Nejdramatičtější Rally Bohemia za poslední léta vyhrál Kalle Rovanperä

Aleš Holakovský, 14. července 2019, 21:17 Google+

Druhá etapa Rally Bohemia se nesla ve znamení strhujícího souboje jezdců továrního týmu ŠKODA Motorsport. Kalle Rovanperä a Jan Kopecký zajížděli i ve druhé etapě opět téměř identické časy a o výsledku rozhodla až předposlední rychlostní zkouška Radostín, kde Rovanperä nadělil Kopeckému o jedenáct sekund. Značka ŠKODA tímto dvojitým vítězstvím dosáhla na Rally Bohemia již desátého prvenství v řadě za sebou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia (CZE) | foto: Archiv pořadatele

Sdílejte článek

Hned na první rychlostní zkoušce druhé etapy se přes po první etapě vedoucího Jana Černého přehnal Kalle Rovanperä. Na druhé rychlostní zkoušce jej následoval i Jan Kopecký. Až do předposlední rychlostní zkoušky soutěže se Rovanperovi podařilo na Kopeckého získat pouze dvě sekundy, když svůj ranní náskok pět a půl sekundy navýšil na sedm a půl. Předposlední rychlostní zkouškou byl nejdelší úsek soutěže, téměř 22 kilometrů dlouhá RZ Radostín. Zde při průjezdu špičky startovního pole intenzivně pršelo a Jan Kopecký už zde dle svého vyjádření s Kalle Rovanperou přestal bojovat a soustředil se na udržení prvenství v klasifikaci Mistrovství České republiky v rally, kam Rovanpera neboduje. Vzhledem k tomu nechtěl jít v silném dešti na pneumatikách typu intermedia do nadměrného rizika. Posádka Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen tak v souboji dvou továrních vozů Škoda Fabia R5 evo zvítězila před posádkou Jan Kopecký / Pavel Dresler o necelých dvacet sekund a týmu ŠKODA Motosport se podařil vítězný „double“. Na třetím místě dojeli po hezkém a spolehlivém výkonu Jan Černý a Petr Černohorský z Mogul Auto Šídlo Škoda týmu. Čtvrtým místem plně potvrdila roli černých koňů soutěže smíšena rakouská posádka Simon Wagner / Anne Katharina Stein na další Škodě Fabia R5. První čtyři příčky tak na letošní Rally Bohemia patří značce Škoda. 

Velmi úspěšný závod májí za sebou Vojtěch Štajf s Veronikou Havelkovou na Volkswagenu Polo R5. Po konstantním výkonu obsadili pátou příčku absolutně a dokonce třetí v Mistrovství ČR. Šestí absolutně dokončili Miroslav Jakeš / Petr Machů na Škodě Fabia R5. Kdo naopak nebude na letošní Rally Bohemia nebude vzpomínat v dobrém, to budou Václav Pech / Petr Uhel. Ti po sérii čtyřech druhých míst v minulých letech skončili letos až sedmí, když Václav Pech v neděli dopoledne poškodil kolo svého Fordu Fiesta R5 a ztratil přes dvě minuty. Osudnou se mu stala náročná RZ Radostín.

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Archiv pořadatele

Druhá etapa Rally Bohemia od svého začátku prokazovala svoji náročnost a záludnost. V dopolední sekci pro havárii odstoupil do té doby čtvrtý Filip Mareš, když skončil v korytě potoka pod tratí rychlostní zkoušky Chloudov. Ze stejné pozice následně lehce havaroval na RZ Radostín také Jan Dohnal se svým Fordem Focus WRC 06 a ještě předtím na nové RZ Kvítkovice ukončil sloup i účinkování Karla Trojana v soutěži. Částečným smolařem, byť v cíli poměrně spokojeným, byl také domácí Štěpán Vojtěch, kterého z osmé příčky na jedenáctou sesadilo na RZ Radostín nefunkční turbo.    

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Archiv pořadatele

Na klíčové předposlední RZ Radostín se zdramatizovala i situace v klasifikaci 2WD vozů s jednou poháněnou nápravou. Do té doby jasně vedoucí Petr Semerád / Jiří Hlávka na Opelu Adam R2 zde chybovali a ocitli se na minutu mimo trať, takže o třináct sekund zvítězili Václav Stejskal jun. / Stanislav Viktora jun. na Renaultu Clio R3T.

Ve třídě 3 produkčních vozů zvítězil Martin Šikl s Mitsubishi Lancer Evo IX a atraktivní třídu 4 ovládli Petr Nešetřil / Jiří Černoch na Porsche 997 GT3.

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Archiv pořadatele

Podrobné výsledky všech částí Rally Bohemia 2019 naleznete na www.rallybohemia.cz. K dispozici je zde také archív internetového Rádia Rally Bohemia s rozhovory s jezdci z průběhu závodu. Zajímavosti k soutěži můžete sledovat také na sociálních sítích. Tradičním generálním partnerem soutěže je automobilka ŠKODA AUTO.

Vytisknout

Diskuze: Nejdramatičtější Rally Bohemia za poslední léta vyhrál Kalle Rovanperä

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Bohemia (CZE)

Ve vedení Rally Bohemia je po 1. etapě překvapivě Jan Černý

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud