Sebastien Loeb může na Rally Argentina slavit pátou výhru v řadě

RallyZone.cz / mediafax, 22. dubna 2009, 21:21 Google+

Dosavadní suverén rallyového mistrovství světa Sébastien Loeb z Francie je největším favoritem pátého podniku šampionátu, který začne v Argentině v pátek pět minut po půlnoci středoevropského času. Mezi 59 posádkami bude na startu i český pilot Martin Prokop s navigátorem Janem Tománkem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally cyprus

rally cyprus | foto: Citroën Sport

Sdílejte článek

Při Argentinské rally bude Loeb usilovat o pátý letošní triumf v řadě. Pětinásobný mistr světa v této sezoně pokořil své soupeře v Irsku, Norsku, na Kypru a naposledy také v Portugalsku. Pro úspěch na šotolinových tratích má nejlepší předpoklady. Předchozí čtyři závody v Argentině totiž vyhrál. Pokud se mu to povede popáté, udrží svou neporazitelnost. "Máme za sebou nejlepší začátek, jaký jsme kdy měli," pravil Loeb jedoucí s Citroënem C4 WRC. "V Jižní Americe nemáme jinou volbu, než bojovat o další prvenství. Tato rally má pro nás vždy zvláštní příchuť, a nejen tím, že jsme tu čtyřikrát vyhráli. Opravdu si užívám každou rychlostní zkoušku, na které diváci vytvářejí jedinečnou atmosféru. Vlastně nepotřebujete rozpis, protože cestu lemují davy lidí," dodal.

Největším soupeřem Loeba by měl být zástupce Fordu Fin Mikko Hirvonen. Ten na Loeba ztrácí deset bodů v průběžném pořadí. Tratě v Argentině považuje za velmi obtížné. "Jsou rychlé a místy i extrémně úzké. Obsahují spoustu skoků a brodů. Je důležité dávat si pozor na brodech, většinou je projíždíme naplno. Hodně se odvíjí od toho, pod jakým úhlem do vody najíždíme. Nejlepší je, když do řeky jedeme přímo rovně. Je to vlastně jediný způsob, jak brodit v plné rychlosti," popsal Hirvonen.

Jeho týmový kolega a krajan Jari-Matti Latvala měl v posledním závodě v Portugalsku nehodu, která vypadala hrůzostrašně. Mladý Fin ale vyvázl bez zranění a bude pokračovat v seriálu. "Mluvil jsem s šéfem týmu Wilsonem a shodli jsme se na tom, že v Argentině pojedu na jistotu. Spokojen budu se čtvrtým místem a cokoliv výš bude bonus. Pro mě i pro tým je důležité, abych jel v klidu, postupně sbíral body a obnovil si sebedůvěru," pravil Latvala.

Do pořadatelského města Villa Carlos Paz zamířilo deset závodníků s vozy specifikace WRC. Argentinská rally bude další příležitostí získat body pro českého pilota Martina Prokopa, jenž se tentokrát přihlásil do kategorie produkčních vozů. Vedoucí jezdec juniorského šampionátu bude chtít se svým Mitsubishi Lancer EVO IX snížit devítibodovou ztrátu na Portugalce Arminda Araúja, který je v čele šampionátu. Mezi juniory budou tentokrát startovat pouze tři vozy, takže při neúčasti Prokopa budou chtít Polák Michal Kosciuszko s Němcem Aaronem Burkartem českému jezdci bodově odskočit.

Pátý díl mistrovství světa se pojede od 24. do 26. dubna. Na závodníky čeká 23 měřených testů o délce 332,6 kilometru, celkem musejí absolvovat 1528,58 kilometru. Závod začne v Córdobě diváckou rychlostní zkouškou na stadionu a skončí na stejném místě. Vítěz bude známý v neděli před 18. hodinou středoevropského času.

Vytisknout

Diskuze: Sebastien Loeb může na Rally Argentina slavit pátou výhru v řadě

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Ducháček, Sláva - Dufek, Petr

Seznam.cz Rally Team na Šumavě: bodované pozice zmařily diferenciály

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Rally Šumava v galerii

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud