Zástupce Mini: Cena a výkon jsou exelentní

iM2, 4. února 2011, 00:32 Google+

Rozhovor s Ianem Robertsonem, předsedou prodeje a marketingu BMW. Ian mluví o významu motorsportu pro značku Mini a o cílech projektu v MS.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
MINI

MINI | foto: www.prodrive.com

Sdílejte článek

Pane Robertsone, Mini je zpět v motorsportu. Co tento krok pro značku znamená?
S angažováním se v MS v rally se Mini vrací ke svým kořenům. V prvním roce bychom chtěli úspěšně vstoupit do motorsportu. Lidé již viděli, že toto malé auto nezevšednělo a stále má dobrou figuru. Je navíc také sportovní. Na tom se do této doby nic nezměnilo. MS jsme si vybrali jako místo pro naší prezentaci. Angažování se ve sportu posiluje strategii Mini.

Proč rallysport patří ke značce Mini?
Na jednu stranu se může Mini ohlédnout za skvělou historií. Na stranu druhou je Mini pro miliony lidí po celém světě symbol zábavy a napětí. Vozy vždy vyzařovali energii. To vše bychom chtěli naší účastí v MS v automobilových soutěžích představovat. Napínavá akce, nejvyšší výkon od stroje i lidí a pochopitelně spoustu vítězných momentů, motorsport je emocionální, stejně jako je i Mini od svých počátků.


Jak jsou při účasti značky v MS rozděleny úkoly?
Mini je výrobce sériového vozu Mini Countryman. To je základ pro Mini WRC, které je od roku 2009 vyvíjeno společností Prodrive. Navíc Mini funguje jako týmový partner. Motor 1,6l s turbem pochází ze sériového vozu a je techniky od BMW Motorsportu vyvíjen pro použití v mnoha závodních sériích. Za nasazení závodních vozů a stejně tak za produkci klientských aut je zodpovědný Prodrive.

S jakými cíly jdete do sezony 2011?
Ten, kdo chce být úspěšný ve WRC, musí postavit velmi dobré auto a to vyžaduje spoustu tvrdé dřiny. O to se postaráme s naším partnerem, společností Prodrive. Tým kolem Davida Richardse zná MS velmi dobře, díky tomu začínáme na velmi slušném základu. Dovedl bych si představit, že se letos objevíme i na víc soutěžích. V roce 2012 pak pojedeme kompletní sezonu. Pochopitelně, že bychom chtěli být co možná nejrychleji konkurenceschopní. Jsem optimistou a věřím, že můžeme být konkurenceschopní.



Proč si myslíte, že Ford a Citroën budou hlavními uchazeči o titul?
Zkušenosti jsou v motorsportu tím nejdůležitějším faktorem. Proto je pro nás nejdůležitější, abychom se toho během co nejkratšího času pokud možno co nejvíce naučili a smazali tak náskok našich konkurentů. Podle nových předpisů by to mělo být jednodušší, než tomu bylo dříve. Konkurenci bychom chtěli potrápit co nejdříve to půjde. Určité mezníky ve výkonu si v motorsportu plánovat můžete, ale zisk titulu ne. Člověk musí jednoduše pracovat tak tvrdě, jak jen to jde, aby se přiblížil svému cíli. Našim cílem je vyhrát MS.

Co bude nasazení Mini do MS stát?
Náklady na vývoj a nasazení závodního auta v MS v rally se díky novým předpisům snížily. Vycházíme z toho, že teď jsou asi o 25% nižší než byly v minulých letech. To podstatně podpořilo naše rozhodnutí jít do tohoto projektu. Turbomotor o objemu 1,6l by neměl být nasazován jen ve WRC, ale také v dalších sériích jako MS cestovních vozů. V naší kalkulaci nákladů se také pozitivně projevuje možnost prodeje vozů zákazníkům. WRC pro Mini nabízí zajímavou platformu a to i s přihlédnutím na náklady. Poměr cena – výkon je excelentrní. 

 

Vytisknout

Diskuze: Zástupce Mini: Cena a výkon jsou exelentní

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Urban, Tomáš - Rajsigl, Pavel

Rallyzone.cz Racing team na Stopě

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud