Co je Golden Stage Rally?

Marek Šteigr, 6. listopadu 2010, 16:58 Google+

Pozorný divák Eurosportu postřehl, jak komentátor Zdeněk Míka několikrát během živých přenosů z Kyperské rally zmínil tzv. Zlatou rychlostní zkoušku – Golden Stage Rally. Co to je a kde se vzala?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prokop, Martin

Prokop, Martin | foto: www.martinprokop.com

Sdílejte článek

Golden Stage Rally je společný projekt společnosti Eurosport Events a Kyperské automobilové asociace. Vůbec poprvé v historii rallysportu se pojede podnik, při kterém budou pro vítěze připraveny prize money. Nebude se přitom jednat o nikterak malou částku. Celkově se na odměnách rozdělí 150 000,- Euro. A to už je pořádný balík…

Tento nový způsob závodění má dva různé cíle. Prvním je ještě větší přiblížení rallysportu divákům. A to nejen těm přímo u trati rychlostní zkoušky, ale všem, kteří v danou dobu zapnou kanál Eurosport. Tato sportovní stanice chystá živé přenosy z průběhu zkoušky a diváci po celém světě tak budou moci sledovat soutěžení o velké peníze.

Druhým cílem je zatraktivnění soutěže pro jezdec, posádky a týmy samotné. Jezdci, potažmo týmy a jejich sponzoři totiž během sezony vloží do soutěžení nemalé peníze a jejich návratnost může být mizivá. Stačí aby posádka havarovala v úvodu soutěže, nebo odstoupila pro technickou závadu a rázem jsou investované prostředky v nenávratnu.

Právě proto se Eurosport s Kyperskou automobilovou asociací dohodl na konceptu soutěže, při němž nejlepší posádky dostanou rozdělené odměny. O tom, že skrytým cílem tohoto projektu může být co největší reklama pro Kypr, jakož to pro turistickou destinaci, stejně tak jako pro Eurosport. O tom asi nemá cenu cokoliv psát.

Celé soutěž se uskuteční v neděli 7. Listopadu. Tedy den po skončení posledního podniku letošního IRC na Kypru. Zúčastnit se jí mohou všechny posádky, které mají platnou licenci FIA. Pořadatel zároveň stanovil tři kategorie vozů, v níž posádky budou moci bojovat o prize money.

První kategorie A se smí zúčastnit jezdci s vozy S2000. Druhou kategorií (B) pak jsou vozy skupiny N4. A třetí kategorií (C) pak vozy s jednou poháněnou nápravou. Do té se mohli přihlásit jezdci s vozy A7, N3, R3 a R2.

Závodit se bude na pětadvacet kilometrů dlouhé rychlostní zkoušce, která se pojede dvakrát. Povrch bude tak jako během Kyperské rally smíšený. Převládat bude asfalt. To jaké pneumatiky jezdec zvolí je čistě na jeho uvážení. V tomto ohledu jsou pravidla poměrně dost volná.

Tím bezesporu nejzajímavějším na všem jsou odměny, které se rozdělí mezi nejrychlejší jezdce. Ty se budou rozdělovat jak v celkovém pořadí, tak v jednotlivých kategoriích. Celkový vítěz závodu si odnese 30 tis. Euro. Další posádky v celkovém pořadí pak berou dvacet, deset, pět a tři tisíce euro.

Další prize money jsou připraveny pro nejlepší posádky jednotlivých kategorií. V těch jsou peníze odstupňovány od deseti tisíc pro vítěze kategorie až po tři tisíce euro pro pátého (v kategorii dvoukolek berou prize money jen první tři).

Jak řekl již Zdeněk Míka při vysílání Eurosportu, kroměvětšiny účastníků Kyperské rally se na startu Golden Stage Rally objeví i některá zvučná jména současného rallysportu. O tom kdo to bude se dá zatím jen spekulovat.

Závěrem už jen připomínám vysílací časy nedělní Golden Stage Rally na Eurosportu. První přenos začíná v11:00 hodin a druhý ve 14:00 hodin našeho času. Oba přenosy bude vysílat první kanál Eurosportu.

Tak zítra držte palce všem třem našim posádkám, ať si na Kypru vyjedou co nejvíc peněz.

Vytisknout

Diskuze: Co je Golden Stage Rally?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Prokop, Martin

Martina Prokopa přizdržela 20s penalizace, Wittmann out

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud