Pojede se Power Stage až po skončení rally?

iM2, 24. února 2012, 02:04 Google+

Power Stage se stará o dodatečné napětí na konci soutěže. Tři nejrychlejší jezdci dostávají bonusové body. Jenže tento systém má i svoji potenciální nevýhodu: Kdyby někdo v přemíře snahy havaroval, tak přijde o celou rally. Nejrychlejší jezdci proto požadují změnu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hirvonen, Mikko - Lehtinen, Jarmo

Hirvonen, Mikko - Lehtinen, Jarmo | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Sdílejte článek

Power Stage byla do MS zavedena teprve minulý rok s cílem zdramatizovat závěr soutěže bojem o dodatečné body. Byl to dobrý nápad, který se setkal s pozitivními ohlasy na všech stranách. Jenže má pro jezdce i svoji nevýhodu - mohou na ní přijít o celý závod v dusledku nehody. Přitom na Kypru se v rámci IRC jezdí něco podobného - Golden Stage, jenže až po skončení soutěže. 

"Všichni chceme Power Stage. Ale my, jako jezdci, jsme již víckrát říkali, že by se nic nestalo, kdyby rally skončila už před Power Stage. Po krátkém servisu bychom mohli na čerstvých pneumatikách bojovat o extra body. Podmínky by byly pro všechny jezdce stejné a to by bylo opravdu fair. Nejrychlejší jezdci totiž vždy na konci soutěže řeší problém, jestli riskovat ztrátu všeho úsilí za celý víkend a bojovat v Power Stage naplno, nebo jet spíše na jistotu," říká Jarmo Lehtinen (spolujezdec Mikko Hirovnena).

Ještě dřív, než změnu Power Stage, FIA zvažuje změnu kvalifikace. Ta si přitom premiéru odbyla ve Švédsku, kde rozhodovala o pořadí jezdců v první etapě. Historicky prvním vítězem Power Stage byl Jari-Matti Latvala.

"Kvalifikace je více propagačním elementem než oragnizačním. Ve Švédsku zafungovala dobře. Jinak mám ale obavy z toho, že budou mezi jezdci příliš velké odstupy. Tak jak tak nerozumím tomu, proč bychom měli dávat nejlepšímu jezdci ještě i nejlepší pozici - na to se budeme muset ještě jednou podívat," konstatoval preziden komise rally, Jarmo Mahonen (tip: článek s názory s Mahonena zde).

Vytisknout

Diskuze: Pojede se Power Stage až po skončení rally?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Hirvonen, Mikko - Lehtinen, Jarmo

Přípravy Hirovnena na Rally Mexico narušil sníh ve Španělsku

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud