Úspěšná sezona Janka Kundláka na třech frontách

Miroslav Vebr, 13. prosince 2016, 09:32 Google+

Celkem na třech frontách bojoval v sezoně 2016 třiadvacetiletý Ján Kundlák. Na konci roku si slovenský jezdec došel pro několik pohárových ocenění. Vedle mistrovského titulu ve třídě 6 na Slovensku to bylo vítězství ve třídě 6 a celkové 3. místo v rámci RSS a 3. místo ve třídě 6 plus stříbrná příčka mezi juniory v MMČR.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Letošní sezonu otevřel jezdec K.I.T. racing týmu při dubnové Valašce ve Valašském Meziříčí. Závod posloužil hlavně k sehrání nově sestavené posádky Janka s Michalou Rezkovou. Byť konečný výsledek ovlivnila časová penalizace, už na Valašsku Janko ukázal, že bude patřit do kategorie silných jezdců ve třídě 6 i dvoukolkách. O tom se Kundlákovi soupeři mohli přesvědčit již v následujícím sprintu, který se jel na Vyškovsku. Zde Janko s Michalou vyjeli bronz v rámci RSS, ale hlavně vybojovali první vítězství ve třídě. Vítězství ve třídě si posádka zopakovala i při třetím sprintu v Pačejově. Navíc zde vylepšila své maximum v celkové klasifikaci Rallysprit série, když dojela na 2. místě. Pro závěrečný sprint sezony ve Vsetíně usedl na místo spolujezdce místo Michaly Rezkové Lukáš Šintal. Na  Valašsku se slovenskému jezdci zatím moc nedaří a po drobných jezdeckých chybách obsadil nepopulární čtvrtou příčku ve třídě. Přesto tento výsledek stačil na konečné vítězství v nadupané třídě 6, kde v průběhu roku startovalo 40 posádek!!! Ani v závěrečné klasifikaci RSS nevyšla posádka naprázdno, neboť obsadila pěkné 3. místo. „Pokud budu zvlášť hodnotit sezonu sprintů, měl bych být spokojený, ale není tomu tak úplně. Startoval jsem na pro mne nových tratích s novou spolujezdkyní. První závod byl zahřívací, ale už ve Vyškově jsme ukázali soupeřům, že s námi budou muset počítat. V Pačejově to bylo rovněž krásné, i když soutěž byla hodně těžká. Pokud nám vše vycházelo v průběhu roku, tak ve Vsetíně se k nám paní štěstěna otočila zády. Závod jsme sice dokončili, ale jezdecké chyby mne hodně mrzely. Souboje ve třídě mi v průběhu roku strašně moc daly. I když jsem zde zvítězil, zůstávám stát nohama na zemi, neboť stále je potřeba se učit,“ zhodnotil sezonu jednodenních soutěží v Česku Ján Kundlák.

img-responsive

Rally Šumava (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Kalendář „velkého“ mistráku v České republice měl celkem šest závodů. Na konci dubna otevřela tento seriál podniků klatovská soutěž a Janko s Michalou dojeli ve své třídě na 2. místě. Stejný výsledek zopakovala smíšená posádka i v Českém Krumlově. Následovala Rally Hustopeče a Janko se na tuto soutěž obzvláště těšil. Soutěž mezi vinicemi totiž byla zařazena i do slovenského mistrovství a Kundlák se mohl porovnat s krajany. První rychlostní test vyšel posádce dobře, ale na další zkoušce ji vyřadil z dalších bojů prasklý klínový řemen. Kundlák s Rezkovou nastoupili do druhé etapy v rámci super rally. I když Janko s Michalou zajeli ve druhé etapě tři nejrychlejší časy ve třídě, na lepší posun jak konečné 15. místo to nestačilo. Chuť si chtěla posádka spravit hned na následující soutěži, kterou byla Bohemka. Reparát vyšel na výbornou a z města automobilů si zástupce K.I.T. racing odvezl poháry a body za 2. místo ve třídě. Bonusem pro posádku bylo vítězství mezi dvoukolkami ve druhé etapě a konečné druhé místo v této kategorii na konci rally. Další soutěží byla Barum rally a splněný sen mladého jezdce. Soutěž začala pro posádku trošku rozpačitě, neboť minutová penalizace za předčasný příjezd do časové kontroly odsunul dvojici hluboko do výsledkové listiny. Slovenský jezdec ovšem závod nevzdal a klidně by se mohl stát „skokanem“ v první etapě. Po městské erzetě figuroval Janko na 96. příčce absolutní klasifikace a po dokončení první etapy poskočil ve výsledcích o 58 míst vzhůru. Snaha postupovat výš dominovala u posádky i v nedělní části rally. Plán posádce vycházel až do druhého průjezdu RZ Pindula. Ján Kundlák s Michalou Rezkovou odstoupili pro dvojí defekt z 6. místa ve třídě 6, 8. místa ve dvoukolkách a 31. místa absolutní klasifikace. Závěrečnou Rally Příbram slovenský jezdec vynechal. „Kdyby mi někdo před sezonou řekl, že ve velkém mistráku dojedu třetí ve třídě, asi bych ho považoval za blázna. Mí soupeři mají výhodu ve znalosti rychlostních zkoušek a mnohdy se jelo opravdu velmi rychle. Mrzí mne dva nevydařené závody, ale to je sport. Třetí místo je nad očekávání dobrý výsledek a být druhý mezi juniory, to je bonbónek navrch,“ uvedl Ján Kundlák k „velkému“ mistráku.

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jana Dušková - RallyZone.cz

Původně starty na Slovensku Ján Kundlák v plánu neměl. Tým ovšem plány přehodnotil a udělal dobře. Janko sice přišel o start v maďarském Egeru, ale v konečném důsledku jej to nemusí moc mrzet. První souboj s krajany se tedy odehrál až v Hustopečích, odkud si Kundlák odvezl první body. Následovala popradská Rally Tatry a spolu s Rudolfem Kouřilem zde Janko zvítězil jak ve třídě, tak i v dvoukolkách. Posádku jistě potěšilo i 9. místo v absolutní klasifikaci. Umístění ve třídě i mezi dvoukolkami si Janko s Rudolfem zopakovali i při Rally Lubenik. Na cílové rampě byli navíc dekorováni jako sedmá nejrychlejší posádka soutěže.  Do třetice všeho dobrého platí i u Kundláka, když  při poslední rally na Slovensku v Košicích zvítězil ve třídě. Pouze vítězství mezi dvoukolkami vyfoukl Jankovi Martin Kočí. Nic to však nezměnilo na tom, že Janko s Rudolfem ovládli konečné tabulky ve třídě 6. V absolutní klasifikaci obsadili kluci 9. místo. „Starty na Slovensku jsem pochopitelně uvítal, neboť jsem se doma chtěl ukázat v co nejlepším světle. Třikrát jsme vyhráli třídu, dvakrát dvoukolky, s tím musí být spokojený každý jezdec. Soupeři si nás z počátku trošku dobírali za větší věkový rozdíl mezi mnou a Rudou, ale my jsme jim odpověděli tím nejlepším způsobem. „Žák se svým učitelem“ vyškolil naše soupeře,“ hodnotí s úsměvem část sezony na Slovensku Kundlák. Do výčtu všech startů Janka Kundláka v sezoně 2016 již zbývají poslední dva. Při Keskomobil Auto Show na Slovakiaringu dostal slovenský jezdec od týmu dárek v podobě startu s vozem Škoda Fabia S2000. Definitivní tečku za sezonou udělal třiadvacetiletý Kundlák ve Slušovicích při Mikuláš rally.

img-responsive

RallyCup Kopřivnice VII. | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

„Chtěl bych tímto poděkovat celému týmu K.I.T. racing za podporu během celého roku. Vlastík Neumann mi umožnil starty a já doufám, že jsem ho nezklamal. Mé velké díky patří i všem třem spolujezdcům, kteří se mnou startovali Michale Rezkové, Rudovi Kouřilovi i Lukáši Šintalovi. Nesmím zapomenout ani na rodinu, ve které jsem cítil velkou podporu a také množství fanoušků, které jsem si získal v průběhu roku. Jak bude vypadat sezona 2017, to mohu zatím jen lehce nastínit, neboť jednání stále pokračují. Mohu snad prozradit, že i v příštím roce budu hájit barvy K.I.T. racingu, takže se mne soupeři jen tak lehce nezbaví JJJ. Nyní jednáme o třídě, ve které bych měl startovat. Na závěr bych chtěl všem popřát krásné vánoční svátky a úspěšný nový rok.“

 

 

Vytisknout

Diskuze: Úspěšná sezona Janka Kundláka na třech frontách

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Mikuláš Rally (CZ)

Tomáš Kostka se stal počtvrté vítězem Mikuláš Rally

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud