Plán splněn na padesát procent

Jan Mikulík, 1. prosince 2017, 10:09 Google+

Rallysprintová sezóna jako už pravidelně končila na Rally Vsetín. Na této soutěži nemohl chybět takřka domácí jezdec Petr Vraj se spolujezdcem Janem Mikulíkem a Škodou Favorit. Start na Vsetíně proměnili ve vítězství a i díky tomu obhájili loňské celkové prvenství ve třídě 18. Ačkoliv zde ovládli i skupinu 14-18, celkově obsadili druhou příčku takže jak už je zmíněno v nadpisu plán z počátku sezóny byl splněn jen napůl. Jak vypadala cesta k tomuto výsledku se dočtete v dalších odstavcích.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

O Kopné a Vyškovu už jsme psali v předchozím článku a tak se teď přesuňme na začátek června, kdy tým kolem Petr Vraje vyrazil na rally Most, která po počátečních porodních bolestech nakonec našla své místo v kalendáři RSS. Kromě krátké divácké vložky, která vedla po obslužných cestách přímo na autodromu, čekaly na posádky i tři úseky v Krušných horách. Do soutěže kluci vstoupili dobře, když vyhráli první RZ ve skupině i ve třídě. Ovšem na dalších úsecích se jim už tak nevedlo a v polovině soutěže sice vedli třídu, ale ve skupině ztráceli na vedoucího Hladíka skoro 20 vteřin. Do druhé části šla posádka s tím, že zkusí zaútočit na vedoucí pozici ve skupině. Jenže plán se začal hroutit hned na první RZ sekce kde se jim stal osudný retardér z pneumatik, který kluci rozrazili, takže následovala 20 vteřinová penalizace. Na rychlostních testech v Krušných horách chtěla posádka zabojovat alespoň o vítězství ve třídě, ale stalo se něco nečekaného. „Soutěž jsme rozjeli dobře, ale ukázalo se, že Jirka Hladík má přece jenom víc zkušeností. Hned ráno obul tvrdou směs na celé auto a to bylo rozhodující. Když jsme odpoledne obuli stejně vypadalo to, že vše funguje výborně, ale v osudném retardéru auto i díky gumám zahnulo jinak, než jsem čekal a bylo po nadějích. Pak jsem vše dorazil tím, že jsem ve vzniklém stresu zapomněl pořádně pít. To způsobilo, že jsem se už v průběhu RZ 7 začal cítit divně a v cíli RZ-ty jsem skoro odpadnul. Během přejezdu na další zkoušku jsme se s Honzou dohodli, že to nějak dojedeme a v nejhorším případě bude řídit on. Nakonec jsme se dovlekli až na cílovou rampu a já si odvezl velké ponaučení.“ Takto popsal Petr situaci, která vedla k druhému místu ve třídě a pátému ve skupině.

img-responsive

Rallye Most (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Za necelé dva měsíce účastníci RSS vyrazili do Pačejova, kde na ně čekaly tradiční rychlostní zkoušky s výjimkou otočených Čečelovic. Zde Petr s Honzou startovali již potřetí, takže soutěž pro ně nebyla neznámá. Hned od první RZ se ujali vedení ve třídě i ve skupině jenže na dalších zkouškách začali na Hladíka postupně ztrácet. „Na vině byly vadnoucí brzdy našeho Favorita“, vysvětlil problém Vraj. Kluci se teda smířili s tím, že ani tentokrát skupinu nevyhrají. Ovšem Petr je bojovník a tak se vše nakonec rozhodlo až na poslední RZ. „Ve druhé sekci jsem se postupně sžíval s přehřívajícími brzdami až se mi nakonec podařilo najít vhodný způsob jak je pošetřit tak aby auto brzdilo po celou RZ. I díky tomu jsme na předposlední RZ stáhli z Hladíkova náskoku 7 vteřin a najednou jsme se dostali na čtyřvteřinovou ztrátu. To znamenalo, že ještě nic není ztraceno. Poslední byl legendární Muničák, který má sice jen 5km, ale za pokus to stálo. Jel jsem opravdu úplně naplno a Favorit schytal neskutečné množství ran. Jenže Jirka se rozhodl nedat nám to lacino, takže v cíli jsme na něj stáhli jen vteřinu.“ Na rampě tudíž borci z Valašska brali pohár za vítězství ve třídě a druhé místo ve skupině.

img-responsive

Rally Pačejov (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Po Pačejovské rally čekal na posádku start v rámci demonstrační jízdy na Barum rally kde jako obvykle předvedli velkou šou. V září měli v plánu ještě Rally Jeseníky ta však byla zrušena a tak zbyl již na začátku zmiňovaný Vsetín. „Na domácím Vsetíně jsem jel vyloženě na pohodu což bylo vidět i na dosahovaných časech. Vyhrát jsme nepotřebovali, tak jsem šetřil techniku a užíval si domácí prostředí. Před poslední RZ jsme se díky chybám soupeřů dostali do vedení a tak jsme na posledním testu zabojovali a získali nečekané vítězství ve třídě i skupině.“

img-responsive

Rally Vsetín (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Na závěr jsme požádali Petra Vraje i jeho spolujezdce Jana Mikulíka o zhodnocení celé sezóny a prozrazení plánů do budoucna.

Petr Vraj: Celou sezónu jsem si závodění vyloženě užíval takže ji hodnotím velmi kladně. Mrzí mě snad jen Rally Most kde jsem zbytečně zkazil dobře rozjetý závod. Příští rok si dám pauzu, protože se chci věnovat i jiným činnostem, ale na rally určitě nezanevřu. I když je Favorit na prodej tak je možné, že se s nějakým autem někde příští rok svezu.  Chtěl bych teď poděkovat všem kdo se na letošní sezóně podíleli v prvé řadě Honzovi za perfektní diktování rozpisu a taky starání se o finance, dále celé mé rodině za podporu, přítelkyni Elišce za trpělivost a ještě mechanikům Jirkovi, Ondrovi, Milanovi a Danovi za pomoc při přípravě auta a Pavlovi Zátorskému s Tomášem Dostálem za precizní servisní zázemí na závodech.  

Jan Mikulík: Pro mě to byla další bezva sezóna se super pilotem v super autě takže ji hodnotím taky kladně. Já jsem rád, když je závodění hlavně zábava a té jsem si letos užil opravdu dost. Jak už zmínil Petr, Favorit se prodává takže i já jsem plánoval na příští rok pauzu, ale nakonec mě oslovil jeden kamarád a tak se asi svezu v pořádné zadokolce z východu. Na závěr bych chtěl poděkovat našim partnerům Pojistimeauto, Rallye design, Vančík Motorsport, APV a Lasercore bez jejichž podpory by jsme daleko nedojeli. Dík patří také mé ženě a dceři, že mi tenhle koníček tolerují. Speciální díky bych chtěl poslat Honzovi Žáčkovi z Rallye Designu, který nám v letošním roce hodně pomohl a to nejen návrhem designu našeho závoďáku.

Oba dva děkujeme všem našim fanouškům byli jste vždy hodně vidět a je radost pro vás jezdit!!!!  

Vytisknout

Diskuze: Plán splněn na padesát procent

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Pražský Rallysprint (CZE)

Zlato aj striebro pre RUFA SPORT z Pražského Rallysprintu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud