Na Czechringu při GPD nejrychlejší Tlusťák, Podešva, Vlček a Mlynář

Miroslav Vebr, 17. května 2017, 08:51 Google+

Podruhé v letošní sezoně se sešli jezdci usilující o body do GPD Rally cupu na jiné, než mateřské základně v Kopřivnici. Pátý podnik seriálu hostil královéhradecký polygon Czechring a „gépédéčko“ bylo součástí Rally show 2017. Pro pětadvacet posádek byla připravena paralelní rychlostní zkouška v délce 1,7 km, která se jela šestkrát a na které nechyběl pověstný skok. Kromě odvahy zda skočit, nebo sundat před horizontem nohu z plynu, posádky prověřilo i počasí, kdy se v polovině závodu přehnal nad Czechringem vydatný déšť.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rallyshow Hradec Králové (CZE)

Rallyshow Hradec Králové (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

V nově vytvořené kategorii Historik, kam spadají jezdci s vozy vyrobené do roku 1990, bylo v Hradci sedm startujících. Do závodu neodstartoval Lukáš Dorinský s Volkswagenem Golf kvůli poruše palivové soustavy. Body za šesté místo bral na domácí trati Martin Kučera s Toyotou Celica. Na Czechring zavítali i dva pravidelní účastnící GPD závodů s bavoráky Marcel Látal a Josef Peřina. Z tohoto interního souboje dvou německých vozů vyšel lépe Josef Peřina, když byl nejrychlejší na první a poslední zkoušce. Ve dvou rychlostkách byl nejrychlejší i Marcel Látal, ale doplatil na rozmary počasí a díky tomu bral 5. příčku. V součtu časů byl na čtvrtém místě Josef Peřina, jenž porazil Látala o 5,2 vteřiny. Na GPD Rally cupu startoval Jakub Gangur se Suzuki Swift poprvé a hned si odvezl pohár za 3. místo. Kromě „leštěnky“ na poličce dosáhl třiadvacetiletý jezdec z Náchodu i na jeden nejrychlejší čas. Lancii Beta Monte Carlo přivezl na Czechring z Pardubic Radek Pavlíček a vyrovnanými jízdami bodoval 2. místem. Do vedení v kategorii Historik se dostal po první zkoušce Josef Peřina, jenž se na výsluní hřál pouze dvě zkoušky. Deštivé počasí udělalo trošku rošádu, a byť byl nejrychlejší pouze jednou, pohár za 1. místo si odvezl Daniel Mlynář se Škodou 120.

img-responsive

Rallyshow Hradec Králové (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

V kategorii 2WD bylo včetně Historiků 18 jezdců. Pětici nejrychlejších uzavíral Lukáš Krupička s vozem Ford Fiesta. Stejný vůz na Czechringu řídil i Tomáš Kolek, který obsadil 4. příčku. Bronzový stupínek v Hradci obsadil Michal Babička s Opelem Adam. O zlato si to rozdali jediný polský zástupce ve startovním poli - Sebastian Puzoň s Renaultem Clio a Martin Vlček, startující opět na Peugeotu 206 Kit Car. Oba jezdci zajeli tři nejrychlejší časy v kategorii. Příborský Vlček byl lepší v první části závodu, naopak Polák mocně finišoval v závěru. Do hry i tady vstoupilo počasí a kalkulace, kdy vyjet na trať. Závěrečné dvě zkoušky ovládl Puzoň, ale na vítězství v kategorii 2WD mu scházela pouhá 0,1 vteřiny. Přesně o tento rozdíl zvítězil Martin Vlček a připsal si své druhé letošní vítězství v kategorii dvoukolek. Jedna perlička na závěr, u Martina se role spolujezdce zhostil pro hradeckou soutěž Rostislav Kovařčík, jenž zcela výjimečně odložil soutěžní volant.

img-responsive

Rallyshow Hradec Králové (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Pomalu, ale jistě se přesouváme k nejrychlejším vozům závodu. Nejprve však ještě malé ohlédnutí za kategorií N4, kde bylo pět jezdců. Pátý odjížděl z Hradce Zbyněk Šantavý s Mitsubishi Lancer EVO IX. Nepopulární „bramborová“ příčka připadla jedinému sériovému vozu v kategorii, a to Subaru Impreza a Honzovi Sedlákovi za volantem. Pěkný souboj se odehrál o druhou příčku, ve kterém se utkali Lukáš Marášek na Subaru Impreza a Miloš Feigl s druhým devítkovým Lancerem. V úvodu tohoto souboje byl lepší Lukáš, aby jej po druhé zkoušce vystřídal Miloš a na další dvě zkoušky se dostal do popředí opět Lukáš Marášek. Miloši Feiglovi ale vyšel perfektně závěr závodu a po poslední zkoušce se dostal před zlínského jezdce. Lukáš Marášek na 3. místě podlehl Miloši Feiglovi na stříbrném stupínku o 2,6 vteřiny. Všem ovšem odskočil doslova „o parník“ Jaroslav Podešva se Subaru Impreza. Své soupeře porazil o více jak 55 vteřin a zaznamenal samozřejmě i šest nejrychlejších časů na Czechringu. Pouze jednou, a to v závěrečné jízdě zajel stejný čas jako Podešva i Feigl.

img-responsive

Rallyshow Hradec Králové (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Čtvrtá sada pohárů byla určena v Hradci Králové pro absolutní klasifikaci. Do TOP5 se dostal s dosaženými časy na pátou příčku Sebastian Puzoň s Renaultem. O jedno místo lepší ve dvoukolkách i v absolutní klasifikaci byl Martin Vlček na Peugeotu. Vysoké ambice si jistě kladl před závodem Silvestr Mikuláštík, který přivezl na Czechring dva soutěžní vozy. Před stan pro dokreslení soutěžní atmosféry postavil Subaru Impreza a v závodě startoval se Škodou Octavia WRC. První tři vyrovnané jízdy zvládl „Silvero“ s oktávkou, ale v závěru třetí zkoušky zvadl výkon motoru natolik, že s tímto autem se již nedalo dále pokračovat. V tu chvíli přestoupil bystřický jezdec do Subaru a dokončil soutěž. V cíli z toho bylo 3. místo. Druhý nejrychlejší na Czechringu byl Jaroslav Podešva se Subaru a vítězství si odvezl Antonín Tlusťák na Škodě Fabia S2000. Zádveřický jezdec byl nejrychlejší na všech šesti měřených rychlostních zkouškách a krom toho, je to pro Tondu již čtvrté vítězství v letošní sezóně v „gépédéčku“.   

img-responsive

Rallyshow Hradec Králové (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Příští závod se opět vrátí na tatrovácký polygon do Kopřivnice a dle kalendáře GPD Rally cupu je naplánovaný na 10. června 2017.

Vytisknout

Diskuze: Na Czechringu při GPD nejrychlejší Tlusťák, Podešva, Vlček a Mlynář

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rallyshow Hradec Králové (CZE)

Rallyshow Hradec Králové: FOTO

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud