové odvezl pohár za třetí místo v kategorii F2. Pomyslná brambora tak zůstala Markovi, je ale nutno dodat, že se jedná o nejmladšího účastníka gépédéčka, kterému bylo letos 15 let.

Dvanáct produkčních vozů se přihlásilo do kategorie N4. Zde měli vysoké ambice Jarda Podešva na impreze 22B, Rado Čikor, Miloš Feigl a Lukáš Langmajer s evo devítkami. Blýsknout se určitě chtěla i jediná účastnice zastupující něžné pohlaví Pavlína Tydlačková s imprezou. Hlavní partner celého šampionátu firma GPD nasadila do soutěže dvě posádky, Michala Babičku a Libora Pernicu. Nejrychlejším časem se na první měřené zkoušce prezentoval Miloš Feigl a usadil se na první pozici. Vyrovnaným výkonem bez chyb si dojel při prvním letošním startu na gépédéčku pro zlatý pohár v kategorii N4 a 5. místo absolutně. Dva nejrychlejší časy a dva druhé, to je výsledek Járy Podešvy, který do Sosnové přijel s úplně novým motorem, a tak do závodu vstoupil opatrněji, než je u něj zvykem, bylo z toho druhé místo ve třídě a osmé absolutně. Třetí příčku v N4 a desáté místo celkově si po celý závod držel a udržel až do cíle Michal Babička, který si jízdu náramně užíval. Na paty mu šlapal druhý zástupce firmy GPD Libor Pernica, který nechtěl v pomyslném team cupu tahat za kratší konec. Pro Libora to byl teprve třetí start na závodech a bude zajímavé sledovat vzájemný duel těchto dvou jezdců. Pátou příčku si odváží ze Sosnové Zbyněk Šantavý, který startoval s lancerem deváté evoluce. Bohužel jezdecká chyba na třetí RZ rozhodla, že se Zbyněk nemohl utkat o cenné kovy. Šestá příčka, to je výsledek herce Lukáše Langmajera, který zatím přistupuje k výkonnému lanceru z dílen JTRT s velkým respektem a je vidět, že se v žádném případě nechce přecenit své síly. Sedmé místo patřilo Luďku Karlíkovi s identickým vozem. Osmý dojel Jiří Kratochvíl, kterého bohužel přibrzdila technická závada na RZ 3 a ta ho vyřadila z boje o stupně vítězů. Devátá příčka patří Radku Fialovi s evo desítkou, Radek v úvodu nezvolil vhodné obutí, a proto se ve výsledcích propadl. David Suchařípa startoval i tentokrát s imprezou N12 a dojel si pro desátou příčku. Jedenáctá příčka, to je výsledek dámy za volantem Pavlíny Tydlačkové startující také s imprezou. Největším smolařem se stal Rado Čikor, který do Sosnové přijel až ze Slovenska a porucha na turbu ho zastavila ještě před startem první rychlostky. 

Oživením startovního pole byla určitě účast Adama Kotašky s cartcrossovým speciálem, pro kterého se nenašla adekvátní kategorie, a tak se Adam počítal do celkového pořadí, kdy skončil na krásném devátém místě absolutně.

img-responsive

Setkání mistrů | foto: Jan Merta - RallyZone.cz

V absolutní klasifikaci předvedl svou letošní nadvládu Roman Odložilík, vyhrál tři ze čtyř zkoušek, a tím si zajistil účast ve finálových jízdách. Druhým finalistou se stal Martin Vlček, ten měl původně startovat s peugeotem, ale nakonec Vlčák přesedl do fiesty R5 od Orsák rally teamu. Účast ve finále si jezdec z Příbora vybojoval až v poslední RZ, kdy se dostal na postupovou druhou příčku před Silvestra Mikuláštíka. „Silvero“ si od startu držel druhou příčku, ale čtvrtá zkouška mu nevyšla dle představ, a tak se propadl na 3. příčku. V bojích o bronzový stupínek mu navíc sekundoval Antonín Tlusťák s fábii R5. Tonda bohužel chyboval hned na první zkoušce a ze sedmého místa se postupně probojoval až na 4. pozici. Na pátém místě se držel Lukáš Čala startující s fiestou R5 od TRT Czech rally teamu. Lukáš si jízdu s fordem náramně užíval a bylo to vidět na jeho úsměvu v servisu i při jízdě na trati. Šestý po polovině odjetých km se držel Miloš Feigl. Sedmý Martin Samohýl s výkonnou rallycrossovou fábií R5, Martin bojoval s klasickou rally zkouškou, neboť jeho rallycrosový speciál nemá ruční brzdu a některé zatáčky byly hodně utažené. Soupeřem Martinovi v posledních erzetách byl Jára Podešva s imprezou 22B.

Finálové rozjížďky nabídly velké souboje a jezdci si nedarovali ani centimetr na trati. V souboji dvou fordů o celkové prvenství byl jednou rychlejší Roman a jednou Martin. Vítězem gépédéčka v Sosnové se tedy stal, letos neporažený, Roman Odložilík před Martinem Vlčkem. Třetí místo na stupních vítězů měl doplnit vítěz ze souboje značky Škoda, a to R5, versus WRC. Silvero zatáhl v úvodní rozjížďce a byl rychlejší, tím si zajistil třetí příčku. Ve druhé mu to sice Tonda vrátil, ale na stupně to tentokrát nestačilo, a tak si do Slušovic odváží pomyslnou bramboru. V souboji o páté místo byl rychlejší Miloš Feigl, Lukáš Čala se nevyvaroval chyb, a tak se propadl na příčku šestou. Zajímavý souboj předvedli Martin Samohýl a Jára Podešva. Na obou jezdcích bylo vidět, že do souboje dali úplně vše. Šťastnějším v tomto duelu byl Martin, a tak uhájil sedmou příčku absolutně. Osmé místo si ze Sosnové odváží Jaroslav Podešva.

Tento podnik pořádaný v Sosnové je brán jako domovský pro hlavního partnera seriálu děčínskou firmu GPD, která se zde prezentovala a připravila pro všechny účastníky výborné zázemí. Za to jim patří za jezdce i za pořadatele velké poděkování.

Závod v Sosnové proběhl bez problémů a divácky atraktivní souboje o každou desetinku sekundy nenechaly nikoho v klidu. Nyní čeká na jezdce vrchol sezony GPD rally cupu 2016 - Mikulášská GPD rally, pořádaná opět v Kopřivnici. A jelikož není zatím znám vítěz v absolutní klasifikaci ani mezi dvoukolkami a pojede se o dvojnásobek bodů, bude se na co dívat. Závod se pojede v neděli 4. 12. 2016 a bude zpřístupněn i pro veřejnost, pro kterou budou připravena atraktivní divácká místa, parkování v areálu, zahřívací rychlostní zkouška a možnost výhry svezení v závodním voze.

 

Vytisknout

Diskuze: V Sosnové při GPD rally cupu nejrychlejší Odložilík a Gerych

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Martin Paták - přes stříbrné příčky k vítězství ve třídě

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud