Fabie R5 nejdříve v roce 2015?

iM2, 20. prosince 2012, 18:42 Google+

Zatímco Peugeot již zahájil testovací fázi vozu R5 a M-Sport bude brzy následovat, u Škody je stále klid. Podle sportovního oddělení mladoboleslavské značky by rozhodnutí o R5 mělo padnout v létě roku 2013.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kopecký, Jan - Dresler, Pavel

Kopecký, Jan - Dresler, Pavel | foto: www.ircseries.com

Sdílejte článek

Právě skupina R5 v budoucnu nahradí současnou kategorii S2000. Peugeot má již za sebou první testy. M-Sport má v plánu testy Fiesty R5 v brzké době. U Škody je však zatím klid. "Zatím ještě není nic rozhodnuto. Máme ještě nějaký čas a prvně si chceme počkat, jestli se bude kategorie R5 opravdu budoucnosti vyvíjet tak, jak se říkalo v předešlých měsících. Pokud by se do R5 opravdu zapojili všichni zmiňovaní výrobci, pak bychom se i my pravděpodobně přidali. Jisté je, že Škoda chce i v budoucnosti na úrovni národních šampionátu a regionálních mistrovství bojovat o čelní příčky," říká sportovní ředitel značky Michal Hrabánek.

O další zpoždění se může postarati i modelová výměna současné Fabie za novou, ta by měla přijít v roce 2014. Pokud bychom počítali s rokem na vývoj soutěžního vozu, tak by nová Fabie R5 měla být k dispozici až v roce 2015. "V kategorii R5 není žádný prostor pro následný další vývoj. Aby byl ale náš zákaznický program úspěšný, muselo by vše vycházet. Proto je realistický tento scénář. S Fabii S2000 jsme začali v roce 2007, v roce 2009 došlo k její homologaci a teď je nejčastěji nasazovaným vozem kategorie S2000."

Zatímco v kategorii S2000 je Škoda lídrem, jinak už je tomu v kategoriích R1, R2 a R3: "Ano, tyto kategorie jsou opravdovým problémem. Zatímco ve WRC jsme se vydali cestou downsizingu, tak v nižších kategoriích startují vozy stejné velikosti, ale lpí se na zastaralých čtyřválcových motorech. FIA by se měla nad homologací těchto vozů zamyslet. Pro Škodu by byla R2 možná pouze s velmi starým motorem. To ale není naše filozofie."

Vytisknout

Diskuze: Fabie R5 nejdříve v roce 2015?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

rally sweden

Dani Sordo je blízko startu ve všech soutěžích

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud